Da li Vam je potreban nosač za televizor? Čak i korisnici verni tradiciji ponekad požele da TV ekran sklone sa police ili komode, i jednostavno ga postave na zid. Nekoliko je prednosti u prilog ovakvoj odluci.

Prva je prostor koji se oslobađa, obično deficitaran u savremenim stanovima. Klasično postolje za televizor i sam aparat zahtevaju ravnu površinu određene širine i dužine, a kako veličine televizora sa ravnim ekranima „rastu“, povećava se i podloga koju treba obezbediti. Sa zidnim nosačima možete kupiti TV sa većim ekranom, bez dvoumljenja.

Druga prednost se odnosi na položaj. Nosač za televizor možete postaviti tačno na visinu koja Vam odgovara. Priručni stolovi ili police koje koristite za TV aparat obično su suviše niske.

Tu je, zatim, i pitanje bezbednosti. Ako imate u domaćinstvu dete ili kućnog ljubimca televizor će biti najbezbeniji, ali i ukućani, ako je on fiksiran na zid. Mališani vole i da dodiruju televizor ukoliko im je na dohvat ruke, što ćete, takođe, izbeći.

nosac za televizor

Ako je Vaš nameštaj moderan, TV na zidu može da doda vrednost dizajnu savremenog minimalističkog enterijera.

Odlučili ste, dakle, da kupite TV nosač. O čemu posebno treba voditi računa?

TV nosači u prodavnicama sadrže preciznu specifikaciju, kao i uputstvo za montiranje. Ako niste dovoljno spretni ili nemate potreban alat, pozovite majstora koji će nosač postaviti. Bilo da je u pitanju zidni nosač za TV, ili plafonski nosač za TV, televizor mora da bude čvrsto fiksiran za nosač, a nosač za zid, što garantuje maksimalnu bezbednost.

Postoji nekoliko vrsta nosača za televizor.

Ravni i najjednostavniji ponekad se nalaze i u pakovanju novog televizora. Ako ga kupujete odvojeno, ili za TV aparat koji već imate, proverite za koje dimenzije i težinu televizora je namenjen, kao i položaj rupa za montažu, udaljenost od zida... Obično se na ramu nalazi i libela za lakše montiranje. Prednosti ravnih nosača su stabilnost, laka montaža, mali prostor koji zauzimaju, niža cena, a nedostatak nemogućnost naknadnog podešavanja ugla gledanja, odnosno nefleksibilnost.

Nagibni i zglobni nosači omogućavaju pomeranje televizora kako bi se podesio nagib ekrana i/ili ugao gledanja. Okretanje i podešavanje pogodnije je za televizore manjih dimenzija i težine, ali je u pojedinim prostorijama jedino rešenje.

Plafonski nosači odgovaraju modernim sobama u kojima svojim neobičnim dizajnom i položajem privlače pažnju. Fiksiranje je neophodno obaviti krajnje odgovorno i profesionalno. Estetika plafonskog nosača zavisi od pozicije koja je odabrana i želja vlasnika. On može da smeta pogledu na druge predmete u sobi ili pogledu kroz prozor, na primer, a može da bude i najelegantnije rešenje ukoliko se sa pažnjom odredi lokacija.

Pored ovih vrsta postoje i profesionalni nosači koji se pokreću u svim pravcima. Oni se najčešće koriste za konferencijske sale i druge prostorije slične namene.

Za koji god se nosač opredelite, dakle, pogledajte detaljno specifikaciju Vašeg televizora. Šta još od uređaja treba, eventualno, da stoji pored njega i gde planirate to da smestite?

Proverite kvalitet zida ili plafona na koji televizor treba da bude montiran. Ako je podloga od gipsa biće potrebna dodatna opreznost i set za montiranje prilagođen ovom materijalu.

Nosivost samog nosača je najvažnija informacija. Imajte u vidu buduće potrebe za prostorom i eventualnim promenama rasporeda u stanu. Nosač ćete lako skinuti i premestiti na drugo mesto, ili zameniti ravni nosač zglobnim, ali je to dodatni posao koji ostavlja ružne otvore na zidu i potrebu da se oni zatvore.