Sajt kupideo.com koristi kolačiće radi što boljeg iskustva naših posetilaca. Daljim korišćenjem sajta smatramo da ste saglasni sa našom politikom privatnosti i potvrđujete prihvatanje kolačića.
Obaveštavamo Vas da je novo radno vreme kontakt centra i naše maloprodaje u Šapcu, radnim danima od 8-17h, subotom od 8-14h.
Obaveštavamo sve kupce da postoji mogućnost pomeranja rokova isporuke paketa od strane kurirske službe i u pojedinim situacijama mogu biti od 3 do 7 dana. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Iskustva drugih: Električari u Kanadi

Autor admin 12/01/2017 6 Komentar(i)

elektricari u KanadiElektričari su među najtraženijim radnicima u Kanadi i ukoliko su majstori svog zanata veoma lako dolaze do posla, bilo da su Kanađani ili imigranti. Primanja su odlična, pa je i zadovoljstvo na visokom nivou. Sasvim konkretno – izračunato u evrima, električar sa licencom, iskustvom i zvanjem majstora za jedan radni sat prosečno je plaćen 22 evra, a prema podacima iz oktobra 2016. godine prosečna godišnja zarada iznosi 49.555 evra.

Zainteresovani radnici, obrazovani za različita zanimanja u okviru elektro struke, stimulišu se posebnim režimima viza da dođu i rade u Kanadi. Šta ih tamo čeka? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i zavisi od slučaja do slučaja. Za snalaženje u zahtevima koji se mogu naći pred stranim radnicima neophodno je upoznati sistem obrazovanja električara u Kanadi. Prenosimo ga, u najkraćem.

 

Šegrtovanje – majstorski ispit – Red Seal

 

Obuka električara svodi se, kao i kod majstora drugih struka, na model šegrtovanja. Preduslov za šegrtovanje je različit od provincije do provincije – minimalni zahtev je prethodno desetogodišnje obrazovanje, češće dvanaestogodišnje, dakle završena srednja škola. Traži se znanje i solidne ocene iz matematike, engleskog i fizike, a ko ih nema preporučuje se da ih stekne na kursevima koji se nude na koledžima.

Šegrtovanje traje, u proseku, sledećih pet godina, odnosno 9000 časova. Učenik koji želi da postane električar sam traži kompaniju, obično preduzetničku firmu, koja može da ga obučava, ili se obraća sindikatu električara, koji takođe organizuje obuku i redovno sprovodi konkurse za šegrtovanje. Strane potpisuju ugovor, posle čega učenik dobija majstora koji će ga voditi i spisak obaveza koji mora ispuniti u teorijskom i praktičnom učenju. Za svoj rad će dobijati dogovorenu nadoknadu.

Program šegrtovanja sastoji se iz dva dela: 10-20% vremena su časovi u učionici, a ostalo praksa sa majstorom na terenu. Na kraju obuke, šegrt se prijavljuje da polaže ispit i, ukoliko ga uspešno položi, dobija sertifikat i postaje majstor.    

Za dobijanje posla poslodavci traže upravo ovu licencu. Ukoliko, međutim, želi sigurno radno mesto bez daljih zahteva bilo gde u Kanadi, i veća primanja, električar se usavšava dalje kako bi obezbedio Red Seal – takozvani "crveni pečat". Ispit za crveni pečat se prijavljuje i polaže kao i prethodni, a ovaj sertifikat je neophodan kod složenijih poslova, kao što su instruktor, supervizor, inspektor, samostalni ugovarač, inženjer i rukovalac projekata... u različitim oblastima elektro struke.      

Gde će se i kako u proces sertifikacije uključiti električar koji je stekao obrazovanje i iskustvo u nekoj drugoj zemlji, zavisi od njegovog znanja. Ukoliko je ono značajno, obično će moći da polaže ispit za majstora, ali će mu, svakako, prethodno biti potrebni neki od teorijskih kurseva, na kojima će naučiti kanadske propise u elektro struci.       

 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.

Tagovi: iskustva

6 Komentar(i)

Danijel:
08/03/2017, 11:17:31 PM
Odgovori

Zaista dobra prosečna zarada. Nisam znao da su električari toliko plaćeni.

Miljan:
23/06/2017, 10:42:02 PM
Odgovori

Dobri električari se cene svuda osim kod nas.

Bojan:
13/09/2017, 06:58:39 PM
Odgovori

I ne samo električari. Ako si dobar majstor svuda će da te cene više nego u Srbiji.

Dane:
06/12/2017, 07:58:32 PM
Odgovori

Ima li nekog ko je predao papire da podeli svoja iskustva? Unapred zahvalan.

Nenad M.:
22/05/2018, 06:31:01 PM
Odgovori

I meni bi zaista značilo tuđe iskustvo i saveti nekog ko je uspeo da ode i da se tamo sredi.

Branko Z.:
04/09/2018, 05:40:31 PM
Odgovori

Bilo bi interesantno čuti iskustva I iz drugih država. Čisto poredbe radi.

Ostavite Vaš komentar

Loading...
Loading...
Loading...