Zamrzivači su prisutni u gotovo svakom domaćinstvu, bilo kao samostalni aparati ili u kombinaciji sa frižiderom. Za njihovo ispravno funkcionisanje neophodno je redovno održavanje i nekoliko preduslova, a posledice nepažnje mogu biti velike – od kvarenja namirnica, preko povećanih troškova popravke i električne energije, do curenja vode u stan na spratu ispod vas.

Ono što savetujemo na samom početku je da pročitate kompletno uputstvo o korišćenju i održavanju zamrzivača koje ste dobili od proizvođača, i da ga sačuvate. Ako ste kupili polovan zamrzivač, potražite na internetu uputstvo za vaš brend i model – sigurno ga negde ima, a ukoliko ga nema pitajte za savet ovlašćeni servis. Delovi za frižidere i zamrzivače smešteni su na različitim pozicijama kod različitih modela, pa i postupak održavanja može biti drugačiji.

Nije nevažno gde postavljate zamrzivač. Najbolje je da to bude u zoni bez direktnog uticaja izvora toplote, u kojoj temperaturna kolebanja nisu velika. Tako smanjujete napor motora. Podloga treba da bude ravna, odnosno zamrzivač propisno nivelisan. Rešetke smeštene pozadi se zagrevaju, pa treba omogućiti normalan protok vazduha, odnosno izvesnu udaljenost između zamrzivača i zida ili predmeta pored kojih se nalazi.

Proveravajte redovno termostat. Neki modeli imaju ugrađen termostat koji možete da vidite, a ako ga vaš zamrzivač nema, jednostavno izmerite temperaturu termometrom – trebalo bi da bude minus 18 stepeni Celzijusa. Kad podesite termostat i ta temperatura se ustali, ne bi smela da oscilira. Termostati za frižidere i zamrzivače su jeftini delovi, koje je najbolje zameniti čim vam se učini da problem postoji.

Proverite gumu – ona mora da dihtuje i da hladan vazduh drži unutra, a topao napolju. Već kod manjih oštećenja zamrzivač troši više struje da bi hladio vazduh, a ako je oštečenje veće zamrzivač može da procuri. Ukoliko je zaptivna guma očuvana, a vrata ne dihtuju, možda je potrebno da majstor podesi vrata.

Zamrzivač treba da bude čist. Izvesna količina leda je normalna, ali čim ga ima više zamrzivač postaje manje efikasan, troši više struje, i treba ga odlediti.

Neki uređaji imaju sistem za automatsko odmrzavanje – obično su to vertikalni zamrzivači, a zamrzivači sandučari ga nemaju. Kod automatskog odmrzavanja par puta na dan led se otapa i voda se sliva u posudu na dnu aparata, odakle isparava. Pronađite gde je tačno posuda na vašem modelu – bilo bi dobro da možete s vremena na vreme da je proverite i operete vodom i deterdžentom za sudove. Ona vremenom može da se zaprlja, postane lepljiva ili se u njoj pojavi buđ.

Kod manuelnog odmrzavanja planirajte postupak bar jednom godišnje, ili kad naslage leda na zidovima postanu deblje od jednog centimetra. Najpre ispraznite zamrzivač, isključite ga sa napajanja i isključite termostat. Ne stružite led nego sačekajte da se otopi prirodnim putem. Obrišite unutrašnjost detaljno. Kad aparat bude potpuno suv, uključite ga prvo u struju, a zatim i termostat. Hranu vratite tek kad temperatura bude minus 18 stepeni, što može da potraje i 24 sata.

Rešetke na zadnjem delu zamrzivača jednom godišnje očistite od prašine i drugih nečistoća, tako što ćete isključiti uređaj iz struje i upotrebiti usisivač ili četku. Nemojte čistiti izduvavanjem, to može da blokira rad ventilatora ili drugih delova ako prašina dospe na mesta na kojima može da izazove zagušenja.

Najbolje je da zamrzivač bude što puniji, sa više od pola upotrebljene zapremine. Ako je prazan, dodajte u njega plastične flaše sa vodom. Pun zamrzivač lakše stabilizuje temperaturu i smanjuje potrošnju struje, pošto se vazduh u praznom zamrzivaču, kad otvorite vrata, brže zagreva nego zaleđena pakovanja.

Ako se selite, najbolje je da zamrzivač prenosite u uspravnom položaju. Ukoliko morate da ga položite, sačekajte najmanje pola sata, a najbolje par sati posle transporta, pre nego što ga uključite u struju. Toliko je vremena potrebno da ulje u kompresoru ponovo dođe na svoje mesto.

Ako je aparat dugo bio izložen hladnom vazduhu iz bilo kog razloga, termostat se neće uključiti odmah. Čućete da zamrzivač radi tek kad se termostat prilagodi toplijem vazduhu u prostoriji.