Jedan broj kupaca misli, a tome su doprineli i sami prodavci, da su kvarcne grejalice i infracrvene grejalice dva naziva za istu grupu grejnih tela. Velike sličnosti među njima postoje, ali je, kada planirate investiciju, potrebno da poznajete i razlike.

Ukoliko kupujete grejna tela – gotovi proizvodi će vam privući pažnju izgledom i specifikacijom vezanom za emitovanje toplote. Možda ćete poslušati savet prijatelja. Naravno, i namena je važna, odnosno potreba da grejalicom zagrejete jednu ili više prostorija, poslovni prostor, restoran...

Uzevši sve navedeno u razmatranje, započećete pretragu i shvatiti da pojedini prodavci pored kvarcna grejalica stavljaju naziv infracrvena. Drugi u ponudi samo imaju „infracrvene grejalice“, a neki samo „kvarcne“. Počinjemo, zato, sa opisom tehnologije, pa zaključite sami. kvarcne grejalice i paneli

Kvarcna grejalica ili peć je električna grejalica koja proizvodi infracrveno zračenje i koristi ga kako bi emitovala toplotu. Naziv kvarcna potiče od činjenice da se prvo zagreva kvarc, materijal sličan staklu ali mnogo otporniji na visoke temperature, a zatim on zrači toplotu.

Infracrvena grejalica emituje direktno toplotu u formi infracrvenog zračenja, koristeći, obično, karbonska vlakna. Nju može da pokreće struja, ali može da bude i na plin. Posebna vrsta infracrvenih grejalica, koja je poslednjih godina osvojila brojna tržišta u svetu, su elegantni i moderni infracrveni paneli.

Kvarcne grejalice su jeftine, praktične i pogodne za unutrašnji prostor. Za oko jedan minut vremena počinju da emituju toplotu. Imaju relativno dug procenjeni vek trajanja, koji iznosi 20 do 60 hiljada sati rada. Pošto se obično koriste u manjim zatvorenim prostorima za stanovanje poseduju dodatne sigurnosne zaštite od pregrevanja. Ove male i jednostavne kvarcne peći služe kao dopuna ili zamena termoakumulacionim pećima i sličnim grejnim telima u domaćinstvu. Delovi za TA i kvarcne peći su takođe jeftini, lako se pronalaze u prodavnicama i menjaju. Procenjeni životni vek karbonskih infracrvenih grejalica je kraći i iznosi oko 10 hiljada sati rada. Za razliku od njih, paneli traju deset puta duže, približno 100 hiljada sati rada.

Nekoliko tema se otvara kada su u pitanju infracrveni izvori toplote. Prva i najvažnija je bezbednost. Kućne grejalice dostižu temperaturu od hiljadu stepeni Celzijusove skale, a industrijski grejači i više. Zanimljivo je da su paneli i ovde superiorni – temperatura manjih kućnih varijanti obično je ispod 50 stepeni, dok industrijski ne prelaze 100 stepeni. Ove prve biste, dakle, nakratko mogli i dodirnuti bez negativnih posledica.

Sve vrste grejnih tela o kojima govorimo imaju zdravstveno opravdanje kada se uporede sa nekim drugim, kakve su klime, kalorifer grejalice, električne peći. Električni infracrveni grejači ne prouzrokuju kretanje vazduha, tako da je smanjena cirkulacija prašine i drugih potencijalno štetnih mikročestica. Osobe koje pate od alergija znaju zbog čega je ovo važno, ali i za zdrave će vazduh u prostoriji biti kvalitetniji. Kod električnih grejača nema procesa sagorevanja, niti štetnih gasova i isparenja.

Infracrveno zračenje ima različite talasne dužine. Kratkotalasno zračenje je najintenzivnije i može prouzrokovati, prilikom dugotrajnog, ili izlaganja u blizini izvora, oštećenje oka, čak i opekotine na koži. Iako kvarcne i infracrvene grejalice nisu na ekstremnim vrednostima, ne savetuje se dugo gledanje u crvenu i narandžastu svetlost koju emituju. Neophodno je proučiti i uputstvo, u kojem obično piše na kojem bezbednom rastojanju možete držati druge predmete. Infracrveni paneli, za razliku od kvarcnih i infracrvenih grejalica, ne emituju direktno svetlost, a ono što emituju nalazi se na najbezbednijem delu skale talasnih dužine infracrvene svetlosti.

Infracrvene panele mnogi smatraju idealnim rešenjem za zagrevanje manjih prostorija. Grejanje je jeftinije od grejanja svim konvencionalnim grejnim telima, pa će se početna investicija od par stotina evra po jednom panelu veoma brzo isplatiti. Paneli se mogu postavljati visoko na zidu ili na plafonu i tako biti nedostupni za decu i kućne ljubimce. Mogu se koristiti i za kupatila, ali su namenjeni isključivo za zatvoren prostor, za razliku od drugih infracrvenih grejnih tela koja se mogu koristiti i na otvorenom.