Od sredine sledeće godine upotreba sijalica sa žarenom niti više neće biti moguća u Srbiji, kao rezultat novih pravila koja će zabraniti upotrebu nekih energetski neefikasnih proizvoda, kažu učesnici u panelu o energetskoj efikasnosti i pravilnoj upotrebi struje, preneo je dnevni list Blic.

 

Sijalice sa žarnom niti troše 5 puta više energije od neonske lampe, a čak 10 puta više od LED sijalice, tako da će ova odluka imati značajan uticaj na energetsku efikasnost, rekao je Miloš Banjac, pomoćnik direktora energetike i rudarstva zadužen za obnovljive izvore i energetsku efikasnost. 


sijalica obicna

Nova pravila biće fokusirana pre svega na suzbijanje uvoza neefikasnih proizvoda, rekao je Banjac. 



 

1. Jula, 2018. godine Crna Gora pokrenula je ukidanje sijalica sa žarenom niti, koje će biti završeno 1Jula, 2020. godine.


 

Banjac je, takođe, najavio da bi državni font za energetsku efikasnost, koji će biti namenjen građanima, mogao da bude pokrenut početkom sledeće godine.

 Fond će odobriti povoljne zajmove i grantove građanima za sprovođenje mera energetske efikasnosti.
 

 

Model koji će se primeniti za obnovu zgrada biće kombinacija kreditnih linija od banaka i grantova iz fondova, a za kupovinu energetsko efikasnih proizvoda građani će dobijati vaučere, kako on kaže.



 

Radovan Stanić, šef za snabdevanje elektičnom energijom u državnoj elektroprivredi Srbije (EPS), rekao je da građani mogu da smanje račune za struju za 10 do 15 odsto promenom načina korišćenja električne energije i korišćenjem energetski efikasnih uređaja.


 

Stanić je napomenuo da će od jula građani početi da primaju račune za struju koji će uključivati novu naknadu za energetsku efikasnost. 

 Naplaćivaće se 0,015 din (0,000127 eur) po kWh, št znači da će za mesečnu potrošnju od 400 kWh ukupni iznos naknade biti 6 dinara, rekao je Stanić.
 

 

Jelena Vukanović, stručnjak za energetsku efikasnot u Ministarstu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da ministarstvo priprema strategiju za energetsku efikasnost u građevinskom sektoru, koja će obuhvatati upustva za obnovu zgrada.
  Ovaj dokument trebao bi da bude predstavljen javnosti za 6 meseci do godinu dana, rekla je ona.