Whirlpool mašina za pranje sudova je odličan i proveren proizvod. Međutim kao i kod svake druge mašine, pogotovo kada se redovno koristi, može doći do određenih kvarova ili grešaka. Pojava greške na mašini ne mora biti zastrašujući trenutak. Tim kodovima vaša mašina vas obaveštava o području ili sklopu koji uzrokuje problem. Pravilnim identifikovanjem koda saznaćete gde su problemi a neke od njih moći ćete za kratko vreme i da otklonite.

U nastavku ćemo vam predočiti koji deo vaše mašine za pranje sudova uzrokuje da se prikaže kod greške i kako da rešite probleme sa Whirlpool mašinom za pranje sudova.

Identifikovanje kodova grešaka u mašini za pranje sudova Whirlpool

Kodovi grešaka Whirlpool mašine za pranje sudova su obično oznake koje počinju sa F za mašine sa displejom ili trepćuće svetlo dugmeta za pokretanje (START) koje povremeno pauzira posle sekvence koda. Za kodove trepereće lampice Whirlpool mašine za pranje sudova, moraćete da izbrojite broj treptaja između svake pauze da biste utvrdili koji kod prikazuje vaša mašina za pranje sudova. Ovi kodovi Whirlpool mašina za pranje sudova važe za većinu Whirlpool modela.

F1 (ili 1 treptaj) – Senzor temperature

Senzor temperature u vašoj mašini je otkrio da je temperatura vode preniska (ispod -3°C) ili previsoka (iznad 85°C). Može da se desi da je voda koja dolazi u mašinu neobične temperature, ali je verovatnije da se NTC temperaturni senzor pokvario i da ga trebate zameniti.

F2 (ili 2 treptaja) – Curenje vode

Ako vidite ovu grešku, najverovatnije imate curenje u vašoj mašini. Da biste rešili problem, moraćete da ispraznite vodu iz osnove mašine, pronađete i sanirate curenje.

F3 (ili 3 treptaja) – Sistem grejanja

Ako mašina za pranje sudova ne greje ili greje presporo, to može biti uzrokovano neispravanim grejnim elementom, što je najverovatniji uzrok problema. Pored toga uzrok može biti neispravan senzor temperature ili neispravna veza između kontrolne ploče i grejača (proverite veze releja na štampanoj ploči).

F4 (ili 4 treptaja) – Sistem za pražnjenje vode

Ova greška ukazuje da vaša mašina nije uspela da isprazni vodu kako treba. Začepljena ili neispravna pumpa za odvod ili crevo može biti uzrok ove greške. U tom slučaju biće potrebno čišćenje ili zamena pumpe. Kvar takođe može biti uzrokovan sifoniranjem mašine ako je crevo prenisko, kvarom optičkog senzora ili vrlo retko kvarom kontrolne ploče.

F5 (ili 5 treptaja) – Rotor je blokiran

Postoji problem sa rotorskim delom motora za pranje (deo koji se pokreće). Ako dođe do ove greške možda će biti potrebna zamena motora mašine za pranje sudova.

F6 (ili 6 treptaja) – Mašina se ne puni vodom

Voda ne ulazi u mašinu za pranje sudova kao što se očekuje. Problem može biti u neispravnom ulaznom ventilu koji pušta vodu u vašu mašinu što će zahtevati njegovu zamenu ili je došlo do blokade u dovodnom crevu. Takođe može postojati problem sa samim dovodom vode u mašinu u slučaju da je slavina iz koje dolazi voda na primer, isključena ili preniska u odnosu na ulaz u mašinu. Problem može biti i u neispravnom meraču protoka koji prati vodu koja ulazi u vašu mašinu.

F7 (ili 7 treptaja) – Merač protoka

F7 se posebno odnosi na merač protoka. Ali pored neispravnog merača protoka kod greške može biti uzrokovan sličnim problemima kao u F6 uključujući i začepljenje ili pregib creva za dovod vode, neispravan ventil za dovod vode ili zatvorenu slavinu za dovod vode.

F8 (ili 8 treptaja) – Nivo vode

Ako je u vašoj mašini za pranje sudova prevelik nivo vode, pojaviće se ovaj kod greške. Problem sa nivoom vode može biti uzrokovan začepljenim filterom koji sprečava da se mašina isprazni, problemom sa sistemom koji pušta vodu u vašu mašinu, stvaranjem prekomerne pene u mašini zbog dodavanja previše deterdženta i neispravan rad pumpe za prskanje uzrokovan problemom sa motorom glavnog pranja.

F9 (ili 9 treptaja) – Neprekidan dovod vode

Mašina za pranje sudova se neprekidno puni vodom iz jednog od dva najverovatnija razloga: ili je ulazni ventil neispravan i ne zatvara ili postoji kratak spoj na glavnoj kontrolnoj ploči. Možda će biti potrebno zameniti ventil ili kontrolnu ploču.

F0 (ili 10 treptaja) – Kvar senzora

Ovaj kod greške ćete možda videti ako ste pokrenuli ciklus testiranja da bi dijagnostikovali svoju mašinu za pranje sudova. Korake kako pokrenuti ciklus testiranja pogledajte u uputstvu za svoj uređaj. U tom slučaju, moraćete da testirate senzore u vašoj mašini i njihove veze sa glavnom kontrolnom pločom da biste došli do uzroka ove greške. U vašoj mašini mogu biti senzori za temperaturu vode, ulazni protok ili čak nivo vode i pritisak protoka.

FA (ili 11 treptaja) – Optički indikator vode (zamućenost)

Ovaj kod ukazuje na grešku sa senzorom u vašoj mašini koji prati čistoću vode. Ako ovaj senzor otkrije „prljavu vodu“, mašina može ponoviti ciklus ispiranja. Ako je prljavština blokirala senzor, to takođe može pokazati ovu grešku. Proverite senzor i njegove veze sa kontrolnom tablom. Takođe postoji šansa da prekomernim penjenjem deterdženta u vašoj mašini za pranje sudova prouzrokujete da senzor netačno očitava vrednosti.

FB (ili 12 treptaja) – Motorizovani preklopni ventil

Preklopni ventil mašine za pranje sudova kontroliše protok vode do gornje prskalice mašine za pranje sudova. Potrebno je proveriti i ako je neispravan eventualno zameniti ventil.

FC (ili 13 treptaja) – Senzor tvrdoće vode

Senzori tvrdoće vode prate koliko je tvrda voda u vašem području i obaveštavaju vas kada da dodate so za mašinu za pranje sudova za omekšavanje vode. Ako je rezervoar za so napunjen i pravilno podešen, a greška se pojavila, senzor u vašoj mašini je najverovatnije neispravan i moraćete da ga zamenite.