Neprijatni mirisi, koji su nastali ili se zadržali u frižideru, mogu da izmene aromu jela, čak i onih najjednostavnijih. Ukoliko imate ovaj problem sa svojim frižiderom, evo nekoliko načina na koje možete da ga rešite.

uklonite miris iz frizidera

 

Počnite od dubinskog čišćenja

 

Periodično dubinsko čišćenje preporučuje se za održavanje prijatne svežine u unutrašnjosti frižidera, što znači da ga na ovaj način treba tretirati redovno. Isključite frižider iz struje i izvadite sve iz njega. Bacite zaostalu hranu i piće koje dugo stoji i namirnice kojima je istekao rok. Ukoliko niste sigurni da li nešto od toga možete da upotrebite, bolje je da ga bacite i zamenite svežim.

Izvadite sve police, fioke, plastične pregrade i druge delove frižidera koji se mogu ukloniti. Ručno operite svaki komad u toploj vodi i sapunici i ostavite da se osuši na vazduhu. Unutrašnjost frižidera prebrišite sa rastvorom bikarbone sode u toploj vodi (jednu šolju bikarbone sode rastvorite u četiri litra vode). Posebnu pažnju posvetite zaptivcima. Ukoliko vaš model frižidera ima filter za vazduh, zamenite ga. Ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da frižider ostavite otvoren ceo dan, kako bi mirisi iščezli.

 

Čišćenje cevi

 

Iskoristite priliku da, dok je frižider isključen iz struje, očistite i cevi isparivača. Odmaknite aparat od zida, posebno pažljivo ako imate cevčice za snabdevanje frižidera vodom. Na starim modelima mreža cevi na zadnjoj strani ima zadatak da omogući hlađenje. Noviji frižideri imaju kondenzacione cevi postavljene na dnu aparata, iza prednjeg, ili iza zadnjeg panela.

Očistite dobro, ali pažljivo, cevi usisivačem tako da uklonite prašinu i prljavštinu, a ne oštetite delove kojima imate pristup. Ukoliko vaš frižider ima ventilator, i njega očistite usisisvačem. Za teže dostupne površine koristite usku, meku četkicu, kao što su one za bojenje, da skinete naslage.

 

Šta ako frižider i dalje ima neprijatan miris?

 

Ukoliko ste sve očistili i želite da vratite namirnice u frižider, a i dalje osećate neprijatne mirise, stavite desetak malih briketa uglja na poslužavniku u frižider ili zamrzivač. Menjajte ih svakodnevno tokom sedam dana, odnosno sve dok loši mirisi ne nestanu. A ako i posle svega imate isti uporan problem – pozovite majstora.

 

 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.