Kupovina aparata za domaćinstvo ponekad je podložna improvizaciji. Važno nam je da to bude nama poznat brend, a uobičajeno je i prihvatanje iskustva drugih, bez razmišljanja. Klima uređaji nisu izuzetak. Njihova specifičnost je što se često kupuju na brzinu, tokom letnjih meseci, kada u panici tražimo bilo kakvu varijantu za rashlađivanje i majstora koji će klimu instalirati.

Pre nego što izaberete klima uređaj u prodavnici, bilo bi poželjno da znate sledeće.

Prvi zadatak je da izmerite površinu i definišete osobine prostora koji želite da rashladite, odnosno dogrejete ili zagrejete. Za jednu sobu do dvadeset kvadratnih metara biće dovoljna klima jačine 7000Btu, za prostor do 35 kvadratnih metara jačina bi trebalo da bude 9000Btu. Najpopularnije klime, „dvanaestice“ (12000Btu) kondicioniraju prostor do 60 kvadratnih metara. Za stan do 80 kvadratnih metara neophodan je uređaj od 18000Btu, a za nešto veći, do 110 kvadratnih metara, klima jačine 24000Btu.

Ovo, međutim, nije sve. Analizirajte izloženost prostora direktnom suncu, veličinu staklenih površina, razmislite da li tu često kuvate, da li su stalno uključeni drugi aparati koji emituju toplotu, koliko članova domaćinstva imate, koliko je dobro urađena izolacija, kakav je raspored prostorija, da li su plafoni na standardnoj visini, gde se klima, fizički, može postaviti... Ako vam se čini da je vaš slučaj komplikovan, pozovite majstora pre kupovine. On će vam predložiti rešenje i obično izračunati unapred, za nekoliko opcija, koliko će vas koštati njegov rad, a koliko oprema za montažu klima uređaja.

Prilikom kupovine klime proverite nivo buke uređaja koji se nude. Iako vam se čini da je najvažnije da se dobro rashladite ili zagrejete, veliki broj pritužbi korisnika odnosi se, upravo, na bučnost klime.

Pored osnovne funkcije hlađenja, klima i filtrira vazduh. U prodavnicama su u ponudi uređaji sa različtim vrstama filtera, od elektrostatičkih do antialergijskih, antivirusnih, antibakterijskih. Skuplji modeli sadrže savremenija tehnološka rešenja, koja će vam posebno pomoći ako klimu koristite duže u prostoru u kome boravi osoba sa zdravstvenim problemima.

Klima uređaji nisu zanemarljivi potrošači električne energije, imajući posebno u vidu činjenicu da ne možemo da biramo doba dana kada ih koristimo. Proverite zbog toga obavezno oznaku energetske efikasnosti.

Klime mogu da imaju brojne dodatne funkcije – odvlaživanje, jonizator, mod ventilatora, tajmer, senzor pokreta, tihi mod, samočišćenje unutrašnje i spoljne jedinice, wi-fi povezivanje...

Deo o kojem ne bi trebalo posebno da brinete je daljinski upravljač. U najvećem broju slučajeva univerzalni daljinski upravljač za klimu moći će da zameni vaš ako dođe do kvara.

Inverter klima, dobar izbor

Pomenimo tip klime za koji su mnogi čuli preporuke, ali ne znaju suštinske prednosti. Kad dođete u prodavnicu, prvo pitanje prodavca će biti želite li inverter ili standardnu klimu.

Bez ulaženja u detaljna objašnjenja, koja se odnose na različito, odnosno efikasnije funcionisanje kompresora, inverter tehnologija podrazumeva preciznost i konstantnost dostizanja, odnosno održavanja željene temperature. Zbog toga inverter klime imaju brojne prednosti, ali i jedan nedostatak – višu cenu.

Inverter klima ima manji trošak funcionisanja, odnosno manji utrošak električne energije. Energetska efikasnost je veća, što odmah možete proveriti na oznakama.

Rad je ujednačen, lagan i manje bučan.

Klima održava bez problema željenu temperaturu.

Inverter klima čuva vaše instalacije, što je bitno ako već imate određenih problema.

Klima uređaji koriste se, obično, prevashodno za rashlađivanje. Funkcija grejanja najčešće je dodatak za zagrevanje tokom prelaznog perioda, ili dogrevanje. Uz efikasno hlađenje, inverter klima je u apsolutnoj prednosti u odnosu na standardnu ako njom želite da grejete prostor tokom zime. Ovaj tip omogućava uspešno zagrevanje tokom 24 sata i održavanje stabilne temperature.