Cene smart televizora pale su toliko da više ne postavljamo pitanje da li ih možemo kupiti. Jedini zadatak koji imamo je da analiziramo karakteristike uređaja, a jedna od obaveznih je – koji operativni sistem pokreće televizor.

U ponudi ubedljivo dominiraju Android TV operativni sistemi. Slede webOS i Tizen OS vezani za LG, odnosno Samsung aparate, a među onima koji se probijaju u sve širi segment ponude je Google TV operativni sistem.

Mnogi tvrde da između sistema Android TV i Google TV nema bitne razlike. Oba su zasnovana na Android platformi, podržavaju Google Assistant i Chromecast, i omogućavaju pristup hiljadama aplikacija i igara. Imaju, međutim, i neke ključne razlike, koje treba uzeti u razmatranje pre definitivnog izbora.

Google TV je novija i naprednija platforma, lansirana 2020. godine sa uređajem Chromecast with Google TV. Ima moderniji i intuitivniji korisnički interfejs, koji prikuplja sadržaje iz različitih izvora i pruža personalizovane preporuke na osnovu vaše istorije gledanja i interesovanja. To se vidi čim uključite televizor. Google TV se integriše i sa drugim Google uslugama, kao što su YouTube TV, Google Photos i Google Calendar. Google TV podržava 4K HDR, Dolby Vision i Dolby Atmos za bolje iskustvo gledanja. Funkcionalnost ugrađenog Google Chromecasta i dalje postoji, što omogućava deljenje sadržaja sa telefona, tableta ili laptopa na televizoru.

Android TV je starija svima poznata platforma koja pokreće mnoge smart televizore najrazličitijih brendova, kao i uređaje za strimovanje. Ima jednostavniji korisnički interfejs, koji možete organizovati i po sopstvenoj želji. Kad se Google TV pojavio mislilo se da je on naslednik Android TV-a i da će ga postepeno zameniti. Oba operativna sistema su, međutim, nastavila da postoje i na tržištu su i danas. Moglo bi se reći, čak, da se Android TV usavršava da bi jednog dana što više ličio na Google TV.

Google TV, za sada, kao prednosti ima nekoliko zanimljivih karakteristika.

Mobilni daljinski upravljač. Android telefoni se mogu koristiti kao daljinski upravljači za Google TV. Ovo u ogromnoj meri olakšava navigaciju na televizoru – od unošenja lozinki do pisanja složenih naslova filmova, na primer.

Live TV. Najveće funkcionalne promene koje je doneo Google TV usmerene su na live TV programiranje, s posebnim tabom posvećenim live TV-u. Crpeći podatke iz izvora uživo, televizor prikazuje veliki vodič na ekranu sa live sadržajima koji su u toku, za razliku od opcija striminga na zahtev koje možete gledati u bilo koje vreme. Ovo pruža odličan način da pretražujete live sportske događaje, vesti, emisije i filmove koji se trenutno emituju.

Individualni Google TV nalozi. Google TV se može povezati sa nekoliko ličnih Google naloga, odnosno korisničkih profila na TV-u. Tako svaki član porodice može imati sebi prilagođen personalizovan sadržaj. Ovo je posebno korisno kada postoji potreba da se naprave profili za decu. Roditelji mogu zatim kontrolisati sadržaj koji je deci dostupan, i u koje vreme. Personalizovane liste gledanja možete kreirati sa telefona ili laptopa i kad niste pored televizora.

Google pametna kuća. Google TV pretenduje da smart televizor postane centar kontrole vaše pametne kuće, odnosno svih smart uređaja koji se nalaze u njoj. Možete, na primer, pratiti kamere za video nadzor, kontrolisati svetla, održati sastanak putem Google Duo aplikacije povezivanjem veb kamere sa televizorom. A pošto je Google Assistant povezan sa svim tim uređajima i ugrađen u TV možete koristiti i glasovnu kontrolu.

Režim „Osnovni TV“. Kod novih modela televizora sa Google TV operativnim sistemom dodata je funkcija „Osnovni TV“. Ona predstavlja mogućnost da se isključe sve pametne funkcije i televizor ostane običan TV prijemnik sa antenom ili kablovskim programima. U ovom modu ostaje mogućnost povezivanja sa video plejerom i igračkim konzolama. Eliminacijom interneta možete otkloniti brigu za bezbednost svojih podataka, ukoliko vam se učini da je to značajno.

Google TV ima i svoju aplikaciju. Ona pomaže da se celokupno iskustvo poveže. Aplikacija omogućava pregled sadržaja sa svih omiljenih servisa, dodavanje emisija na listu za gledanje, kupovinu ili iznajmljivanje sadržaja, upravljanje televizorom putem integrisanog daljinskog upravljača preko wi-fi ili Bluetooth veze, i još mnogo toga.