Majstori amateri, hobisti i drugi koji bi želeli da deo građevinskih poslova obave sami sigurno su čuli za nivelaciju uz pomoć vagres creva. Radi se o postupku tokom kojeg se određuju tačke, odnosno horizontalna linija, na istoj visini od neke površine.

Profesionalci će najverovatnije za ovaj posao upotrebiti laserski nivelator, koji uz pomoć laserskog snopa prikazuje linije na željenim mestima. Kako uređaj nije jeftin, "uradi sam" majstori koriste jedan drevni instrument, za manje poslove sasvim dovoljan. U pitanju je providno plastično crevo, ispunjeno vodom, takozvano vagres crevo.

Po čemu se razlikuju baštenska, armirana i vagres creva? Baštenska creva koriste se za zalivanje, navodnjavanje i pranje. Neprovidna su, veoma savitljiva i obično napravljena od gume, vinila, poliuretana i različitih kombinacija plastičnih materijala. Kod armiranih creva unutrašnjost je ojačana plastičnim materijalima ili metalnom mrežom. Ovako napravljena, ona su robustnija, otpornija, i namenjena su grubljim poslovima.

Vagres crevo mora da bude providno i obično je izrađeno od prozirnog i glatkog PVC-a. Koristi se za nivelisanje, ali i za pretakanje različitih vrsta tečnosti, zbog otpornosti materijala na hemikalije.

U osnovi jednostavnog načina nivelacije sa vagres crevom nalazi se zakon spojenih sudova. Sigurno ga se sećate sa nekih od časova fizike u školi. Po ovom zakonu, ako su dve posude spojene i u njih sipate tečnost, nivo tečnosti će biti u obe isti. Ukoliko umesto posuda vodu sipate u kraće providno crevo i podignete uspravno oba kraka, tečnost će, takođe, zauzeti identičan nivo, koji ćete lako videti kroz crevo.

Koliko god da je dugačko i široko crevo ovaj princip važi, tako da možete izabrati ono koje odgovara vašim poduhvatima. Uz brojne prednosti, imajte u vidu da vagres možete koristiti na velikm rastojanjima, iza uglova, prepreka na otvorenom, u dve prostorije u zatvorenom prostoru... Vagres creva upotrebljavaju i pravi majstori, koji uvek vole da ih imaju pri ruci. Ovo jeftino pomoćno sredstvo ne mora da se kalibriše i ne može da se pokvari, ne trebaju mu kablovske motalice, ni akumulator. U njegovu preciznost verovali su stari Rimljani, Grci, Egipćani, čije je građevinsko umeće sačuvano do današnjih dana.

Nivelacija, korak po korak

Za potpuno tačnu nivelaciju dobro je da sa vama bude još jedna osoba, koja će da drži drugi kraj creva na potrebnoj razdaljini.

Punjenje creva vodom mora da bude sa pažnjom, kako u njemu ne bi ostali mehurići vazduha. Vazduh može da ometa kretanje vode dok zauzima ispravan nivo. Crevo mora da bude i čisto iznutra, iz istog razloga. Najbolji način za punjenje creva je da jedan kraj uronite u posudu koja je podignuta na neko postolje, a drugi kraj pustite na dole dok voda ne krene. Kad krene i izvesne količine prođu, podignite drugi kraj creva i izvadite prvi iz posude. Naizmenično podizanje i spuštanje krajeva će pomoći da se voda rasporedi.

Crevo ne sme da bude presavijeno, zavezano ili zamotano i mora slobodno da se prostire.

Ako vam je jednostavnije, voda može biti ofarbana da bi se lakše video nivo. Potrudite se da delovi creva budu slične temperature - nije dobro da jedan kraj bude na jakom suncu, a drugi u hladovini, jer to ometa preciznost.

Pošto napunite crevo proverite vagres postavljanjem jednog kraja creva uz drugi - trebalo bi da voda bude na istom nivou.

Jedan kraj creva stavite pored tačke na zidu ili drugoj površini koju ćete obeležiti kao početnu tačku. Neka druga osoba odnese drugi kraj creva do mesta koje treba da bude u horizontalnoj liniji sa prvom tačkom. Kad se krajevi creva, koji se obično drže pritisnuti prstom, otvore, prva osoba treba da nivo precizno izjednači sa prvom tačkom. Na drugom kraju creva druga osoba treba da obeleži mesto na zidu gde se kod nje umirio nivo vode u crevu.

Tako se može odrediti jedna tačka, ili se, prenošenjem creva, tačku po tačku, može izvući linija. Vagres služi i da se proveri da li su dva ili više postojećih elemenata na istom nivou, koji od njih odstupa, i koliko.