Odaberite i ugradite kuhinjski aspirator

Kuhinjski aspirator je uređaj bez kojeg se može, ali kad razmotrite sve njegove prednosti sigurno ćete poželeti da ga kupite, stalno upotrebljavate, redovno održavate. Aspirator uklanja loše mirise, dim, vodenu paru, i čini da vazduh u celom stanu postane bolji, zidovi, prozori i nameštaj čistiji, poslovi u kuhinji manje naporni.

Oprema za ventilaciju predstavlja važan preduslov zdravog stanovanja. Neophodno je da postanete svesni da je vazduh koji udišete u zatvorenom prostoru, u dobroj meri, vaš izbor. Na tržištu se nalazi veliki broj aparata koji pomažu u odstranjivanju štetnih čestica iz kupatila, dnevnog boravka, kuhinje, ostave, podruma... pa možete, uz manju investiciju, poboljšati kvalitet vazduha. Ovo je posebno bitno ako prostor koriste lica sa respiratornim problemima i hroničnim bolestima, deca čija se pluća razvijaju, stare osobe sa rizicima pogoršanja zdravstvenog stanja.

Kuhinjski aspirator instalira se u neposrednoj blizini mesta na kojem se priprema hrana, obično iznad šporeta. Može da bude sasvim sakriven ispod zidnog ormarića kuhinje, ali i istaknut, dizajnerski rešen tako da doda estetsku vrednost čitavoj prostoriji.

Imajte u vidu, najpre, da postoje dve vrste aspiratora – aparati koji odvode vazduh van prostorije kroz ventilacioni kanal (odvodni aspiratori), i oni koji prečišćavaju vazduh kroz filter za aspirator i vraćaju ga u kuhinju (recirkulacioni).

Odvodni aspiratori su obično efikasniji, ali i bučniji. Za njihovu ugradnju je potrebno imati mogućnosti da se vazduh izvede. Crevo aspiratora, takođe, treba maskirati tako da ne naruši izgled prostorije. Recirkulacioni aspiratori su češće u upotrebi. Filteri ovih aspiratora vremenom su se usavršavali, pa danas imaju nekoliko slojeva za odstranjivanje mirisa, dima, masnoća. Njihova ugradnja je jeftinija, ali je potrebno filter zameniti s vremena na vreme. U nekim rešenjima i u odvodni aspirator se ugrađuje filter za eliminisanje masnoće.

Kada birate aspirator, potrebno je znati još nekoliko informacija.

Idealno je da aspirator bude nešto širi od površine na kojoj kuvate, ili bar iste veličine. Ako već imate dimnjak kao odvod, potrebno je dobro premeriti sve dimenzije i konsultovati se sa majstorom koje bi dodatne elemente, eventualno, trebalo ugraditi.

Stopa ekstrakcije je važan pokazatelj efikasnosti aspiratora. Ako nije dovoljna, možete primetiti da je potrebno mnogo vremena da se mirisi odstrane ili, čak, da se oni nikada ne odstranjuju u potpunosti. Stopa ekstrakcije nalazi se u specifikaciji svakog aparata i izražava se u kubnim metrima na sat. Najbolje je da aspirator filtrira vazduh najmanje deset puta na sat. Pomnožite dužinu, širinu i visinu kuhinje i dobićete njenu zapreminu. Ako je zapremina kuhinje, na primer, 30 kubnih metara, bilo bi dobro da aspirator ima stopu ekstrakcije 300 kubnih metara na sat, što znači da bi deset puta na sat, odnosno svakih 6 minuta, filtrirao kompletan vazduh iz prostorije.

Proverite nivo buke u decibelima ako vam je važno da aspirator bude tih, što je obično slučaj kada su kuhinja i trpezarija, odnosno dnevna soba, povezane.

Pročitajte u uputstvu koliko često treba menjati filter, proverite cenu filtera i lakoću pristupa prilikom zamene.

Aspirator obično ima ugrađeno osvetljenje, što je veoma praktično.

Kao i drugi aparati u domaćinstvu, moderni aspiratori dobijaju smart funkcije. Neki od njih pojavili su se i na našem tržištu. Ono što možete očekivati od „pametnih“ aspiratora je, pre svega, kontrola putem mobilnog telefona, samostalno podešavanje nivoa ekstrakcije putem senzora, najava neophodnosti promene ili čišćenja filtera...