Mašine za pranje sudova su praktičan uređaj koji je prisutan u mnogim modernim domaćinstvima. Uprkos tome što je brend LG poznat po kvalitetu svojih uređaja, postoje neki kodovi grešaka LG mašine za pranje sudova koji će se možda pojaviti. Neke od njih može biti lako popraviti, dok za druge može biti potrebna stručna ruka. Ali prvo, morate bolje da razumete šta znači svaki kod greške LG mašine za pranje sudova pre nego što preduzmete pravu akciju da biste je popravili. Dakle, bez daljeg odlaganja, evo nekih od najčešćih kodova grešaka LG mašine za pranje sudova i kako da ih rešite.

Kod greške IE: Ne puni se vodom

IE kod greške na LG mašini za pranje sudova signalizira da se mašina za pranje sudova ne puni vodom. Naravno, to znači da se vaše posuđe neće oprati. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina da proverite dovod vode. Prvi od njih uključuje proveru vašeg ventila za prekid dovoda vode da biste videli da li je potpuno otvoren. Pored toga, možete da proverite da li je crevo za dovod vode prelomljeno. Alternativno, trebalo bi da proverite ekran filtera na ventilu za dovod vode da li ima začepljenja. Ako vidite začepljenja, treba ih ukloniti i ponovo možete imati punu funkcionalnost vaše LG mašine za pranje sudova.

Kod greške OE: Ne prazni vodu

OE greška na LG mašini za pranje sudova je simptom začepljenja u odvodu vode iz mašine obično kod odvoda sudopere. Međutim, ako ste proverili da je ovaj odvod u redu, trebalo bi da proverite crevo mašine za pranje sudova. Izvucite ga iz odvoda sudopere i proverite da li postoje začepljenja od masti. Ako primetite začepljenja u crevu, očistite ih. Alternativno, ako vaša mašina za pranje sudova koristi vazdušni otvor, to takođe treba proveriti i očistiti od začepljenja. Uverite se da je vaša mašina za pranje sudova isključena iz izvora napajanja kada obavljate ove provere. Ako ovo ne reši problem, možda ćete morati da proverite da li ima prepreka u rezervoaru i odvodnoj pumpi. Dodatni problemi koje možete da proverite su ožičenja do odvodne pumpe sudo mašine.

Kod greške AE ili E1: Detektovano curenje vode

Greška LG mašine za pranje sudova E1 ili AE može biti uzrokovana niskim nivoom vode u rezervoaru ili neuobičajeno velikom brzinom cirkulacione pumpe. Takođe je moguće da nešto vode može da iscuri do osnove mašine za pranje sudova i da aktivira prekidač za plavljenje. Ovde ćete morati da isključite mašinu za pranje sudova i zatvorite dovod vode. Moguće je da voda curi iz linije za punjenje vode, creva za dovod vode, odvodne pumpe, odvodnog creva, zaptivki vrata ili korita.

Kod greške FE: Detektovano je prelivanje vode

Sa ovim kodom greške, odvodna pumpa vaše mašine za pranje sudova će se automatski pokrenuti. Moguće je da će ventil za dovod vode koji curi ili zaglavljeni relej na elektronskoj kontrolnoj ploči puniti vašu mašinu za pranje sudova sve vreme. Trebalo bi da isključite mašinu za pranje sudova i vidite da li se i dalje puni vodom. Ako se to dešava, onda morate da zamenite ventil za dovod vode.

Kod greške tE: Kvar termistora (senzora temperature)

Ako se pojavi ova greška, to znači da je vaš sklop grejača sudo mašine, koji uključuje termistor, verovatno neispravan. Možda će biti potrebno zameniti ako omske vrednosti i temperatura nisu u potrebnom opsegu. Da bi se ovo popravilo, mašina za pranje sudova će morati da bude isključena iz struje i žice sa termistora na grejaču će morati da se odvoje pre nego što se izvrši servis i zamena delova.

Kod greške LE: blokiran motor cirkulacione pumpe

U ovom slučaju, radno kolo vaše pumpe je verovatno začepljeno, zaglavljeno i sprečeno je da se okreće. Ovde ćete morati da isključite mašinu za pranje sudova, proverite da li postoje prepreke , a zatim uklonite sve strane predmete iz korita. Ako začepljenja ili strani predmeti nisu problem, moraćete da proverite priključke ožičenja na pumpi i ponovo spojite sve labave žice. Ako ožičenje nije problem, preporučljivo je da proverite otpor kroz broj pinova na kablovskom konektoru za motor.

Kod greške HE: Kvar grejača

Kada vidite ovaj kod greške, to znači da su termostat ili senzor temperature vaše mašine za pranje sudova detektovali da se voda ili ne zagreva ili da se zagreva iznad potrebnih nivoa. Ako senzor temperature oseti višu temperaturu od normalne za funkcionalnu LG mašinu za pranje sudova, možda ćete morati da zamenite elektronsku kontrolnu ploču. Razlog za to je što zaglavljeni relej grejača na kontrolnoj ploči uzrokuje da grejni element ostane stalno uključen.

Kod greške nE: Kvar motora divertera

Ovaj kod greške zahteva da proverite veze kablova na motoru divertera i na prekidaču položaja preklopnika. Da biste to uradili, potrebno je da isključite mašinu za pranje sudova iz njenog napajanja. Sve labave žice treba ponovo povezati. A ako nisu labave, potrebno je da isključite žice motora divertera i proverite otpor kroz motor pomoću multimetra. Možda će biti potrebno zameniti motor divertera ako multimetar meri beskonačan otpor.