Espresso kafa kod kuće više nije luksuz. Ako poželite da u svom domu obezbedite omiljene espresso mirise i ukuse, na raspolaganju su vam aparati koji, uz elementarno održavanje, mogu da traju dugo. Pošto većina vlasnika ne zna šta tačno treba činiti svakodnevno, a šta uraditi i proveriti nekoliko puta mesečno, dajemo kratak pregled, uz prethodne napomene o najčešćim prvim nagoveštajima problema.

Aparati za kafu mogu da budu odgovorni za loš ukus napitka. Ukoliko ste samleli kafu iz istog pakovanja, ili kafu pouzdanog brenda a miris i ukus nisu zadovoljavajući, proverite aparat.

Povlačenje nedovoljne količine vode drugi je znak da nešto nije u redu. Cev za paru, takođe, može da pravi prekide, nema pritisak, ili ispušta nedovoljno pare. Ako aparat ne održavate redovno, na filterima i cevima može da se pojavi kamenac, koji izaziva blokade.

Profesionalci predlažu nekoliko mera za pravilno održavanje kućnih espresso aparata, od kojih vam se neke mogu učiniti rigoroznim. To su, sasvim sigurno, radnje koje je dobro obaviti posle svakog točenja napitka. Mnogi ih preskaču, a potrebno je samo dovoljno ponavljanja da one postanu navika i doprinesu produženju radnog veka aparata.

Odmah izvadite ručku – držač filtera kafe („kašiku“) iz aparata, a potrošenu kafu izbacite iz držača. Isperite filter 2-3 sekunde, a zatim ga obrišite suvom krpom.

Ne dozvolite da se mleko zadrži na ručici za penu. I nju obrišite odmah čistom vlažnom krpom, pošto se ostaci mleka veoma brzo osuše i stvrdnu.

Desetak sekundi je potrebno da se sve napred navedeno obavi, što zaista nije veliko oduzimanje vremena. Aparat ovako postaje čist i potpuno spreman za sledeće točenje. Ulja i sitne čestice u suprotnom će se zalepiti i napraviti problem.

Jednom u sedam dana detaljnije ćete očistiti aparat. Kafeterije rade to na kraju svakog radnog dana, ali za kućnu upotrebu je dovoljno nekoliko puta mesečno. Ni ovaj posao neće trajati dugo, svega petnaestak minuta.

Pošto na tržištu postoji više sistema spravljanja kafe u samom aparatu, i mnogo brendova, obavezno pročitajte uputstvo koje se odnosi baš na vaš tip. U svakom slučaju, biće vam potrebno da nekoliko puta propustite vodu kroz aparat bez kafe, kao i deterdženti za čišćenje kafe aparata. U prodaji se nalazi sve više „samočistećih“ espresso uređaja, kod kojih su i druge funkcije automatizovane. Priprema napitka je jednostavnija, ali ne mora da znači da su ovi aparati bolji. Klasične poluautomatske mašine sa dugom tradicijom, značajnom snagom i kvalitetnim delovima, uvek su dobar izbor.

Korišćenje specijalizovanih deterdženata za održavanje ima brojne prednosti. Oni su formulisani tako da precizno služe nameni, dugo su testirani, široko korišćeni i dokazano efikasni. Postoje i posebni deterdženti za čišćenje cevčice za pravljenje pene, kao i za uklanjanje kamenca.

Uklanjanje kamenca je obavezno, čak i ako koristite filter za vodu između slavine i aparata. Sam postupak i učestalost, koje ćete pronaći u uputstvu, zavise od tipa aparata. Kamenac se može ukloniti i sredstvima iz domaćinstva kao što su belo vinsko sirće, alkoholno sirće ili limunska kiselina. Sirće se meša u odnosu 2:1 sa vodom, ili se dve kesice limunske kiseline rastvaraju u jednom litru vode.

Rezervoar se puni ovim rastvorom kao i obično, za par šoljica, i pusti se da on prođe kroz aparat. Posle ovoga se ceo aparat mora dobro isprati više puta, pošto kiselina može da promeni ukus kafe na neko vreme.

Kad god ste u prilici održavajte sve vidljive delove kafe aparata čistim. U kuhinjama gde se nalaze obično se priprema i hrana, pa se vodena para sa česticama masnoće ne može izbeći.