Klima uređaji su poslednjih godina postali deo naše svakodnevice i u kući i na poslu. Ipak mi ih, pogotovo u ovim vrelim danima najčešće koristimo jednostavno postavljene na najnižu temperaturu da se što pre rashladimo. Kao i svi moderni uređaji tako i klima uređaji imaju brojne mogućnosti i podešavanja. Daljinski za klima uređaje će nam pomoći da pristupimo opcijama i napravimo bolju i udobniju atmosferu u prostoriji u kojoj boravimo. Pored toga neki modovi rada mogu sačuvati ili smanjiti energiju koju će uređaj potrošiti i smanjiti habanje ključnih delova kao što su na primer motori spoljašnje i unutrašnje jedinice klima uređaja ili kompresor. Ovde ćemo vam pokazati šta neki od dugmića znače i za šta služe.

Kako uključiti klimu?

Svi već znamo da dugme On/Off služi za uključenje ili isključenje klime. Da napomenemo da na displeju daljinskog pre uključenja možemo pročitati poslednja setovanja koja smo postavili i možemo ih promeniti ako to želimo.

Drugo dugme koje vam najčešće zatreba je dugme MODE sa kojim možete izabrati način-mod rada klime. Kod većine uređaja modovi su COOL, HEAT ( kod nekih uređaja umesto dugmeta MODE imamo posebno raspoređene dugmiće COOL i HEAT sa kojima biramo kako će klima raditi) i pored njih AUTO, DRY, FAN.

Kako podesiti klimu da hladi?

COOL- je mod kada klima hladi vazduh u prostoriji i održava temperaturu na zadatoj vrednosti. Dobro je imati u vidu da pri podešavanju temperature namestimo temperaturu koja nije manja od spoljne za više od pet do sedam stepeni. Ako je razlika veća, rizikujemo glavobolje i probleme pri izlasku iz prostorije.

Kako podesiti klimu da greje?

Za grejanje prostorije je mod HEAT. Naravno podesićemo odgovarajuću temperaturu, ali moramo imati i vidu da nisu sve klime pogodne za grejanje pri „ debelom“ minusu. Obične klime su efikasne do 5 stepeni ispod nule ali postoje i inverter klime koje imaju mogućnost da zagreju prostor kada su spoljne temperature i 15 stepeni ispod nule.

Kako da klima manje troši?

Kod AUTO moda, klima uređaj samostalno određuje režim rada (hlađenje ili grejanje). Klima će uporediti zadatu temperaturu i temperaturu vazduha u prostoriji i odabrati odgovarajući režim rada da bi održavala zadatu temperaturu.

DRY-mod služi za uklanjanje viška vlage iz vazduha, što doprinosi osećaju hladnijeg i suvljeg vazduha. Klima radi tako da vazduh prolazi kroz hladne površine na unutrašnjoj strani klima uređaja, što dovodi do kondenzacije vodene pare i uklanjanja vlage iz vazduha. Taj mod vam može pomoći da sprečite probleme kao što su stvaranje buđi i uklanjanje neprijatnih mirisa. Dry-mod troši manje energije nego kada je klima na hlađenju tako da kada primetite veliku vlažnost vazduha, uključite klimu na ovu opciju i osećaće te se mnogo prijatnije.

FAN-mod je režim provetravanja. Tada na klimi radi samo ventilator koji pomaže u cirkulaciji vazduha u prostoriji, što može pomoći da se osećamo lepše u prostoriji i ako klima ne hladi.

EKO-mod je način rada u kome je klima uređaj podešen da troši najmanje energije.

UP i DOWN ili strelice (gore i dole) su dugmad za povećanje i smanjenje temperature koju podešavate. Nekad, da bi se pokrenuo uređaj potrebno je da postoji razlika od nekoliko stepeni između temperature koju podesite i stvarne temperature u prostoriji.

Kako podesiti ventilator?

Brzinu ventilatora podešavate sa dugmetom sa oznakom FAN ili sa ikonicom ventilatora. Najčešće možete birati između najmanje (LOW), srednje (MED), najveće (HIGH) i automatske (AUTO) brzine.

Kako podesiti krilca na klimi?

Još jedno dugme kojim možete kontrolisati vazduh koji izlazi iz vašeg klima uređaja je SWING. Njime možete upravljati uglom krilaca koja usmeravaju vazduh iz klime. Negde je to dugme obeleženo ikonicom koja liči na krilca u različitim položajima. Pritiskom na ovo dugme krilca počnu da se kreću a ponovnim pritiskom ih zaustavimo u željenom položaju. Kod nekih modela za podešavanje krilaca postoje dva dugmeta. Jedno je za podešavanje fiksnih položaja na kome će krlce stajati a drugo dugme za automatsko pomeranje (swing). Ova opcija nam omogućava da usmerimo hladan vazduh da ne duva direktno u nas jer ako smo direktno izloženi možemo rizikovati nelagodu i prehlade.

Kako podesiti klimu da se sama uključi ili isključi?

Dugmetom sa Ikonicom satića ili sa oznakom TIMER ON/TIMER OFF možete podesiti vreme automatskog uključivanja i isključivanja uređaja. Opcija koja vam omogućava da rashladite prostoriju pre nego što se recimo vratite sa vaših obaveza.

SLEEP ili ikonica polumeseca je dugme kojim uključujemo mod uređaja prilagođen za spavanje. Klima tada povećava temperaturu od 0,5-1 stepen Celzijusa po satu do maksimalnih 3 stepena. Taj blagi i postepeni porast temperature uticaće na to da se probudimo odmorniji.

Dumići SET i OK služe za odabir i potvrdu funkcije kao što su na primer SLEEP ili EKO-mod.

Na kraju imajte u vidu da na tržištu postoji mnogo proizvođača i da oni nude dosta različitih modela klima uređaja gde ćete na daljinskim upravljačima pronaći iste funkcije malo drugačije obeležene ili neke nove funkcije. Pre korišćenja svakako pročitajte uputstvo.