Ako ste vlasnik restorana, kafeterije, pekare, poslastičarnice, picerije ili drugog biznisa koji podrazumeva serviranje hrane, obavezno nabavite mašinu za pranje sudova. Kažemo obavezno, pošto ovaj aparat štedi vreme i novac, oslobađa od angažovanja dodatnih radnika, a oprano posuđe zadovoljava sanitarno-higijenske zahteve.

Izbor profesionalne mašine za pranje sudova zavisi od nekoliko faktora koje treba imati u vidu. Veličina mašine treba da bude u skladu sa vašim potrebama. Najčešće se u obzir uzima broj sudova koje je potrebno oprati za određeni period vremena. Ako, na primer, uslužujete 100 gostiju na sat, mašina treba da ima minimalni kapacitet od 100 uobičajenih kompleta posuđa koje koristite. To ne znači da sve treba da stane u jednu našinu i da ona mora da radi tačno jedan sat. Različiti režimi mašine traju duže ili kraće, i vaše potrebe su individualne. Deljenjem potrebnog broja posuđa sa brojem ciklusa koje mašina obavi u vama potrebnom režimu na sat - doći ćete do količine posuđa za jedno punjenje, odnosno potrebnog kapaciteta korpi.

Na tržištu se nalazi nekoliko vrsta profesionalnih mašina za pranje sudova. Najmanji modeli staju ispod pulta i namenjeni su kafeterijama, barovima i malim kuhinjama. Nešto veći imaju vrata ili haubu za ulaganje, a najveći su konstruisani tako da poseduju transportnu traku unutar mašine koja vodi sudove kroz određene faze pranja, ispiranja i sušenja. Pojedine od njih imaju kapacitet koji prelazi 1200 sudova na sat.

Ono što svakako morate razmotriti je usaglašenost veličine vašeg posuđa i dimenzija korpi, odnosno dimenzija same mašine. Korpe su delovi za mašinu za pranje sudova koje možete prilagođavati svojim potrebama i kombinovati, ali one svakako moraju biti u veličinama preporučenim za vaš aparat.

Koje posuđe najčešće perete? Ako su to samo čaše i escajg izabraćete mašinu sa programima različitim od onih preporučenih za šerpe i lonce. Vrsta posuđa određuje izbor temperature, pritiska i sredstava za pranje.

Neke mašine mogu da peru na niskim temperaturama i da koriste hemijski proces dezinfekcije za uništavanje bakterija. One su jeftinije i jednostavnije za održavanje, ali zahtevaju više deterženta i dodatno ispiranje. Pogodne su za staklo, plastično posuđe i sudove koji nisu masni.

Sudo mašine koje bakterije uništavaju temperaturom preko 82 stepena Celzijusa imaju veće troškove tokom rada i za održavanje, a troše manje deterdženta. Koriste se za umašćeno posuđe, porcelan i posuđe od metala.

Mašine sa niskim pritiskom vode su tihe i nežne prema lomljivom posuđu, ali se može dogoditi da neke sudove ne operu idealno. Za razliku od njih, sudo mašine sa visokim pritiskom su robustne i dobro skidaju sve mrlje.

Raspitajte se unapred koliko su dostupni delovi za profesionalne sudo mašine za modele o kojima razmišljate. Šta je sa servisom, garancijom, majstorima? Svaki kvar i zastoj u radu profesionalne opreme za restorane, kafeterije, picerije... pravi mnogo dodatnih, često neplaniranih troškova. Proverite energetsku efikasnost i potrošnju vode i izračunajte koji model je, možda, pogodniji za vas.

Vaš zadatak je da pre postavljanja mašine odredite mesto za mašinu i obezbedite vodovodne, kanalizacione i električne instalacije. Oko same mašine, kao i oko drugih sličnih uređaja, treba da ima dovoljno prostora za čišćenje i održavanje, ventilaciju i manipulaciju.

Neophodno je da mašini možete lako da priđete, da bude blizu pulta na koji možete izvaditi posuđe, i blizu polica ili ormara u kojima držite neupotrebljene sudove.

Profesionalnu mašinu za sudove sigurno ćete koristiti svakodnevno. Poštujte sve preporuke o redovnom održavanju i menjanju filtera, creva i drugih delova koji se habaju i troše. Tako ćete sprečiti veće kvarove.

Da podsetimo na kraju da je u većini država članica Evropske unije ručno pranje posuđa u restoranima zabranjeno. Osnovni razlog je što zaposleni radnici ne mogu da postignu kvalitet pranja i dezinfekciju koju može da obezbedi mašina za pranje sudova.