Kupili ste plastičnu posudu za hranu i na njenom dnu zatekli nekoliko simbola. Za neke verovatno možete pretpostaviti šta znače, dok su vam drugi nepoznati. Istovremeno, sigurno sebi postavljate pitanje da li je posuda dovoljno bezbedna, šta će se dogoditi sa njom ako je stavite u mašinu za pranje sudova, frižider, zamrzivač... Smete li hranu duže vreme da držite u posudi, i da li je baš ona napravljena od materijala za koji ste nedavno čitali da može da bude štetan.

Pošto je praktično na jednom mestu imati informacije o najčeščim simbolima na plastičnoj ambalaži, donosimo vam ovde kratak pregled. On vam može poslužiti i za proveru drugih predmeta od plastike, koji takođe poseduju navedena ili slična obeležja. Oznake ne moraju da budu identične, ali ćete moći da pretpostavite na šta se odnose, pa da kompletno značenje potražite na internetu, ili pitate za savet nekoga ko tematiku dobro poznaje.

Različiti delovi za mašinu za pranje sudova mogu da stradaju ako dozvolite da se plastika istopi u njoj. Kutije za hranu koje se mogu prati u sudomašini na sebi imaju utisnutu neku od varijacija na temu posuđa u vodi. To može biti i nacrtan mlaz pare koji prelazi preko posude, ili kapljice vode koje padaju na posudu. Imajte u vidu da neki proizvođači različito obeležavaju posuđe koje se može prati u gornjoj i donjoj korpi, odnosno hladnijim i toplijim nivoima mašine. Obično slika kutije sa tanjirima, ili tanjirima i čašama, i linijama vode koja dolazi odozgo, znači da je bezbedno pranje u gornjim korpama. Često je pored naznačena i maksimalna temperatura. Ako su linije vode ili kapljice preko celog simbola, posuda se može prati bilo gde u sudomašini.

Simbol koji sadrži čašu i viljušku često se pogrešno interpretira kao mogućnost pranja u mašini za sudove. On, međutim, označava da je posuda bezbedna za direktan kontakt sa hranom.

Delovi za mikrotalasne pećnice takođe mogu da stradaju ako u pećnicu stavite osetljivu posudu. Uništićete, naravno, i samu plastičnu kutiju ili tanjir, kao i hranu, a da se ovo ne bi desilo proverite oznaku koja dozvoljava upotrebu u mikrotalasnoj pećnici. To je kvadrat sa talasastim horizontalnim linijama. Ako su talasaste linije vertikalne takvo posuđe možete staviti u rernu šporeta, ali se ova oznaka retko nalazi na običnim plastičnim posudama koje su kod nas u upotrebi. Neki od kvadrata sa talasastim linijama sadrže kao dodatnu informaciju i maksimalnu temperaturu do koje su bezbedni.

Sledeće što ste sigurno zapazili je pahuljica, ili više njih. Ovaj simbol znači da se hrana u posudi može bezbedno zamrzavati. Možda ćete pronaći i minimalnu temperaturu do koje se plastika sme izložiti. Podsećamo da je za ovu, ali i za druge vrste kontrole korisno imati termometar za frižider uređaj sa kojim ćete tačno znati temperaturu u frižideru i zamrzivaču.

Na posudama od plastike naći ćete, između ostalog, trougao oivičen strelicama i broj. Ovaj simbol označava vrstu plastike koja se može reciklirati i složenost postupka, a ispod trougla je najčešće skraćenicom naznačeno koji je materijal u pitanju.

Oznaku BPA-free ili natpis „ne sadrži BPA“ obično možete pronaći na plastičnim posudama za bebe. Problematična i potencijalno opasna hemijska supstanca BPA (bisfenol A) bila je najšire zastupljena u plastičnoj ambalaži, sve dok pojedina istraživanja nisu pokazala da može da šteti zdravlju. Zbog osetljivosti dečijeg organizma uvedeni su propisi o izbegavanju BPA i obaveznim zamenama, ali se i o njima malo zna. Za plastičnu ambalažu i posuđe, generalno, važi savet da stare i oštećene sudove ne treba koristiti, bez obzira na natpise na njima.