Prijatna atmosfera u restoranu, piceriji, kafeu... u velikoj meri je preduslov dobre posete, a jedan od najznačajnijih faktora koji utiču na ambijent je rasveta. Evo nekoliko saveta stručnjaka koji mogu da pomognu budućim vlasnicima da planiraju, a sadašnjim da naprave poboljšanja.

Osnovno pravilo glasi – birajte rasvetu prema funkcionalnosti, a ne prema izgledu. Ovo je oblast u kojoj se najčešće greši. Atraktivne otvorene lampe, na primer, mogu da budu toliko jake da posetioci više ne požele da dođu, bez obzira na kvalitet usluga. Pojedina rasvetna tela emituju svetlost koja menja boju onoga što je na stolu; neće baš svakome prijati hrana sumnjivog izgleda – sivkasto meso i tamno plave senke na povrću. 

Najprirodnije osvetljenje za unutrašnji prostor je dnevna svetlost, pa je se nemojte lišavati ukoliko je, i kad je ima. Veštačka svetla su tu samo da imitiraju prirodno, kada nedosataje.

Ukoliko imate želju da rasveta bude posebnih boja, koristite ih veoma pažljivo. Boje utiču na raspoloženje. Suviše šarenila može da deluje i pomalo kič. Snopom svetlosti u boji možete samo da osvetlite neki manji detalj ili ugao, nikako više od toga.   osvetljenje restoran

Rasveta treba da bude u skladu sa dizajnom enterijera i svakako neće biti ista u retro i super modernim prostorima. U svakom slučaju, napominjemo još jednom, gost je na prvom mestu. Ukoliko restoran radi tokom čitavog dana sigurno će tokom prepodneva biti potrebno najviše svetlosti, kako bi se uz kafu i doručak pročitale novine, a uveče najmanje, za opuštanje i intimnu atmosferu. Ako su gosti starije osobe, svetlosti treba da je više.

Uvek planirajte svetla čiji intenzitet može da se kontroliše, ili više izvora koji se mogu koristiti odvojeno, prema potrebi. Ostavite sebi mogućnost da menjate način rasvete u skladu sa okolnostima i dobom dana, godine... što više varijanti, to bolje.     

Dizajn rasvete treba uskladiti sa željama i očekivanjima gostiju. Ukoliko ne znate kakve su, pitajte prisutne kako se osećaju, dozvolite im da predlože izmene.

Ne zaboravite, takođe, da je spoljašnje osvetljenje podjednako važno kao unutrašnje, uključujući letnje bašte. Rasveta eksterijera treba da pruži utisak kvaliteta, bezbednosti i mesta o kojem vlasnici brinu, od detalja na fasadi i table sa nazivom, do prilaza i parking mesta.   

Na kraju, imajte u vidu da kreativne izmene u rasveti mogu da vam pomognu da sa najmanje ulaganja “renovirate” restoran, i gostima ponudite potpuno nov doživljaj prostora.