Bosch mašine za pranje sudova će u slučaju kvara prikazati kodove grešaka što mnogo olakšava identifikaciju i rešavanje problema,. Ovi kodovi grešaka mogu predstavljati brojne probleme, od problema sa dovodom vode do kvarova na električnoj kontrolnoj ploči. Mašina za pranje sudova obaveštava o tačnom problemu tako što prikazuje broj greške.

Jednostavnije probleme i kvarove možete da rešavate sami dok bi za komplikovanije probleme bilo dobro da angažujete kvalifikovanog stručnjaka za popravku mašine za pranje sudova.Mašine za pranje sudova uključuju struju i vodu, tako da rizikujete da povredite sebe ili druge ako niste upoznati sa uređajem ili nemate odgovarajući alat i sigurnosnu opremu. Pored toga, ako napravite grešku dok pokušavate da popravite mašinu za pranje sudova, možete na kraju da nanesete više štete i napravite veći kvar.

Evo uobičajenih kodovi grešaka Bosch mašine za pranje sudova :

Kod greške E01

Greška modula napajanja (kvar pumpe ili problem sa grejanjem)

Kod greške E01 se odnosi na kvar kontrolnog kola pumpe na glavnoj kontrolnoj ploči, međutim, kod nekih modela mašina za pranje sudova, greška može biti prouzrokovana nedostatakom vode u mašini za pranje sudova, što zaustavlja rad grejača i pokreće kod greške.

Kod greške E02

Greška modula napajanja (relej grejača ili problem sa grejanjem)

Kod greške E02 ukazuje na grešku u releju grejača na kontrolnoj ploči. Kod nekih modela, greška može biti uzrokovana neispravnim temperaturnim senzorom ili termistorom.

Kod greške E03

Greška modula napajanja (kvar releja pomoćnog grejača ili kvar ulaznog ventila za vodu)

Kod greške E03 se odnosi na grešku releja pomoćnog grejača na glavnoj kontrolnoj ploči. Međutim, kod nekih modela to ukazuje da je potrebno zameniti ventil za dovod vode jer mašina za pranje sudova ne može da se napuni vodom.

Kod greške E04

Greška modula napajanja (kvar grejanja ili problem sa vodom)

Kod greške E04 odnosi se na problem sa grejanjem, koji može biti veoma teško dijagnostikovati. Kod nekih modela to može ukazivati na to da je prskalica sudo mašine začepljena i da je potrebno čišćenje ili da je potrebno zameniti senzor protoka vode.

Kod greške E05

Greška modula napajanja (kvar trijaka prekidača za vodu ili problem sa plovkom)

Uzrok greške E05 je problem na Triak prekidaču za vodu na glavnoj kontrolnoj ploči. U nekim slučajevima, kod greške ukazuje na oštećen plovak ili neispravan plivajući prekidač.

Kod greške E06

Kvar mehanizma vrata ili kvar senzora vode

U zavisnosti od modela mašine za pranje sudova, vrata se možda ne zatvaraju kako treba ili je senzor za vodu možda u kvaru. Najverovatnije je u pitanju kvar mehanizma vrata. Senzoru je teško pristupiti, a kvar mehanizma vrata može biti teško dijagnostikovati. Akva senzor (senzor zamućenosti) prati kvalitet vode, na primer da li je voda čista ili prljava. Akva senzor se nalazi na cirkulacionoj pumpi. Ako se vrata zatvaraju i zaključavaju, senzorski prekidač koji nadgleda vrata može biti neispravan i treba ga zameniti ili glavna kontrolna ploča može imati grešku.

Kod greške E07

Greška pri sušenju

Potrebno je proveriti i potencijalno zameniti ventilator za sušenje ili ožičenje od kontrolne ploče do ventilatora za sušenje.

Kod greške E08

Gubitak vode

Nivo vode je neočekivano opao tokom ciklusa. Proverite da li posude koje skupljaju vodu pravilno stoje ili proverite da li ima problema sa dovodom vode.

Kod greške E09

Greška pri grejanju

Glavna kontrolna ploča može imati grešku u releju grejača ili je grejač neispravan. Otpor grejača može se proveriti multimetrom da bi se utvrdilo da li se pokvario. Serviser će morati da proveri kontrolnu ploču.

Kod greške E10

Sporo zagrevanje Na grejač mogu uticati prevelike naslage kamenca ili je možda sam grejač sudo mašine neispravan. Dubinsko čišćenje i uklanjanje kamenca iz mašine za pranje sudova može rešiti problem ili će možda morati da se zameni grejač.

Kod greške E11

Greška termistora ili temperaturnog senzora

Otpor termistora (koji je integrisan u toplotnu pumpu na novijim modelima) ili NTC senzora (senzor temperature) treba da se proveri da bi se dijagnostikovao problem (pogledajte tehnički list za potreban otpor).

Kod greške E12

Sporo zagrevanje

Kao ikod greške E10 na grejaču je možda preveliki sloj kamenca ili je možda neispravan. Problem mogu rešiti dubinsko čišćenje i uklanjanje kamenca iz mašine za pranje sudova ili zamena grejača.

Kod greške E13

Previsoka temperatura vode

Proverite da li mašina za pranje sudova dobija hladnu vodu i da senzor temperature nema grešku (proverite otpor senzora pomoću multimetra).

Kod greške E14

Greška na ulazu vode

Protokomer mašine za pranje sudova ne otkriva da voda ulazi u mašinu za pranje sudova. Najčešći uzrok je neispravan merač protoka. Protokomer se nalazi na izmenjivaču toplote i može se relativno lako ukloniti i zameniti da bi se rešio kod greške.

Kod greške E15

Mašina za pranje sudova curi

Prvo utvrdite da li možete da vidite odakle dolazi curenje. Ako se čini da mašina za pranje sudova ne curi, senzor nivoa u posudi za odvod ispod mašine može biti neispravan. U suprotnom, crevo sudo mašine može biti labavo, ili može biti oštećenje zaptivke ili prskalice.

Kod greške E16

Greška na ulazu vode

Mašina za pranje sudova se puni vodom kada ne bi trebalo. Zamenite dovodni ventil za vodu da biste rešili problem.

Kod greške E17

Nivo vode je visok, proverite senzor protoka

Greška E17 ukazuje na to da je najverovatnije problem sa previsokim nivoom vode u mašini za pranje sudova. Kada voda uđe u mašinu, ona prolazi kroz komoru sa plovkom; ako nivo u mašini prouzrokuje podizanje plovka, to ukazuje na višak vode i aktivira funkciju prelivanja, uzrokujući da pumpa počne da radi. Ovo se može desiti ako je cev iz komore sa plovkom blokirana od nakupljanja masti. Ako je mašina za pranje sudova prepuna vode i prikazuje ovu poruku o grešci, pregledajte cevi da li postoje prepreke koje bi mogle da dovedu do toga da se mašina za pranje sudova prepuni vodom. Uklonite svu prljavštinu i testirajte pranje. Ako problem i dalje postoji, uverite se da plovak i prekidač ispravno rade i zamenite plivajući prekidač ako je potrebno.

Kod greške E18

Nivo vode prenizak, proverite ventil

Kod greške E18 znači da se mašina za pranje sudova ne puni vodom. Proverite da li je vod za dovod vode uključen i da nije presavijen. Ako problem i dalje postoji, zamenite ventil za dovod vode.

Kod greške E19

Problem sa dozatorom ili unutrašnjim ventilom

Ako se pojavi kod greške E19, to znači da postoji problem sa dozatorom ili unutrašnjim ventilom (recirkulacijski ventil).

Kod greške E20

Kvar otpora namotaja cirkulacione pumpe

Kod greške E21

Blokada cirkulacione pumpe

Kod greške E22

Blokiran filter

Filter mašine za pranje sudova treba da se isprazni i očisti od ostataka.

Kod greške E23

Greška otpora namotaja odvodne pumpe

Kod greške E24

Odvodni filteri su zapušeni

Kod greške E25

Pumpa za odvod je blokirana, poklopac pumpe nedostaje

Kod greške E25 ukazuje na to da je odvodna pumpa blokirana ili da je poklopac odvodne pumpe labav ili nedostaje.

Kod greške E26

Greška na motoru divertera

Kod greške E26 ukazuje na problem motora divertera kada glavna štampana ploča nije otkrila nikakvu promenu u položaju motora. Greška E26 može biti uzrokovana neispravnim motorom diverter ventila ili može biti slomljeni komad stakla koji je zaglavljen u preklopnom ventilu koje sprečava rotaciju ventila.

Kod greške E27

Slab napon napajanja

Modul za napajanje ne prima dovoljan radni napon sa tačke napajanja. Proverite napon iz kućne instalacije, ako je kućno napajanje dobro, zamenite modul za napajanje.

Kod greške E28

Greška senzora vode pogledajte kod greške E06

Kod greške E29

Nizak napon mreže

Mašina za pranje sudova prima dobar napon iz mreže. Izmerite napon na tački napajanja. Ako nema problema sa napajanjem, zamenite modul napajanja.

Kod greške E30

Previsok napon mreže

Modul za napajanje dobija napon preko 290V. Ovo je veoma retka šifra greške koja se može videti na Bosch mašinama za pranje sudova.


Imajte na umu da kodovi grešaka Bosch mašine za pranje sudova služe kao referenca za rešavanje problema i nisu uvek tačni pokazatelji kvara. Ako pomoću ove legende kodova ne budete uspeli da locirate kvar, bolje pozovite servisera.