Stiže hladnije vreme i grejna sezona počinje. Ukolikose grejete na struju valjalo bi očistili i pregledali električne peći. Ukoliko je neophodno izvršiti neku popravku nabavite rezervne delove za TA peći na vreme,

Grejanje na struju nije bilo peskupo prethodnih godina ukoliko ste koristili TA peći, pogotovo ako ste vodili računa o tome da peći uključujete po jeftinijoj tarifi. Ipak to ponekada može biti nezgodno, recimo kada zaboravimo da ih uključimo u trenutku kada počne jeftinija tarifa pa peć ne akumulira dovoljno toplote ili prespavamo ujutru trenutak kada brojilo prebaci ponovo na skuplju tarifu ili jednostavno nismo kod kuće pa peć uopšte ne uključimo. Za takve probleme postoji rešenje kao što je sklopka za automatsko uključivanje i isključivanje peći.

Šta je potrebno

Od materijala za takav poduhvat biće vam potreban kontaktor snage od 16 do 25A po kontaktu, što će zavisiti od jačine peći. Naš savet je da stavite kontaktor jače snage. Pored kontaktora trebaće vam i mehanički ili digitalni tajmer koji će služiti kao komanda kontaktoru da se ukluči ili isključi u unapred programirano vreme.

Gde ugraditi

Na internetu će te naći različite ideje gde je ovaj sklop postavljen. Može biti pored peći što onda zahteva odgovarajuću kutiju u koju taj sklop bezbedno možete smestiti, i adaptiranje dovodnog kabla od utičnice preko ovog sklopa do peći da bi sklop i peć mogli funkcionisati. Možda je bolje rešenje ovaj uređaj postaviti u samu razvodnu tablu ako u njoj ima mesta ili pored nje što će biti sigurnije jer nije dostupno radoznaloj deci. Tu vam može biti potrebna din šina za montažu elemenata, određena dužina žice preseka 2.5 mm2.

Kako ugraditi

Da bi ste to uradili kod razvodne table potrebno je da tablu otvorite i da skinete osigurače ili ako su automatski osigurači isključite one koji napajaju TA peć. Sa tih osigurača raskačite žice koje idu prema utičnici za TA peć. Sada će te od osigurača sprovesti žice za sve tri faze i priključiti na ulaz kontaktora, a sa izlaza postaviti ožičenje i povezati ga sa žicama koje vode prema utičnici za TA peć. Da bi kontaktor radio potrebno je da na kleme špulne dovedemo sa jedne strane fazu a sa druge nulu. Nulu ćemo dovesti direktno sa sabirnice u tabli a faza će ići preko vremenskog tajmera, koji će služiti da uključi ili isključi kontaktor u programirano vreme. Da napomenemo da ako imate signalnu sijalicu za jeftinu struju, faza koja aktivira signalnu sijalicu može služiti za uključenje kontaktora. U tom slučaju vam vremenski relej ne treba. Dobro je na kraju proveriti da li ceo sklop dobro radi tako što ćete namestiti vremenski relej da uključi i isključi peć u nekom kratkom vremenskom intervalu. Pre nego što namestite vreme u koje želite da se peć uključuje i isključuje nije loše proveriti kada vam brojilo prebacujena jeftinu tarifu.

WiFi relej

Postoji opcija gde umesto vremenskog releja možete iskoristiti WiFi releje kojih ima u verziji modula koji mogu da se postave na din šinu u razvodnoj tabli. Istina je da su značajno skuplji, ali sa njima pored opcije da podesite vremenski interval uključenja i isključenja imate i mogućnost da daljinski komandujete kada će peć raditi. Tako da kada niste kod kuće par dana ne morate se brinuti kako ćete ugrejati proctor pred dolazak, ali da ne grejete i danima kada ste odsutni.


Oprez:  Ovaj poduhvat prepustite električaru profesionalcu koji će znati šta da radi. Ukoliko ste sigurni da možete sami da odradite ovaj posao i na svoju odgovornost, šeme za ovaj uređaj i ideje gde će te ga postaviti možete lako pronaći na internetu.