tvrda vodaTvrdoću vode u mestu u kojem živite ne možete da birate. Ona dolazi iz vodovodnih cevi takva kakva jeste i njene karakteristike zavise od tla kroz koje prolazi. Zbog tvrde vode, pre nego što očekujete, otkazuju grejači za bojlere i grejači za veš mašine, aparati troše više struje i duže zagrevaju vodu. Kamenac se taloži na svim mestima izloženim vodi iz slavine.

Vidljive bele fleke na posuđu izazivaju zabrinutost i otvaraju još jedno pitanje – da li je tvrda voda dobra za zdravlje, posebno zdravlje dece i ugroženih članova domaćinstva?

Odgovaramo najpre na ovu nedoumicu, koja je važnija od ispravnosti uređaja i aparata.

Šta je tvrda voda?

Voda koju dobijamo iz vodovoda, između ostalog, sadrži u sebi rastvorene minerale. Koncentracija nekih od njih, pre svega kalcijuma i magnezijuma, može da bude veća ili manja. U prvom slučaju govorimo o „tvrdoj vodi“, a u drugom o „mekoj vodi“.

Tvrdoću vode ne možete da odredite bez posebnih mernih instrumenata, ali će vam nekoliko znakova signalizirati da je voda tvrda, odnosno meka.

Tvrda voda ostavlja sloj na vašim rukama, koji možete da osetite posle pranja. Razlog je reakcija sapuna sa kalcijumom iz vode, zbog čega ruke treba da ispirate duže.

Na posuđu, ali i na tamnom vešu mogu biti vidljive mrlje od naslaga kalcijum karbonata.

Do manjeg pritiska vode na slavinama dolazi usled taloženja kamenca i smanjenja prečnika cevi.

Nećete to primetiti, ali dobro je da znate da se odeća brže haba ukoliko je voda tvrda. Trošićete i više deterdženta za pranje, pošto su deterdženti manje efikasnu u tvrđoj vodi, o čemu vas proizvođač redovno obaveštava na pakovanju.

Sa mekom vodom nećete imati navedenih problema, ali možete da osetite blag ukus soli kada je pijete, pošto umesto kalcijuma i magnezijuma meka voda ima veću koncentraciju natrijuma.

Stručnjaci su saglasni da tvrda voda nema negativan uticaj na zdravlje. Činjenica da sadrži veću koncentraciju magnezijuma i kalcijuma preporučljivih u ishrani, ipak, ne znači ni da ćete značajno podići njihov nivo isključivo ispijanjem vode.

Eventualne posledice tvrda voda može da ostavi na kosu i kožu, koje čestim pranjem isušuje. Ona narušava pH vrednost kože, što može da smanji otpornost na štetne uticaje i infekcije. Posebno obazrive trebalo bi da budu osobe sa ekcemom.

Meka voda je dobra za kožu, kosu, kao i za aparate za domaćinstvo, ali za piće nije idealna. U njoj se nalaze veće količine soli, koja se ne preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom.

Meka voda može da izazove još jedan problem – rastvaranje olova u cevima i povećanje njegove koncentracije u vodi ako su cevi olovne ili imaju olovne spojeve, što je odlika starih instalacija. Tvrda voda je za piće bezbednija od meke.

Idealno rešenje – i meka i tvrda voda

Ako je voda koja dolazi iz cevi tvrda, idealno bi bilo da razmislite o sistemu za omekšavanje vode za ličnu higijenu i upotrebu u aparatima, dok bi jedna cev bila izvedena tako da se ima i tvrda voda.

Sistemi za omekšavanje mogu da rade na nekoliko načina. Jedan je propuštanje tvrde vode kroz specijalnu vrstu biljne smole, sposobnu da koncentracijom natrijuma zameni magnezijum i kalcijum u vodi. Neki sistemi koriste na sličan način kalijum, limunsku kiselinu, ili uz pomoć magneta menjaju sastav vode. Sistemi za omekšavanje zahtevaju izvesnu pažnju i održavanje, pošto se na materijalima koji ih čine mogu pojaviti bakterije ili gljivice.

U svakom slučaju, dobro je konsutovati se sa vodoinstalaterom. Raspitajte se koji je najbolji način da se bar neka količina vode za aparate omekša, i koliko bi koštalo da se tako nešto izvede.