Kada vam se mašina za sušenje veša iznenada pokvari, može biti teško shvatiti šta se dešava. Ako vaša mašina za sušenje Candy prikazuje kod greške, to je odličan način da shvatite šta tačno nije u redu sa vašom mašinom za sušenje. Ispred vas je lista kodova grešaka za Candy mašinu za sušenje veša, sa objašnjenjem šta oni znače. Pročitajte naš opis grešaka i savete za popravku da biste ponovo pokrenuli mašinu za sušenje.

Kod greške E3

Javlja se kada je rezervoar za vodu pun vode i treba ga isprazniti. Ako je kod greške E3 prikazan na mašini, a rezervoar za vodu je prazan, to je znak da je problem u senzoru.

Razlozi za kod greške E3 mogu biti:

Rezervoar za vodu je pun.

Pumpa mašine za sušenje veša se pokvarila i vodena komora na dnu sušare je puna vode.

Senzor rezervoara za vodu je neispravan i moraće da se zameni.

Plovak pumpe za vodu se zaglavio u zatvorenom položaju.

Većina kondenzatorskih sušara ima pumpu koja gura vodu do rezervoara za vodu. Pumpa ima mali plovak koji se zatvara kada je komora puna vode, što ukazuje da je rezervoar za vodu pun. Obratite pažnju na vodenu komoru, uklonite sve blokade ili zamenite pumpu ako je potrebno.

Kod greške E4

Birač programa je pokazao da je došlo do greške. Ovo može biti znak da je kontrolna ploča neispravna ili da je kontrolno dugme pogrešno postavljeno.

Razlozi kada se kod greške E4 javlja mogu

Dugme za izbor programa je zaglavljeno zaglavljeno između dva položaja.

Prekidač za biranje programa je neispravan

Kontrolna ploča ima grešku.

Prva stvar koju treba da uradite je da proverite da li je kontrolno dugme pravilno odabrano u ciklusu. Ako vlaga dospe u birač programa ili ima bilo kakve masnoće u prekidaču  prekidač se teško okreće).  to može izazvati grešku E4.

Kod greške E5

Prednji NTC termostat mašine za sušenje veša se pokvario i treba ga zameniti

Ovaj kod greške je pokazatelj nepravilnosti u radu prednjih senzore koji mere temperaturu tokom ciklusa. Candy mašine za sušenje veša obično imaju više NTC termostata u celoj mašini a 1 ili 2 se nalaze u prednjem delu, blizu bubnja. Pre nego što zamenite NTC senzor, trebalo bi da ga pregledate i uklonite sve nagomilane dlačice i nečistoće koje prekrivaju senzor. Ako ne čistite filter za dlačice na vašoj mašini za sušenje redovno, višak dlačica će pokriti senzore i tako izazvati grešku.

Kod greške E6

Mašina ukazuje da se kontrolni modul pokvario i da ga treba popraviti ili zameniti.

Prvo proverite sledeće:

Proverite sve kablove i konektore kontrolne ploče da li su pravilno priključeni.

Potražite bilo kakve tragove paljenja ili pucanja elemenata na kontrolnoj ploči.

Pre nego što zamenite štampanu ploču, pokušajte da resetujete mašinu isključivši je iz struje na 5 minuta jer se greška možda neće ponoviti.

Kod greške E7

Mašina ukazuje da postoji slab protok vazduha na zadnjoj strani mašine. Ovo takođe može izazvati probleme sa pregrevanjem.

Mašina bi trebalo da bude postavljena u prostor koji ima dobru ventilaciju. Proverite da li otvor koji se nalazi na zadnjoj strani mašine za sušenje nije pokriven.

Kondenzatorske mašine za sušenje veša moraju biti u mogućnosti da ventilišuu topli vazduh na otvorenom i ako je ventilacija blokirana, može se pregrejati i izazvati dalje probleme. Ako vaša mašina za sušenje ima dobru ventilaciju a pokazuje E7 kod greške, onda to može biti uzrokovano neispravnim senzorom koji kontrolnoj ploči prijavljuje lažne informacije o temperaturi.

Kod greške E8

Termalni osigurač je pregoreo i treba ga zameniti. Mašina se pregrejala što je dovelo do pregorevanja osigurača, tako da je neophodno da se uzrok pregrevanja otkloni. Iako kod greške E8 znači da je potrebno zameniti termički osigurač, obično je uzrokovan problemom pregrevanja u mašini za sušenje.

Kada je ovaj kod greške u pitanju evo šta treba da proverite:

Uverite se da mašina za sušenje ima dobru ventilaciju.

Očistite kondenzatorsku jedinicu – višak vlakana iz filtera mašine za sušenje veša prolazi kroz kondenzator.

Uklonite sva vlakna iz ventilacionih otvora unutar mašine.

Uverite se da u blizini grejača mašine za sušenje veša nema vlakana jer  to može izazvati pregrevanje i požar.

Termalni osigurač na mašini za sušenje veša je jednokratni uređaj koji štiti mašinu od pregrevanja do tačke koja nije bezbedna. Pre zamene osigurača, važno je da utvrdite zašto se mašina pregreva.

Kod greške E9

Kod greške E9 znači da je termički prekidač aktiviran i da ga treba zameniti. Termički prekidač se obično nalazi na grejnom elementu, a na nekim sušarama ceo grejni element će morati da se zameni.

Ova greška je uzrokovana prekomernom toplotom unutar mašine za sušenje, što je zaseban problem koji treba rešiti pre nego što se ugradi novi termalni prekidač. Ako ugradite novi termalni prekidač bez rešavanja problema pregrevanja, on će se ponovo aktivirati.

Šta proveriti:

Uverite se da je mašina za sušenje dobro provetrena i da ima dobar protok vazduha.

Uverite se da mašina nije gurnuta uza zid koji blokira ventilacione otvore.

Proverite da li je kondenzator začepljen i da li je filter za dlačice očišćen

Kao što je pomenuto, ceo grejni element će možda morati da se zameni ako ne možete da demontirate samo termalni prekidač. Zamena grejnog elementa na Candy mašini za sušenje je prilično jednostavna popravka.

Kod greške E10

Senzor punjenja u mašini za sušenej veša pokazuje da nema dovoljno odeće u bubnju. E10 kod greške obično se prikazuje kada je bubanj prazan a ciklus je pokrenut. Ovo greška će vas upozoriti na slučajno uključivanje mašine.

Uverite se da ste pravilno napunili bubanj za sušenje i ne pokušavate da osušite jedan ili dva komada odeće.

Ako vaša mašina za sušenje pokazuje grešku E10 a u bubnju ima dovoljno odeće za ciklus, senzor će morati da se zameni jer šalje loše informacije kontrolnoj ploči.

Kod greške E14

Šifra greške E14 ukazuje da se jedan od NTC termostata na mašini za sušenje pokvario i da ga treba zameniti. Lokacija NTC termostata može se razlikovati u zavisnosti od modela. Uobičajena mesta gde su NTC termostati locirani na mašini su:

Prednji deo mašine iza prednje ploče –Pristupa mu se uklanjanjem prednje ploče

Na vrhu mašine blizu prednje strane mašine – Na ovoj lokaciji se NTC termostat ređe nalazi

Blizu otvora za odvod vazduha koji se nalazi iza ventilatora koji cirkuliše vazduh u sušari

Blizu grejnog elementa koji se nalazi na zadnjem delu mašine

Može biti teško dijagnostikovati koji od NTC termostata ne radi a u tome vam može pomoći električni multimetar kojim možete proveriti da li ima otvorenih kola (beskonačna otpornost) u NTC-ovima.

Kod greške E15

Relej grejača je neispravan i treba ga zameniti. Relej grejača se obično nalazi na glavnoj ploči i kontroliše uključenje i isključenje grejnog elementa na zadnjoj strani mašine.

Uverite se da je grejni element pravilno priključen na kontrolnu ploču.

Proverite utikač blizu grejnog elementa na zadnjoj strani mašine.

Proverite da žice kontrolne ploče nisu oštećene i da su sve dobro pričvršćene na kontrolnu ploču.

U većini slučajeva kod greške E15 će dovesti do toga da morate da zamenite štampanu ploču. Važno je da nabavite originalnu ploču za svoju mašinu za sušenje jer ih ne možete menjati sa drugim tipovima ploča.

Kod greške E21

Kontrolna ploča je pokazala da ima grešku u paritetu memorije. Ovo je zapravo problem sa radnom memorijom (RAM) na kontrolnoj ploči.

Šta možete uraditi:

Isključite mašinu iz napajanja - ovo će resetovati kontrolnu ploču i RAM.

Uklonite sve kablove sa kontrolne ploče, a zatim ih ponovo povežite – potražite sve labave ili neispravne žice.

Pokušajte da izbegnete ciklus koji je izazvao grešku.

Ako vaša mašina za sušenje i dalje ima E21 kod greške, možda ćete morati da zamenite kontrolnu ploču.

Kod greške E22

Kod greške E22 znači da se štampana ploča pokvarila. Na mašinama za sušenje veša Candy, štampana ploča se obično nalazi iza displeja.

Razlog koji može dovesti do ove greške ne mora biti samo kvar cele kontrolne ploče. Mogu biti i olabavljeni kablovi na ploči, ili kratki spoj na upravljačkom modulu uzrokovan kvarom nekog dela u mašini.

Prva stvar koju treba da uradite je da isključite mašinu za sušenje veša na 5-10 minuta. Ovo će obrisati kod greške jer je možda to bila jednokratna pojava. Ako se kod greške i dalje javlja, moraćete da nabavite i zamenite kontrolni modul.

Zamena štampane ploče mašine za sušenje veša je prilično jednostavna. Važno je da ploču na svojoj mašini zamenite originalnom jer ih ne možete menjati sa drugim tipovima ploča.