Kuhinja je jedno od onih mesta na kojem se zajedno nalaze voda i više električnih uređaja uključenih u struju. U kuhinji se priprema hrana koja proizvodi vodenu paru, u upotrebi je i ulje, a tu su i oštri predmeti, vrele površine, lako lomljivo posuđe, različite vrste otpadaka...

Kako povećati bezbednost u kuhinji je tema o kojoj treba misliti, posebno ako u domaćinstvu imate decu, osobe sa izvesnim stepenom invaliditeta, ili slabije pokretne stare osobe.

Podsećamo na osnovne preporuke, a vi ih prilagodite svojim uslovima.

Požari u kuhinjama događaju se češće nego što pretpostavljate. Savet je da ne dozvolite da postanete deo ove statistike. Činjenice govore da su upravo kuhinje, preciznije, uređaji za kuvanje, mesta gde požari obično izbijaju. Detektori za dim uvek su poželjni, pa čak i manji aparati za gašenje požara. Dobro je da s vremena na vreme pozovete električara, koji će pregledati sve velike aparate, proveriti u kakvom su stanju kablovi i žice, produžni i priključni kablovi za male kućne aparate. Informišite se o vrstama požara prema mestu nastanka i načinima gašenja priručnim sredstvima, imajte zapisan u imeniku broj vatrogasne službe.

Kuhinja je mesto na kojem može doći i do poplave, što može da ugrozi vašu bezbednost, ali i bezbednost komšija u stanovima ispod vašeg, ako stanujete u zgradi. Voda iz vaše sudopere, na primer, može da se sliva niz zid, razliva i dospe do električnih instalacija ili protočnog bojlera, na primer. Pozovite vodoinstalatera i nemojte pokušavati sami da otklonite kvar ukoliko tome niste vični. Ventili za slavine i kontakti kanalizacionih cevi mogu da izazovu veliku štetu ako curenje nastane u zidu, tamo gde ne možete da ga vidite. Redovan pregled majstora i ovde se preporučuje.

Neispravni dihtunzi za frižidere i zamrzivače nose poseban rizik – zdravstveni. Hrana koja se čuva može da počne da se kvari, usled nedovoljnog prianjanja gume vrata.

Svi napred navedeni problemi obično nastaju zbog starosti aparata, habanja, kvarova, ali se za bezbednost u kuhinji morate potruditi i sami.

Održavajte redovno higijenu. Tako ćete na vreme uočiti da nešto nije u redu sa aparatima za domaćinstvo.

Dnevnim i periodičnim „velikim“ čišćenjem sprečićete da prašina i ostaci predmeta od hartije iza i ispod aparata izazovu požar, ili doprinesu njegovom širenju.

Odevajte se prigodno kad pripremate hranu. Trenutak nepažnje može dovesti do toga da plamen šporeta na plin zahvati komad garderobe, čak i kosu. Narukvicom možete zakačiti posudu sa vrelim uljem ili vodom.

Ako su deca u prostoriji, osigurajte da ona ne mogu da dohvate ručke posuđa koje se nalazi na šporetu.

Obrišite pod ako nešto prospete, odmah. Površine pokrivene keramičkim pločicama su veoma klizave ako se na njima nađe voda, nešto od masnoća, čak i vodena para, pa može doći do pada.

Na podu ne bi trebalo da bude ništa suvišno, posebno ne dečije igračke i drugi predmeti koji se koriste van kuhinje.

Kućne ljubimce treba naučiti da u kuhinju ne smeju da uđu. To je preporuka koje se mnogi ne pridržavaju, ali je za vašu, bezbednost drugih članova porodice, i samih kućnih ljubmaca, tako najbolje.

Imajte u vidu da je para posebno opasna i da od nje nastaje više od trećine opekotina koje zahtevaju intervenciju lekara. Budite pažljivi, na primer, sa posudama gotove hrane koje vadite iz mikrotalasne pećnice, a zatim otvarate.

I još jedan podatak, na koji se često ukazuje – u kuhinji se, potencijalno, nalazi više bakterija nego u bilo kojoj drugoj prostoriji u stanu. Zbog toga je neophodna redovna dezinfekcija radnih i svih drugih površina, bacanje otpadaka, menjanje sunđera i krpa za posuđe...