Savremeni način života diktira sve brži tempo kojim živimo. To prouzrokuje manjak slobodnog vremena i potrebu da se kućni poslovi završe što brže.

Dok su mašine za pranje veša i ranije bile neizostavan uređaj u svakoj kući, sada iz pomenutih razloga ili negde zbog nedostatka uslova i prostora, mašine za sušenje veša postaju sve zastupljenije u domaćinstvima. One nam omogućavaju da brzo, kvaltetno i efikasno dobijemo suv i čist veš spreman za upotrebu.

Kao svakom uređaju u kući, tako je i mašini za sušenje veša potrebno povremeno održavanje-čišćenje, pogotovo ako je vaša mašina često u upotrebi. To će vam osigurati da mašina za sušenje dugo i kvalitetno radi bez kvarova i problema. U nastavku ćemo navesti na šta treba obratiti pažnju i kako treba očistiti mašinu za sušenje veša.

Kako očistiti filter mašine za sušenje veša?

Uloga filtera u mašini za sušenje veša je da spreči prolazak sitnih dlačica koje otpadaju sa tkanine prilikom sušenja da dođu u kanale kuda prolazi vazduh . To može dovesti do taloženja naslaga u tim kanalima ili na propelerima mašine za sušenje što će uticati na rad vaše mašine.

Taj filter se nalazi u vratima mašine ili u okviru vrata u zavisnosti od tipa i proizvođača. Pogledajte korisničko uputstvo za vašu mašinu gde je objašnjeno (negde i sa slikama) gde se on nalazi i kako se skida. Pre neko što skinete filter naravno isključite mašinu i sačekajte da se ohladi. Prebrišite krpom unutrašni deo vrata i gornji deo filtera da ono što se sakupilo na tim površinama ne upadne u ležište filtera. Kada ste skinuli i otvorili filter, uklonite višak dlačica rukom ili možete to uraditi usisivačem podešenim na najmanju jačinu usisavanja da ne biste oštetili tanku membranu filtera. Filter možete i oprati četkicom pod mlazom vode. Tako očišćen i potpuno suv filter zatvorite i vratite u ležište i mašina je spremna za ponovnu upotrebu.

Kako očistiti kondenzator mašine za sušenje veša?

Uloga kondenzatora je da kondenzuje vodu koja je isparila iz veša i usmeri je do pumpe i rezervoara za skladištenje. Samim tim čistoća njegovih površina će odrediti koliko će kondenzator biti efikasan da preuzme vodu iz vazduha koji će izaći iz mašine za sušenje veša, tako da se prostorija u kojoj je sučilica ne napuni vlažnim i neprijatnim vazduhom.

Kondenzator se nalazi u donjem delu mašine za sušenje veša i do njega se dolazi otvaranjem zaštitnog poklopca. Način na koji se skida kondenzator možete pronaći u korisničkom uputstvu za vaš model i tip mašine za sušenje veša. Da napomenemo da neki tipovi mašina nemaju kondenzatore ali kod nas su u velikoj većini u upotrebi upotrebi sušilice koje ih imaju.

Kada otvorite poklopac kondenzatora, pažljivo ga izvucite napolje iz ležišta prateći uputstva. Tako Slobodan kondenzator operate pod mlazom vode i očistite od eventualnih naslaga dlačica. Ne koristite oštre predmete da ga ne biste oštetili. Kada se kondenzator potpuno osuši možete ga vratiti na mesto i zatvoriti poklopac.

Kako da miriše veš iz mašine za sušenje?

Kada u tako očišćenu i spremnu mašinu za sušenje ubacite vlažan tek oprani veš, možete sa njim ubaciti i čist i mekani sunđer natopljen vodom u koju je dodato nekoliko kapi omekšivača. Pre nego što dodate sunđer u sušilicu iscedite višak vode. A ako se bojite da to isprobate postoje i maramice za mašinu za sušenje veša koje možete naći u marketima koje vam mogu u tome pomoći.

Kada očistiti mašinu za sušenje veša ?

Iako na modernim mašinama postoje indikatori koji nam pokazuju kada je filteru ili kondenzatoru potrebno čišćenje ili kada treba da ispraznimo rezervoar sa vodom, ipak postoji nekoliko saveta kojih se treba pridržavati za bolji i fikasniji rad sušilice. Filter za dlačice čistite nakon svakog pranja, a njegovo detaljno čišćenje i čišćenje njegovog kućišta možete uraditi mesečno. Jednom mesečno možete očistiti i kondenzator i prebrisati bubanj mašine nekim blagim sredstvom za čišćenje. Sve ovo će vam pomoći da vas vaša mašina dugo i efikasno služi bez problema i kvarova. A veš koji izađe iz nje bude mirisan, svež i dobro osušen.