Pokvaren Vam je klima uređaj, a niste sigurni šta nije u redu? 
U daljem tekstu pročitajte naš vodič koji Vam može pomoći u rešavanju problema. 
Pomenućemo neke od uobičajenih simptoma i savetujemo Vas kako da, korak po korak, dođete do rešenja problema. Za ove popravke potrebno Vam je u proseku 15-30 minuta.

 

Uključena je, ali ne duva ili ne duva hladan vazduh

 

Ventilator ili motor ventilatora 

 

Ako se Vaš klima uređaj uključi, ali ne duva vazduh, to može biti problem sa ventilatorom ili motorom ventilatora koji se ne okreće. Ventilator služi da izvlači vazduh iz prostorije preko isparivača, a zatim hladi vazduh u prostoriji.  Ukoliko izlazi vazduh iz klima uređaja, to je znak da je sa ventilatorom sve u redu.  Ako je ventilator slomljen, može da dođe do zamrzavanja isparivača, ali hladan vazduh ne dospeva u prostoriju. 
Skinite kućište klima uređaja kako biste pregledali ventilator i motor ventilatora. Proverite da li su lopatice ventilatora oštećene i vodite računa da ih neki predmeti ne sprečavaju da se okreću. 
Proverite da li se lopatice ventilatora i motor lako okreću i da li ih je potrebno zameniti. Ako se čini da su ventilator i motor ventilatora u ispravnom stanju, može se pojaviti još jedan problem koji se može otkriti testiranjem pomoću multi-metra, ali te testove treba da izvrši samo kvalifikovana osoba.


Kondenzator ventilatora

 

Vaš klima uređaj može da se uključi, ali ne i da izbacuje vazduh, ukoliko postoji problem sa kondenzatorom. Ovaj deo pomaže motoru ventilatora u cirkulaciji hladnog vazduha. Ako motor pravi buku ili se okreće veoma sporo, možda će biti potrebno da zamenite kondenzator. Ovi delovi se nalaze u spoljnoj jedinici klima uređaja. Skinite poklopac kućišta i proverite da li motor i ventilator mogu lagano da se  okreću, bez stranih objekata koji im smetaju. Takođe, proverite da li na žicama ima znakova habanja, opekotina ili drugih oštećenja. Ako kondenzator nije oštećen, treba pozvati kvalifikovanog majstora da ga ispita. 

 

Filter vazduha

 

Ako je Vaš klima uređaj uključen, ali ne izbacuje vazduh, to može biti jednostavno začepljeni filter vazduha. Filter za vazduh hvata čestice iz ventilatora pre nego što one stignu u Vaš dom hladnim vazduhom. Nakon skupljanja prašine, prljavštine i drugih čestica, filter postaje previše začepljen. Ukoliko filter za vazduh bude prljav, može da dodje do nakupljanja mraza ili leda na zavojnicama i to može izazvati niz drugih problema. On se uglavnom nalazi iza prednje rešetke. Očistite vazdušni filter i iskoristite ovu priliku da očistite isparivač, ako primetite nakupljenju prljavštinu i prašinu. Možete koristiti nešto od sredstava iz naše ponude.

 

Elektronika 

 

Vaš klima-uređaj možda neće izbacivati hladan vazduh zbog problema sa elektronikom. Elektronika radi sa senzorom temperature kako bi signalizirala kompresoru da se uključi u skladu sa željenom sobnom temperaturom. Ako elektronika ne radi, ona ne može uključiti kompresor i početi da duva hladan vazduh. Prvo proverite senzor temperature da li je oštećen pre nego što zaključite da je potrebno zameniti elektroniku. 

 

Termistor (sonda klime)

 

Ako Vaš klima uređaj ne izbacuje hladan vazduh i već ste isključili mogučnost ostećenog filtera ili neispravnog motor ventilatora, problem može biti termistor. Ovaj deo pomaže u kontrolisanju temperature i signalizira kompresoru da se uključuje i isključuje. Pronađite termistor i proverite da li ima oštećenja, zamenite ga ako je potrebno. 



Čudno se čuje


Ventilator (elisa)

 

Neobični šum koji dolazi iz Vašeg klima uređaja može biti uzrokovan ventilatorom. Ventilator povlači vazduh kroz filter i šalje ga preko zavojnica isparivača da se ohladi, pre nego što se vazduh vrati u Vašu sobu. Neobična buka može doći iz ventilatora, posebno ako ima savijenu oštricu, nakupljenu prašinu ili ako ne stoji u ravnoteži. Da biste proverili lopatice ventilatora, uklonite poklopac ventilatora i proverite da li ima oštećenja ili stranih predmeta. Ovu priliku možete iskoristiti i za čišćenje lopatica ventilatora i kondenzatora od nakupljene prašine ili prljavštine. 
Pregledajte i filter ventilatora da vidite da li je potrebno da ga očistite. 

 

Ležište ventilatora

 

Ako Vaš klima uređaj pravi neobičnu buku kao što je zujanje, to može biti problem sa ležištem ventilatora, koji je sastavni deo ventilatora u klima uređajima koji imaju točak sa ventilatorom. Uklonite poklopac ventilatora kako biste došli do ležišta ventilatora.

 

Motor ventilatora

 

Ako Vaš klima uređaj pravi neobičan, piskav šum, to može značiti da postoji problem sa motorom ventilatora. 
Ležajevi motora ventilatora ili čaure mogu se vremenom istrošiti i uzrokovati neobičnu buku. Takođe se mogu istrošiti ako je točak ventilatora neuravnotežen, što se dešava kada dođe do nakupljanja prljavštine, jer filter za vazduh nije očišćen. Kada motor ventilatora postane bučan, to znači da ga treba zameniti.

 

Nedovoljno pričvršćen ventilator

 

Ako imate bučan klima uređaj, problem može biti jednostavno u nedovoljno pričvršćenom ventilatoru.  Uklonite poklopac ventilatora da biste pregledali stezaljku, da biste videli da li je olabavljena ili oštećena. Ako je tako, to može biti uzrok buke. Zamenite stezaljku ako ona pokazuje znake oštećenja. Iskoristite ovu priliku da pregledate i lopatice ventilatora da li su oštećene i očistite ih. 


Ne može da se upali ili ugasi

 

Elektronika

 

Ako se vaš klima uređaj ne uključi i potvrdite da je izvor napajanja dobar, problem može biti u elektronici. Takođe, ako se vaš klima uređaj ne isključuje i nastavlja da duva hladan vazduh, to može biti posledica problema sa elektronikom. Ovaj deo se koristi u jedinicama klima uređaja kako bi se kontrolisali različiti delovi. Ukoliko ni ventilator, ni kompresor, nisu uključeni to je znak da elektonika ne radi. 


Termostat

 

Vaš klima uređaj ne može da isključi ili zaustavi duvanje vazduha zbog problema sa termostatom koji ne signalizira kompresoru da se ugasi i on će nastaviti da radi i izbacuje hladan vazduh i nakon što se postigne idealna temperatura. Takođe, ako ne može da se upali to može biti problem sa termostatom, jer ne signalizira kompresoru da treba da započne hlađenje.

 

Kabl za napajanje 

 

Vaš klima uređaj se možda neće uključiti zbog neispravnog kabla za napajanje, koji prekida dotok električne energije. Proverite utičnicu koju koristite s drugim uređajem kako biste bili sigurni da dovodi struju. Vizuelno proverite da li je kabl za napajanje oštećen. Proverite da li Vaš klima uređaj ima prekidač u kablu za napajanje i proverite da li se prekidač aktivirao. Ako sve izgleda normalno, izvadite kućište i koristite merač za testiranje napona. 
Ne pokušavajte da popravite kabl za napajanje, zamenite ga ako je neispravan!

 

Osigurač 

 

Vaš klima uređaj se ne može uključiti zbog pregorelog osigurača. Osigurač, naročito u novijim modelima, pomaže u zaštiti elektronske kontrole. Proverite da li je napajanje vaše jedinice dobro, zatim isključite klima uređaj i uklonite poklopac kućišta. Osigurač će se nalaziti u blizini elektronike, proverite da li je pregoreo, ako je potrebno, koristeći multi-metar. 
Zamenite osigurač ako je pregoreo. 



 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.