Kada se trošak popravke većeg aparata za domaćinstvo približi polovini cene novog, a vi nemate dovoljno novca za kupovinu, kao opcija se pojavljuje nabavka polovnog aparata. Ponuda na tržištu je velika i raznovrsna, a mnogi pojedinci koji mogu da ih nabave i uvezu upustili su se u ovaj vid trgovine, kao izvor zarade. Neki od njih registrovani su kao preduzetnici ili firme, ali veoma često su to fizička lica, koja uređaje nude putem oglasa.

Da li je dobra ideja kupiti polovan aparat za domaćinstvo, i o čemu posebno treba voditi računa?

Razmislite prvo o starosti i pitajte za godinu proizvodnje, prema kojoj ćete steći utisak da li je cena realna. Ozbiljan prodavac bi ovu informaciju trebalo da poseduje. Za orijentaciju, dobro je da znate da mašina za veš koja se puni spreda traje, prosečno, 11 godina. Mašina koja se puni odozgo traje 12 godina, koliko traje i mašina za sušenje veša. Frižider kombinovan sa zamrzivačem traje 11 godina ako je zamrzivač dole, a 14 godina ukoliko je gore. Električni šporet bi trebalo da stigne na zamenu za 16 godina, dok biste na plinski mogli da računate, prosečno, tri godine manje.

Za aparate koji se približavaju starosti od desetak godina, dakle, uskoro vam može zatrebati servis. Nisu svi delovi za veš mašine, šporete, frižidere... podjednako skupi, ali više godina korišćenja donosi i veće rizike da kvar bude ozbiljniji. Nisu ni svi aparati pojednako kvalitetni – može se dogoditi da su neka imena bolja posle tri decenije upotrebe od drugih posle nekoliko godina.

Investicija u aparate stare par godina najviše se isplati, ali je potrebno razmotriti još par osobina. Jedna od važnijih je brend. Pokazalo se da su Bosch aparati, posebno u kategoriji mašina za pranje sudova, najpouzdaniji, a poznati su vam i drugi – LG, Zanussi, Candy...

Vrednost brenda nije samo u imenu i iskustvu korisnika – za neke aparate lakše ćete pronaći rezervne delove kada do kvara dođe. Iako se u domaćoj režiji mogu nabaviti grejači po nacrtu ili slične zamenske komponente, za određene delove će vam biti neophodni originali, što produžava vreme popravke i povećava cenu. U tom slučaju, bolje je imati poznat brend široko prisutan u Srbiji, nego „egzotičan“, koji mnogi domaći majstori nedovoljno poznaju.

Upoznajte se sa modelom koji želite da kupite unapred – danas je to putem interneta svima dostupno. Tako ćete moći da obratite pažnju na komponente i funkcije, sami ih pregledate i postavite prava pitanja prodavcu. Najbolje je da konkretan aparat možete uživo detaljno da pregledate, a još je bolje ako vam ga prodavac, pre kupovine, u svom magacinu pusti u probni pogon.

Pogledajte na internetu ocene korisnika za aparat, iskustva i potencijalne probleme, odnosno najčešće kvarove.

Važno je i od koga aparat kupujete. Reputacija prodavca i iskustvo kupaca sa njim takođe se mogu lako proveriti. Raspitajte se dobro o usluzi koju pruža – da li je u cenu uključen prevoz, unošenje u stan i instalacija, ili ćete za deo posla morati da angažujete druge. Da li prodavac daje neku garanciju i kakvu?

Konsultujte se sa majstorom koji vam je održavao prethodni aparat, ili razgovarajte sa ovlašćenim serviserom za određeni brend. Oni će vam dati korisne savete, posebno ako planirate da im poverite održavanje. Neki od njih će, verovatno, biti spremni i da pođu sa vama i pogledaju aparat.

Da zaključimo. U izvesnim slučajevima, kupovinom polovnih aparata za domaćinstvo dobićete pouzdan aparat odličnih performansi kakav, možda, ne biste mogli da kupite nov. Uz poštovanje preporuka i opreznost prilikom izbora, možete se odlučiti na ovaj korak.