Pravljenje originalnog lustera moguće je na stotine načina u “uradi sam” varijanti. Uz maštu, strpljenje i svega nekoliko jednostavnih delova, možete imati unikatnu rasvetu u enterijeru. A kada vam ona dosadi ili želite da promenite ambijent, podjednako lako ćete je zameniti novom.

Lusteri iz prodavnica su serijski proizvedeni i pomalo bezlični. Ako su lepi, veoma kvalitetni i imaju interesantan dizajn obično su skupi. Spretni hobisti rasvetu u stanu mogu da naprave sami, uz sopstvene ili ideje sa interneta. Navedimo samo neke.

Kreativna reciklaža ima mnogo pristalica, posebno među mladima. Od odbačenih plastičnih flaša, ambalaže od kartona, stakla, metala i drveta, bambus korpica i podmetača, bakinih ručnih radova i drugih tekstilnih komada moguće je napraviti mnogo toga, u našem slučaju luster. Naravno da možete za svoju ideju kupiti i nov jeftin proizvod koji, inače, služi drugoj nameni, i iskoristiti ga.

Šta je sve potrebno za izradu lustera

Najpre morate odlučiti šta je baza lustera. Ona treba da bude dovoljno čvrsta da drži celu konstrukciju. Možete koristiti stari abažur, žičanu korpu, metalni obruč ili bilo koji drugi predmet koji može izdržati težinu sijalica i ukrasa.

Grla za sijalice treba na bezbedan način pričvrstiti za bazu. Kada ih kupujete, proverite koja se maksimalna jačina sijalice za određeno grlo preporučuje. Sijalična grla razlikuju se i po vrsti i obliku sijalica za koje su namenjena.

Kablovi moraju odgovarati naponu i snazi vaših sijalica. Prodavac vam može pomoći kod izbora kablova i sijaličnih grla ako mu kažete šta želite da izvedete. Ukoliko vam se elektromaterijal za povezivanje vaše zamišljene instalacije na struju čini suviše komplikovanim, imajte u vidu da na tržištu postoje i sijalice odnosno LED lampe na baterije, koje se pale i gase daljinskim upravljačem.

U zavisnosti od ideje i materijala koji ćete koristiti, ukrasne elemente možete povezivati lepkovima, silikonom, žicom, silkom, kanapom, nitnama…

Za kačenje lustera biće vam potrebna kuka na plafonu, koja je sigurno već ugrađena ako ste na istom mestu prethodno imali luster. Za spuštanje lustera na određenu visinu možete koristiti kabl ili lanac.

Važna upozorenja kod izrade lustera

Neki materijali nisu pogodni za ovaj poduhvat. Od lako zapaljivih materijala odustanite - oni nisu bezbedni čak i ako ste spremni da zbog toga koristite LED sijalice, koje takođe generišu određenu količinu toplote. Najsigurniji su keramika, metal i staklo, a ako koristite tkaninu, plastiku, papir ili karton dekorativni dodaci moraju biti na dovoljnoj udaljenosti od sijalice.

Kupite nove kablove. Nikako ne upotrebljavajte one kod kojih su žice oštećene, veoma stare ili dugo u upotrebi.

Kablovi i žice i njihovi spojevi moraju biti na propisan i siguran način izolovani. Istanjene, polupresečene i žice na kojima se vidi bakarna struktura posle instalacije su posebno opasne. Ne spajajte žice na mestima na kojima to nije neophodno. Dobro izmerite potrebnu dužinu, raspitajte se o prečniku, i kupite kabl u jednom komadu. Ako postoje propusti u instalaciji oni mogu dovesti do kratkog spoja i požara, ili strujnog udara.

Luster mora biti dobro fiksiran za podlogu, posebno ako je težak. Nemojte ga kačiti na tanak spuštem plafon od gipsa, suvi zid ili druge lake materijale bez prethodnog postavljanja drvenih ili metalnih ojačanja. U takvim slučajevima luster je najbolje okačiti na spojeve konstrukcije koja nosi plafon, što majstor može da odredi upotrebom alata.

Obavezno probajte luster pre nego što ga okačite. Držite ga neko vreme uključenog da biste proverili da li ispravno radi i još jednom prekontrolisali sve spojeve. Ako svetlost treperi možda je to zbog loše sijalice, a može se desiti i da luster gubi kontakt pošto je neki spoj neispravan.

Svi saveti koje smo dali mogu se primeniti i za popravku starog lustera. Opet je samo jedan ili par komada jeftinog materijala potrebno, pa da luster ponovo zasija u punoj snazi.