Najčešći „uradi sam“ poduhvati u oblasti električnih instalacija odnose se na izradu, popravku, prepravku, fiksiranje... lampe, lustera, plafonjere, ili drugog rasvetnog tela. Oprema za rasvetu  nije skupa, potrebna su samo elementarna znanja, pa uz malo vremena i novca možete sami promeniti ambijent u enterijeru, na terasi, u dvorištu.

U zavisnosti od posla koji želite da obavite biće vam neophodan i elektromaterijal – prekidači, kablovi i žice, utikači... Jednu od najčešćih nedoumica, prema našim saznajima i pitanjima sa kojima nam se obraćate, za amatere predstavlja izbor sijaličnog grla. Evo, zato, nekoliko informacija koje mogu koristiti.

Prvo pitanje na koje treba da odgovorite je da li želite da se sijalično grlo vidi ili ne. Ako ste odlučili da ono bude vidljivo, bilo bi dobro da odaberete neki od specijalno dizajniranih nosača sijalice, u zavisnosti od stila lampe ili lustera. Potražite sijalično grlo u željenoj završnoj obradi i boji – ono može da bude moderno blistavo zlatno ili srebrno, jednostavno belo, patinirano sa antičkim izgledom... Ukoliko se sijalično grlo ne vidi, razmatrajte samo praktičnu stranu, dimenzije i karakteristike.

Klasična sijalična grla nisu se menjala duže od jednog veka. Ona u unutrašnjosti imaju navoje u koje ćete zavrnuti sijalicu. Dve su osnovne dimenzije ovih grla koja se zovu i Edison, po čuvenom naučniku. Sijalično grlo koje uobičajeno srećeno u našim domaćinstvima ima oznaku E27. Broj 27 označava da je prečnik dela sa navojima na sijalici koja mu odgovara 27 milimetara. Pored ovoga, često se traži i grlo E14, za uže sijalice, takozvane „sveće“, koje se obično nalaze u lusterima sa više sijaličnih mesta. Sijalica i sijalično grlo, dakle, moraju da imaju identičnu oznaku prečnika – osim navedenih dimenzija postoje i druge, pa obratite pažnju ukoliko elektromaterijal kupujete u prodavnicama u kojima možete pronaći veći izbor, ili onima koje prodaju uvoznu robu neobičnu za standarde na našim prostorima.

Oznake veličine, odnosno prečnika, nemaju veze sa vrstom sijalice – možete zavrnuti LED sijalice različite jačine, kao i klasične sijalice.

Malo je verovatno da ćete ih koristiti za lampu ili luster, ali dobro je da znate da pored oznake „E“ („Edison“), na sijaličnom grlu ili sijalici možete pronaći i oznaku „B“ („bajonet“) – to su sijalice bez navoja, koje se umeću u odgovarajuće ležište. Tipične su za uređaje i aparate u domaćinstvu, kao i za farove automobila.

Sijalična grla za sijalice sa dva pina umesto navoja imaju oznaku „G“, a iza ovog slova nalazi se broj koji označava rastojanje između pinova. „G“ dolazi od engleskog naziva za staklo (glass), pošto su pinovi prvobitno bili napravljeni od stakla. Fluorescentne cevi imaju ovakvu konekciju, ali i savremene halogene sijalice, koje fokusiraju snop svetlosti na jedno mesto. Obično ćete pronaći oznaku GU10 („U“ ovde znači da ćete sijalicu okrenuti posle umetanja, kako bi bila fiksirana).

Pored navedenih oznaka postoje i druge, ali su znatno ređe u našim prodavnicama i domovima.

Dobro je da znate da za sijalična grla postoje i adapteri. Adapter za sijalično grlo će vam pomoći ukoliko sijalica ne odgovara postojećem sijaličnom grlu, bilo da se radi o prečniku – adapter sa E27 na E14, na primer, ili o vrsti – adapter sa E grla na G sijalično grlo.

Sijalično grlo može biti napravljeno od različitih materijala. U najjeftinijoj i najčešćoj varijanti to je bakelit ili keramika (porcelan), a moguće su i druge opcije i kombinacije sa različitim vrstama metala.

Sijalična grla mogu imati prsten, navoje spolja, nosač, ugrađen prekidač... i druge elemente od kojih su neki samo korisni, a drugi isključivo estetski dodaci. U prodavnicama možete pronaći sijalična grla za lampe, plafonjere, lustere... ali i viseće grlo sa kablom za koji je potrebno samo da napravite ili nabavite kuglu ili abažur.