Sajt kupideo.com koristi kolačiće radi što boljeg iskustva naših posetilaca. Daljim korišćenjem sajta smatramo da ste saglasni sa našom politikom privatnosti i potvrđujete prihvatanje kolačića.
Obaveštavamo sve kupce da kontakt centar i maloprodaja neće raditi u četvrtak 6.5.2021. Online porudžbine funkcionišu uobičajeno, pakete šaljemo u petak 7.5.2021.
Obaveštavamo sve kupce da zbog tehničkih problema, nije moguća registracija kupaca preko stranice "Registracija novog korisnika". Registraciju je moguće izvršiti samo preko stranice "Kasa". Radimo na otklanjanju problema. Hvala na razumevanju.

Kako odabrati najbolju LED rasvetu za svaku prostoriju u Vašem domu? (I deo)

Autor admin 18/01/2019 4 Komentar(i)

Kako odabrati najbolju LED rasvetu za svaku prostoriju u Vašem domu? (I deo)


Verovatno ste već čuli da sunčeva svetlost deluje na nas tako što nam daje energiju, ali da li ste znali da sijalice deluju na sličan način?
Različite vrste sijalica utiču na lučenje određenih hormona u našem organizmu, pa tako npr. sijalice koje emituju hladnije svetlo podstiču naš organizam na lučenje serotonina koji nas čini fokusiranim, opreznim i budnim, dok one koje emituju toplije svetlo podstiču proizvodnju melatonina koji nas čini opuštenim, pospanim i spremnim za dobar noćni san.

Sijalice sa nižom temperaturom proizvode toplo belo (žuto) svetlo, slično vatri, srednje temperature proizvode prirodno belo svetlo, dok sijalice sa višom temperaturom proizvode hladno belo svetlo, odnosno imitiraju dnevno svetlo.
Uobicajena je zabluda da se svetlost sijalice meri u vatima (w). Vati zapravo mere potrošnju energije, dok lumeni (lm)  mere svetlost.

 

 

LED rasveta u spavaćoj sobi (preporuka)


Svako od nas želi da u spavaćoj sobi ima opuštenu i umirujuću atmosferu. Izbegavanje hladnije svetlosti u spavaćoj sobi sprečiće naš mozak da pomeša svetlo proizvedeno sijalicom sa prirodnim dnevnim svetlom. Iz tog razloga u spavaćoj sobi koristite toplije tonove svetlosti.

Volite li da čitate pred spavanje? Ukoliko imate lampu za čitanje ili planirate da kupite jednu, birajte onu koja proizvodi toplo svetlo, ili neutralne tonove svetlosti, jer hladna bela boja stvara kontrast sa stranicom.

 

 

LED rasveta za dnevnu sobu (preporuka)


Dnevna soba je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena u toku dana. Ona se najčešće koristi za druženje sa gostima, zabavu ili samo za opuštanje. Bez obzira na to u koju svrhu najčešće koristite dnevnu sobu važno je imati mešavinu izvora svetlosti kako biste se prilagodili svakoj prilici. Kao i u spavaćoj sobi dobro je izbeći hladne sijalice koje utiču na stvaranje serotonina i pospešuju našu energiju. Podesive lampe možete usmeriti na zidove kako biste osvetlili neke slike ili porodične fotografije, ili jednostavno da smanjite odsjaj na Vašem televizoru. Pozicioniranje lampi na zidovima i plafonima takođe je odličan način da se eliminišu neželjene senke na zidovima.

 

 

LED rasveta za kuhinju (preporuka)


Mnogi od nas dan započinju u kuhinji pripremanjem doručka ili omiljenog napitka za početak dana. Sijalice koje emituju hladno belo svetlo najviše se preporučuju za upotrebu u kuhinji, jer će nam pomoći da budemo oprezni i budni dok obavljamo jutarnje poslove. Ukoliko su Vam kuhinjski sto ili kuhinjski elementi tamnih boja drveta imaćete lep ambijent sa uravnoteženim tonovima svetlosti.

 

 

U drugom delu teksta, sledeće nedelje, možete pročitati koju LED rasvetu Vam preporučujemo za trpezariju, kupatilo i kancelariju.

 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.

4 Komentar(i)

Vesna:
18/01/2019, 12:53:32 PM
Odgovori

Hvala na divnim i poucnim savetima!

Milijana:
29/01/2019, 02:50:00 PM
Odgovori

Hvala za savet za lampu u spavaćoj sobi. Nikada nisam uspela da dokučim zašto su mi neke lampe bile prijatnije od drugih. Verujem da ću od sada više uživati u čitanju pred spavanje.

Jovica:
14/05/2019, 03:41:14 PM
Odgovori

Slika koja prikazuje temperaturu i boju svetla je zaista upečatljiva. Sigurno ću je zapamtiti i lakše odabrati pravu sijalicu za svoj prostor.

Lav Tolstoj(anonimus):
25/10/2020, 06:22:12 AM
Odgovori

Postovani-e...pa i nije neka info. U vezi toga koju i kako izabrati sijalicu samo ste dali povrsno...Dajte mi kako prakticno da nadjemo tu sijalicu kao obicni ljudi koji nemaju pojma o tome...strucno detalje itd...udjemo u radnju i kazemo dajte nam tu sijalicu marke te i te...itd. Povrsni ste...

Ostavite Vaš komentar

Loading...
Loading...
Loading...