Posao održavanja šporeta uglavnom se svodi na periodično čišćenje rerne. Ringle, ploča, odnosno gorionici kod šporeta na plin, su jednostavni i lako dostupni, pa posebna uputstva nisu potrebna.

Sa rernom je situacija složenija – zanemarivanje redovnog održavanja može da dovede do problema u pripremanju jela, veće potrošnje električne energije, kvarova i bezbednosnog rizika. Ovo je posebno bitno ako se rerna svakodnevno koristi.

Čime rernu treba čistiti, a čime ne

Nemojte se oslanjati samo na cikluse samočišćenja, ako ih imate na šporetu. Izbegavajte upotrebu samočišćenja na jako zaprljanim rernama bez prethodnog ručnog čišćenja.

Pripremite blagi deterdžent, sodu bikarbonu, sirće, krpe od mikrovlakana i zaštitne rukavice. Uklonite rešetke da biste lako pristupili celoj unutrašnjosti.

Koristite vlažnu krpu da obrišete unutrašnjost rerne.Fokusirajte se posebno na masna područja. Koristite neabrazivna sredstva za čišćenje kao što su soda bikarbona ili sirće da biste izbegli oštećenje površine. Napravite pastu od sode bikarbone za tvrdokorne mrlje i ostavite je da odstoji pre nego što površinu obrišete. Možete koristiti i sirće, limunov sok, ili specijalizovano sredstavo za čišćenje rerne.

Očistite rešetke odvojeno koristeći toplu vodu sa deterdžentom i neabrazivnu četku za ribanje.

Obrišite vrata rerne i staklo.

Izbegavajte abrazivna sredstva za čišćenje kao što su čelični jastučići za ribanje, da biste sprečili grebanje, kao i bilo koji metalni pribor. Izbegavajte gruba sredstva za čišćenje sa jakim isparenjima ili kaustičnim sastojcima, zbog bezbednosti.

Ne zaboravite da očistite otvore za ventilaciju rerne, koji se obično nalaze iza ili ispod gornje ploče.

Koristite vlažnu krpu, ali izbegavajte prekomernu vlagu da biste sprečili oštećenje elektronike.

Delovi za šporete koji na ovaj način mogu da stradaju nisu jeftini.

Uverite se da nema rastvora za čišćenje ili ostataka posle čišćenja.

Dihtung guma za rernu, važnija nego što pretpostavljate

Koliko vaša rerna dobro dihtuje? Ovaj problem se obično zanemaruje, pošto vlasnici šporeta podrazumevaju da je sve u redu dok je guma tu. Loše zaptivanje prouzrokuje gubitak toplote, zbog čega se jelo ne pripremi u očekivanom roku, i veće račune za struju. Može dovesti i do opekotina, i pregrevanja i oštećenja susednih kuhinjskih elemenata. Ukoliko niste sigurni koliko vaša rerna dobro dihtuje, možete da pozovete majstora. On će sve proveriti i zameniti gumu, ako je potrebno.

Dihtunzi za šporete održavaju se jednostavno. Dovoljno ih je redovno čistiti vlažnom krpom ili sunđerom i blagim deterdžentom, kako biste obrisali ostatke hrane, masnoću ili prljavštinu koja se tu nakupi. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje, ni žičane jastučiće za ribanje koji mogu oštetiti gumu. Isperite gumu čistom vodom i osušite mekom krpom.

Povremeno podmažite gumenu zaptivku. Nanesite tanak sloj vazelina na gumu svakih nekoliko meseci, ili po potrebi. Ovo će pomoći u sprečavanju isušivanja i pucanja gume, a takođe će je učiniti fleksibilnijom i otpornijom. Nemojte koristiti ulje za kuvanje, buter ili druge jestive supstance kao maziva, jer mogu privući štetočine ili prouzrokovati brže propadanje gume.

Ako primetite bilo kakve znakove habanja na dihtung gumi, kao što su pukotine, rupe ili praznine u prianjanju, trebalo bi da je zamenite što je pre.

Evo još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

Pravilna upotreba ima važnu ulogu u produžavanju životnog veka vašeg šporeta.

Izbegavajte preopterećenje, u smislu previše posuđa ili prevelikog posuđa. Preopterećenje može ometati cirkulaciju vazduha, što dovodi do neravnomernog kuvanja i potencijalnog opterećenja grejnih elemenata rerne.

Pažljivo postupajte sa vratima rerne izbegavajući da ih zalupite. Nasilno zatvaranje može postepeno oštetiti šarke i gume vrata.

Neka se rerna potpuno zagreje pre nego što stavite hranu unutra. Prethodno zagrevanje obezbeđuje ravnomerno kuvanje i smanjuje opterećenje grejnih elemenata.

Nabavite termometar za rernu, kako biste proverili tačnost temperature. Upotreba termometra će pomoći u boljoj kontroli korišćenja rerne, odnosno sprečavanju pregrevanja ili nedovoljnog zagrevanja.