Vlasnik ste LG mašine za pranje veša Brenda koji je globalno poznat po visokokvalitetnim uređajima. Ali šta se dešava kada vidite kod greške na mašini za pranje veša i ne možete da je pokrenete?

U nekim slučajevima kodovi ukazuju na kvarove koji se mogu brzo i lako otkloniti, dok će u drugim slučajevima možda biti neophodno da mašinu pogleda profesionalac. Pre nego što otpočnete bilo kakvo rešavanje problema, morate da znate šta svaki kod greške znači. U nastavku ćete pronaći neke od najčešćih kodova grešaka LG mašine za pranje veša kao i načine za potencijalno rešavanje problema.

Šifra greške CL: Child lock je uključen

Ako vidite kod greške CL, to znači da je zaključavanje za decu uključeno. Da biste ga isključili, potrebno je da istovremeno pritisnete TEMP i ECO/RAPID, držeći oba u periodu od oko tri do četiri sekunde. Na nekim mašinama Child lock se obično uključuje i isključuje pritiskom na taster PRE-WASH ili TUB CLEAN u trajanju od 3 sekunde ili pritiskom na dugme OPTION.

Šifra greške OE: Mašina nije ispustila vodu

Ako vidite OE grešku LG mašine za pranje veša, velike su šanse da imate blokadu koja sprečava vašu mašinu da ispusti vodu. Prvo morate da proverite nekoliko stvari pre nego što pređete na utvrđivanje da li je odvodna pumpa neispravna. Za početak, treba da proverite da li postoje blokade ili prepreke filtera pumpe. Pored toga, potrebno je da proverite da li postoje pregibi ili prepreke na odvodnom crevu koje možda sprečavaju nesmetan protok vode. Ako ove male popravke ne reše OE kodove grešaka LG mašine za pranje veša, problem može biti povezan sa filterom odvodne pumpe, vazdušnom komorom, crevom senzora pritiska ili otporom na odvodnoj pumpi. Drugi potencijalni problemi mogu biti priključci ili rotor odvodne pumpe.

Kod greške IE: Mašina ne uzima vodu

Kod greške LG mašine za pranje veša IE signalizira da vaša mašina ne uzima vodu kako bi trebalo. Da biste rešili ovaj problem, prvo treba da proverite da li je dovod vode uključen i da nema začepljenja ili prepreka u vazdušnoj komori, kao ni u crevu senzora pritiska. Takođe treba proveriti ventil za dovod vode. Složeniji razlozi iza ovog problema mogu zahtevati pomoć stručnjaka. Ovaj kod može ukazivati da je ožičenje dovodnog ventila za vodu neispravno, možda postoji problem otpora ventila za vodu ili možda imate problem sa PCB-om vaše mašine za pranje veša.

Šifra greške DE: Vrata su otvorena

Kod greške LG mašine za pranje veša DE znači da je mehanizam za zaključavanje vrata neispravan. Iako je ovo prilično čest problem, najjednostavnije rešenje je da sami zatvorite vrata. Ako niste u mogućnosti, bilo bi dobro proveriti da li je sigurnosna brava pohabana. Takođe možda imate problem sa kontrolnom pločom.

Šifra greške UE: Neravnoteža opterećenja

Kod greške LG mašine za pranje veša UE ukazuje na neuravnoteženo punjenje mašine. To na kraju može sprečiti da ciklus centrifuge radi kako bi trebalo. Da biste rešili ovaj problem, obavezno ponovo pokrenite mašinu i ponovo pokrenite ciklus centrifuge. Takođe je važno da proverite da li je vaša mašina za pranje veša postavljena na ravan pod. Zapamtite da su manja opterećenja ta koja uzrokuju pojavu ove greške za razliku od punog opterećenja.

Kod greške SE: Kvar motora ili problem sa glavnom PCB-om

Pošto je ovo prilično ozbiljan problem koji će zahtevati popravku stručnjaka, toplo preporučujemo da kontaktirate majstora za popravku mašine za pranje veša kompanije LG.

Kod greške CE: Kratak spoj motora ili PCB-a

Potencijalni uzrok ovog koda greške može biti kvar na samoj mašini (glavni kontrolni modul, glavni pogonski motor ili stator) ili na elektrici u vašem domu. Preporučujemo da kontaktirate stručnjaka da biste rešili ovaj problem.

Šifra greške LE: Velika količina veša za određene cikluse

Ako vidite kod greške LG mašine za pranje veša LE, verovatno ste stavili prilično veliku količinu veša u svoju mašinu. Uz to proverite da li je kvaka na vratima oštećena ili istrošena. Ako sigurnosna brava vaših vrata ne radi kako bi trebalo, možda će biti potrebno da je zamenite. Ukratko, ovaj problem može nastati i zbog neispravnog ožičenja za zaključavanje vrata, problema sa sklopom rotora, otpora za Hol senzor ili može biti rezultat zarobljenog predmeta koji zaustavlja rotaciju bubnja.

Šifra greške FE: Mašina je prepuna

Ovaj kod greške je uzrokovan upotrebom viška deterdženta. Međutim, to može značiti i problem sa senzorom pritiska. Morate isprazniti mašinu za pranje veša i započeti ciklus od početka. Takođe je preporučljivo da pozovete majstora da proveri da li vazdušna komora i prekidač pritiska ispravno rade. Alternativni uzrok ovog problema je kvar na senzoru nivoa vode, ožičenju ili problem sa glavnim elektronskim kontrolerom.

Šifra greške TE: Problem sa bojlerom, elementom ili termistorom

Da biste rešili ovaj kod greške, potrebno je da stupite u kontakt sa iskusnim majstorom koji će proveriti grejni element, termistor ili senzor temperature, što može biti problem uzrokovan otporom, kvarovima ožičenja ili veze.

Kod greške PE: Kvar senzora pritiska nivoa vode

Ovaj kod pokazuje da možda imate problem sa glavnim elektronskim kontrolerom. Prvo pokušajte da isključite mašinu za pranje veša iz napajanja, sačekate nekoliko minuta, ponovo pokrenete mašinu za pranje a zatim ciklus pranja. Ako ovo ne obriše kod greške, možda ćete morati da pozovete majstora da proveri da li postoji problem sa ožičenjem ili problem sa prekidačem senzora nivoa vode.

Kod greške PF: Nestanak struje

Ovaj kod greške je obično rezultat nepravilno priključenog kabla za napajanje ili problema sa ožičenjem ili vezama između filtera mrežnog radio interfejsa i kontrolnog modula, PCB-a ili glavne kontrolne kartice ili ako dođe do nestanka struje tokom pranja.

Kod greške TCL: Ciklus čišćenja bubnja

Ispraznite bubanj i sipajte prah za čišćenje mašine za pranje veša. Uključite mašinu i okrenite dugme na Čišćenje bubnja. Potražite dugme za čišćenje bubnja i pritisnite ga, a zatim pokrenite ciklus. Da biste preskočili ciklus čišćenja bubnja, okrenite dugme za izbor ciklusa ili pritisnite tastere sa opcijama da biste izabrali željeni ciklus. TCL poruka može nastaviti da se pojavljuje nekoliko ciklusa. Pokretanje Tub Clean mesečno će sprečiti ovo održavanjem unutrašnjih komponenti mašine za pranje čistima.