Kućni aparati su potrošači električne energije za koje je teško pronaći alternativu.

Ipak, koliko ih pravilno koristite, i mogu li se, uz minimalnu promenu navika, postići uštede?

Stručnjaci daju veoma jednostavne savete, čije efekte na svom mesečnom računu svako može da proveri, u bilo koje doba godine.

 

Počnite sa bojlerom. Posle troškova za zagrevanje vazduha, izdaci koji se odnose na zagrevanje vode najveći su na računu za korišćenje energije u domaćinstvu.

Smanjite vrednost na termostatu – tuširanje i umivanje vrelom vodom se ne preporučuje. Iskoristite tu činjenicu da razmislite – kolika je temperatura vode koju trošite za pranje ruku, na primer. Pokušajte da prilikom svake upotrebe za nekoliko stepeni smanjite temperaturu i količinu vode. Zatvorite slavinu kad je ne koristite, skratite vreme tuširanja na ono koje je zaista potrebno. Proverite koliko je jak mlaz vode i smanjite ga, a ukoliko ne želite da razmišljate o svemu ovome, instalirajte štedljive slavine.

Redovno održavajte bojler i čistite ga od kamenca, posebno ako je voda tvrda i uređaj često koristite. Kamenac se taloži na grejaču i smanjuje odavanje toplote. Proverite ispravnost slavina – ukoliko mešanje vode ne funkcioniše kako želite, potrošićete mnogo više vremena i tople vode da postignete prijatnu temperaturu. Najbolje je da na slavini prvo pustite hladnu, a zatim dodate toplu vodu.    

 

Mašina za pranje veša takođe greje vodu i izvodi dodatne operacije. Pažljivo pročitajte uputstvo. Za neke komade odeće sasvim je dovoljno koristiti kraće programe i niže temperature. Pranje na 30 stepeni, na primer, podjednako je efikasno kao ono na 40 stepeni.

usteda struje

 

Frižider i zamrzivač treba da budu na što hladnijem mestu, udaljeni od izvora toplote (šporeta, peći, radijatora, osunčanog prozora). Jedna od najčešćih grešaka su poluprazni frižideri i zamrzivači – prilagodite veličinu uređaja svojim potrebama. Proverite ispravnost gume na vratima. Frižider otvarajte ređe. Sasvim je dovoljno da temperatura frižidera bude između nula i pet, a zamrzivača -18 stepeni Celzijusa.

Optimalno je da frižider i zamrzivač budu puni najmanje tri četvrtine svoje zapremine. Ako nisu – dodajte flaše sa vodom do tog nivoa, ali ne preterujte. 

 

Koristite električni šporet racionalno. Prečnik posude treba da odgovara prečniku ringle, ne zagrevajte veće količine hrane i vode od potrebnih, ranije isključite ringlu i rernu, obavezno koristite poklopac... Čak i ako niste pristalica plinskih uređaja, nabavite plinski rešo za kuvanje kafe, ili onaj sa nešto većim gorionikom za podgrevanje hrane. Tim pre što se ove potrebe javljaju uvek u vreme skuplje tarife na brojilima.       

Na kraju, evo još jedne preporuke. Iako vam se ponekad čini da je izdatak za nov uređaj veliki, uštede koje ćete ostvariti njegovim korišćenjem ubrzo će biti vidljive. Dobro se raspitajte o energetskim razredima i drugim karakteristikama, kao i o različitim modelima na tržištu. Savremeni aparati za domaćinstvo projektuju se tako da zadovolje stroge zahteve za smanjenje potrošnje električne energije.

 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.