Redovno održavanje bojlera, uključujući čišćenje kamenca, ključno je za dugotrajnost i efikasnost ovog uređaja. Ako primetite da je vreme potrebno za zagrevanje vode sve duže, da se bojler brže isprazni ili da su računi za struju veći a vi ne znate zbog čega, moguće je da se kamenac nataložio unutar vašeg bojlera. Kamenac otežava zagrevanje vode, smanjuje efikasnost grejača i može dovesti do kvara, što zahteva dodatne troškove za popravku ili zamenu delova.

Uvek možete angažovati profesionalca, ali proces čišćenja bojlera od kamenca nije toliko komplikovan te ga, uz malo opreza, možete obaviti sami. U nastavku ćemo objasniti kako da to uradite na bezbedan i efikasan način.

Korak 1: Isključite bojler iz struje

Pre nego što započnete bilo kakve radove na bojleru, veoma je važno da ga isključite iz električne mreže. Ovo možete učiniti putem prekidača na bojleru ili tako što ćete isključiti osigurač koji napaja bojler strujom. Ovo je ključni korak koji osigurava vašu bezbednost dok radite na uređaju.

Korak 2: Ispustite vodu iz bojlera

Zatvorite ventil za dovod vode u bojler. Ako nemate ovaj ventil moraćete da zatvorite dovod vode u stan/kuću. Odvijte (iz zida) brinoks crevo za toplu vodu. Kroz crevo će izaći mala količina vode. Zatim treba da skinemo sigurnosni ventil kako bi bojler dobio vazduh i voda počela da izlazi. Kada skinemo sigurnosni ventil vratićemo nazad brinoks crevo (bez ventila) ali ćemo ga odšrafili u donjem delu. Na taj način ćemo smanjiti količinu vode koja će se nekonrtolisano rasuti.

Oprez: Imajte na umu voda u bojleru može biti vrela. Nemojte uključivati bojler nekoliko sati pre otvaranja bojlera. Ukoliko vam je hitno da ispraznite bojler u kom ima vrele vode prethodno je istočite preko slavine.

Korak 3: Pristupite grejaču

Kada je bojler prazan, sledeći korak je da otvorite poklopac bojlera. Poklopac se obično nalazi na dnu ili sa strane uređaja. Kada ga uklonite, videćete žice koje su povezane sa grejačem. Važno je da pažljivo odvojite žice i termostatske sonde, pazeći da ih ne oštetite. Nakon što ste odvojili sve žice, možete pristupiti grejaču koji je pričvršćen flanšnom. Da biste ga oslobodili, potrebno je da odvijete centralnu maticu koja drži flanšnu pričvršćenu za bojler. Budite spremni da u ovom trenutku može izaći ostatak vode iz bojlera, pa postavite lavor ispod otvora kako biste izbegli prosipanje.

Korak 4: Uklanjanje kamenca

Nakon što ste skinuli flanšnu i grejač, možete pristupiti unutrašnjosti bojlera gde se nalazi nakupljeni kamenac. Kamenac se često formira na dnu bojlera, ali se može nalaziti i na grejaču. Koristite četku ili neko drugo prikladno sredstvo za uklanjanje kamenca. Budite pažljivi da ne oštetite grejač ili unutrašnjost bojlera.

Kada budete uklonili veći deo kamenca, isperite unutrašnjost bojlera kako biste se oslobodili ostataka. Za tvrdokorniji kamenac, možete koristiti mešavinu sirćeta i vode, što je prirodan način za njegovo uklanjanje.

Korak 5: Montaža grejača i flanšne

Nakon što ste očistili bojler od kamenca, vreme je da vratite grejač bojlera i flanšnu na mesto. Preporučljivo je da prilikom montaže koristite nove zaptivke za bojler, koje će osigurati da ne dođe do curenja. One se postavljaju na flanšnu i grejač pre nego što ih pričvrstite nazad za bojler.

Pažljivo vratite sve delove na svoje mesto i pričvrstite ih čvrsto kako biste sprečili curenje vode. Grejač, flanšna i zaptivke moraju biti dobro postavljeni, a centralna matica mora biti čvrsto zategnuta.

Korak 6: Ponovno povezivanje i uključivanje

Nakon što ste sve delove montirali, vreme je da ponovo povežete žice i sonde termostata na odgovarajuća mesta. Proverite da li su svi kablovi pravilno pričvršćeni i da nema labavih kontakata. Kada je sve sigurno povezano, možete vratiti poklopac bojlera.

Kada ste sve povezali otvorite slavinu kao da želita da pustite vruću vodu. Zatim otvorite ventil za dovod vode. Kako se bojler puni tako će na slavini izlaziti vazduh. Ne zatvarajte slavinu dok se bojler ne napuni.

Proverite da li negde curi voda i da li je sve u redu pre nego što uključite bojler u struju. Kada ste sigurni da nema problema, uključite bojler i podesite termostat na željenu temperaturu.

Zašto je važno redovno čistiti kamenac iz bojlera?

Redovno uklanjanje kamenca iz bojlera je važno iz više razloga.

Nakupljen kamenac može značajno smanjiti efikasnost grejača. Ako je grejač prekriven slojevima kamenca, potrebno je više vremena i energije da se voda zagreje na željenu temperaturu. To znači da bojler mora duže da radi, što direktno povećava potrošnju električne energije i mesečne račune za struju.

Kamenac može prouzrokovati kvarove. Ako se previše kamenca nakupi na grejaču, može doći do pregrejavanja i oštećenja, što zahteva zamenu grejača. Zamena grejača je skuplja od redovnog čišćenja kamenca, tako da se dugoročno više isplati održavati bojler nego popravljati ili menjati njegove delove.

Takođe, neki proizvođači bojlera uslovljavaju važenje garancije redovnim održavanjem i čišćenjem kamenca. Ako se ovo ne obavlja u skladu sa uputstvima proizvođača, garancija može biti poništena, što može prouzrokovati dodatne troškove u slučaju kvara.

Saveti za smanjenje nakupljanja kamenca

Kamenac nastaje usled zagrevanja tvrde vode, koja sadrži visok nivo mineral. Postoji nekoliko načina da smanjite nakupljanje kamenca u bojleru:

Podesite termostat bojlera na niže temperature – Kamenac se brže formira na višim temperaturama. Postavljanjem termostata na temperature niže od 70 stepeni, možete usporiti formiranje kamenca.

Koristite filtere za vodu – Ako živite u oblasti sa tvrdom vodom, ugradnja filtera za omekšavanje vode može pomoći u smanjenju količine minerala koji ulaze u bojler, čime se smanjuje nakupljanje kamenca.

Redovno čišćenje – Idealno je da čistite bojler svakih šest do dvanaest meseci, u zavisnosti od tvrdoće vode u vašem području.

Zamena anode bojlera Mg – Anoda igra ključnu ulogu u zaštiti bojlera od korozije i smanjenju formiranja kamenca. Redovna zamena ove anode, koja se troši tokom vremena, može značajno produžiti vek trajanja bojlera i održati njegovu efikasnost..