Ako nemate mogućnosti da u stanu ili kući ugradite kamin, a želite da uživate u toploti uz vatru i odsjaj plamena na zidovima – rešenje je električni kamin. Atmosfera možda neće biti identična kao kod otvorenog ložišta, ali zato su tu neuporedivo jednostavnija instalacija, korišćenje, i veća bezbednost.

Na našem tržištu električni kamini postali su popularni u poslednjih nekoliko godina. Mnogim potencijalnim kupcima nije sasvim jasno kakva su to grejna tela. Zato objašnjavamo odmah – električni kamini imitiraju po spoljašnjem izgledu prave kamine, koji su na drva ili plin. Upotrebljavaju se za grejanje, na sličan način kao uljni radijatori, norveški radijatori, kaloriferi i grejalice... što znači da su uobičajeni modeli dovoljni za zagrevanje jedne veće prostorije. Iskustva korisnika govore da, ukoliko je izolacija dobra, kamin može da greje i ceo jednosoban stan.

Kamin se postavlja samostalno, ili može biti ugrađen u ložište tradicionalnog kamina koji se ne koristi.

Osnovna karakteristika električnog kamina je projektovanje LED rasvete na ekran na prednjoj strani aparata, na način da imitira gorenje vatre. Plamen se menja nasumičnim variranjem osvetljenja, tako da izgleda kao pravi. Kamin obično ima opciju da se isključe električni grejači, a ostave svetlosni efekti, pa grejno telo tada ima samo dekorativnu funkciju, koja se može koristiti tokom čitave godine.

Pojedini modeli električnih kamina imaju nekoliko linija LED rasvete. Pored klasične, u donjem delu ekrana, na raspolaganju su i druge, koje se mogu kombinovati na različite načine za specijalne svetlosne efekte, obično pomoću daljinskog upravljača.

U poređenju sa kaminom, električni „dvojnik“ ima nekoliko prednosti. Prva je cena – eletrični uređaj jeftinije je kupiti, i instalirati. Pojedine modele dovoljno je samo uključiti u struju. Neće vam biti potrebni ventilacioni otvori i dimnjak.

Tradicionalni kamini uvek podrazumevaju nered i potrebu za čišćenjem i održavanjem okoline kamina, kao i mesta na kojem se skladišti ogrevni materijal. Sa električnog je potrebno samo obrisati prašinu.

Klasičan kamin funkcioniše uz proces gorenja, koji u izvesnoj meri zagađuje vazduh u stanu ili kući. Ovo je veoma važno imati u vidu ako član ili članovi domaćinstva imaju respiratorne probleme i hronične bolesti. Električni kamin je za zdravlje uvek bolje rešenje. Uz to, on nije ni vreo na dodir, tako da je bezbedan za decu i kućne ljubimce.

Električna verzija kamina idealna je za dodatno grejanje i tu pokazuje velike uštede. Efikasnost je 99% i gubitka energije skoro da nema. Zato je preporučljivo koristi ga za prostorije u kojima ne postoji potreba za grejanjem tokom čitavog dana i koje se mogu isključiti sa sistema centralnog grejanja, ili za kombinovanje sa drugim vidovima grejanja.

Nekoliko je tipova dizajna kamina koje treba analizirati, pre nego što napravite izbor. Pored samostojećih, u prodaji su nazidni (mogu se montirati na zid pomoću nosača) i ugradni (za koje je potrebna niša u zidu).

Pojedini kamini mogu se postaviti i na otvorenom, na primer na terasi, za šta je potrebno proveriti specifikaciju ili kontaktirati proizvođača.

Ako kupujete kamin, obavezno proverite još nekoliko karakteristika.

Većina uređaja opremljena je termostatom i mogućnošču podešavanja snage grejanja. Neki kamini imaju i zaštitu od pregrevanja. Praktično je da odaberete kamin sa daljinskim upravljačem, a skuplji modeli imaju i niz drugih funkcija kao što su tajmer, 3D efekat plamena, podesiva boja plamena, kontrola preko aplikacije, nedeljni programi, detekcija otvorenog prozora...

Ako želite da postavite kamin ispod televizora ili blizu drugih elektronskih i osetljivih uređaja i predmeta, informišite se o pravcu prostiranja toplote i preporukama za bezbednu udaljenost.

Majstor će vam biti potreban za ugradni tip kamina i eventualno nazidni, a samostojeći električni kamin možete uključiti sami, i po potrebi ga preneti iz prostorije u prostoriju.