Veš mašina je aparat za domaćinstvo koji se, pored frižidera i šporeta, i u vašem domu, verovatno, najviše koristi. Redovno održavanje je neophodno, kako biste izbegli česte posete servisera.

Uobičajene postupke čišćenja verovatno znate, ali ćemo, pre podsećanja na njih, upozoriti na nekoliko procedura vezanih za rad veš mašine koje obično zaboravljamo. Njih je dobro obaviti s vremena na vreme, a obavezno u situacijama kada se pojavi neki problem.

Creva za veš mašine mogu da olabave na mestu kontakta, ili se probuše. U zavisnosti od tipa i marke, delovi dovodnih i odvodnih creva mogu biti lako dostupni za proveru, ali i potpuno nedostupni. Proverite stanje vidljivih creva povremeno, posebno na spojevima. Izložena toploti i vodenoj pari guma može da strada, pa je korisno na vreme detektovati promene. Majstori savetuju da, ako često koristite mašinu, creva zamenite svakih pet godina.

Ukoliko je mašina bučna i pomera se pri radu, proverite nivelaciju nogica. Na njima se obično nalaze gumene obloge koje, takođe, vremenom mogu da se deformišu. Nogice treba da budu zavrnute što bliže bazi mašine, a horizontalan položaj aparata najlakše ćete proveriti pomoću libele.

Iako postoji dosta preporuka za čišćenje bubnja mašine priručnim sredstvima, očistite ga u određenim intervalima sredstvom namenjenim samo za to. Lako ćete ga pronaći u prodavnicama i jednostavno upotrebiti, pošto je u obliku praktičnih tableta ili kapsula. Specijalizovana sredstva sigurno će najefikasnije ukloniti ostatke kamenca, buđ i nečistoću, što štedi struju tokom rada i izdatke za dolazak majstora u slučaju kvara. Novije mašine imaju i program za čišćenje, koji ćete uključiti.

Ne pokušavajte sami da popravite mašinu ako niste stručni. Neki delovi za veš mašine se čine jednostavnim, ali to obično nisu. Mašina za pranje veša je aparat uključen u struju i priključen na vodovodne instalacije. Svaka greška može da dovede do novog kvara, ali i potencijalno velike štete po imovinu i ljude ako se dogodi poplava, požar ili električni udar zbog neadekvatnog rukovanja.

Uz mašinu za veš sigurno ste dobili uputstvo za korišćenje i održavanje. Ukoliko ga više nemate, potražite ga na internetu, za vašu marku i tip. Poštujte specifičnosti uređaja, ali i nekoliko generalnih saveta.

Posle svakog pranja posušite temeljno sve nabore gume vrata i ostavite vrata nekoliko sati otvorenim, ako se mašina puni spreda. To će sprečiti nastanak buđi.

Različiti su saveti za dezinfekciju bubnja. U medijima se pominje varikina, izbeljivač za veš, bikarbona soda, sirće... Budite oprezni pošto je većina ovih supstanci agresivna prema emajlu, plastici i drugim materijalima u kupatilu, uključujući spoljašnjost veš mašine. Ako želite da ih koristite, najbolje je upotrebiti sirće, ili bikarbonu sodu. Savet je da ih koristite odvojeno i da pustite mašinu da odradi najduži i program sa najvišom temperaturom. Pola šolje sode bikarbone ili litar belog sirćeta će biti dovoljno. U bubanj stavite par čistih peškira, pošto pojedini proizvođači ne savetuju da veš mašina radi prazna. Dve šolje limunovog soka mogu da zamene sirće, ako vam je tako jednostavnije.

Ukoliko vam je dostupan filter za hvatanje nečistoća, obavezno i njega redovno čistite, najbolje četkicom. Pogledajte dobro uputstvo – u nekim mašinama do njega se jednostavno može doći. Ako niste sigurni gde se nalazi filter i kako otvoriti mašinu da stignete do njega, pitajte majstora.

Ne zaboravite posudu za deterdžent. Izvadite je iz mašine i operite dobro mekom četkom pod mlazom vode.

Iako ne pripadaju direktno održavanju, neki saveti za korišćenje veš mašine produžiće njen vek trajanja.

Ne stavljajte više veša od propisane težine. Sitne stvari stavite u vrećice za pranje namenjene za to. Proverite sve džepove pre pranja i ispraznite ih. Ne koristite više deterdženta od propisanog. Ne ostavljajte dugo vlažan veš u mašini.