Ventilacija stana, kuće, proizvodne hale, kancelarije... najbolja je ako znate kada, kako i koliko vazduha ulazi i izlazi iz prostora u kojem boravite.

Poražavajuća je činjenica da većina ljudi provede oko 90% života u zatvorenom. Razmislite koliko vremena dnevno boravite napolju, i biće vam jasno da je kvalitet vazduha u stanu prioritet, koji treba razmotriti odmah. 

Potrebno je da, najpre, analizirate kako se ventilira, a kako i čime zagađuje vaš prostor.  

Prirodna ventilacija je najčešća – jednostavno otvorite prozor i cirkulacija vazduha počinje. Pre nego što to uradite, vazduh se razmenjuje kroz pukotine i sve male otvore na vratima i prozorima, posebno kad napolju duva vetar. Prirodna ventilacija nije idealna, pošto ne možete da kontrolišete vlažnost i kvalitet vazduha koji ulazi spolja. U zimskim uslovima na ovaj način, takođe, smanjujete energetsku efikasnost grejanja. Ispitivanja pokazuju da vlasnici dodatno izolovanih stanova retko otvaraju prozore, što nije dobro.      

Spot ventilacija, kako joj i samo ime kaže, dodaje na određenim tačkama uređaje koji loš vazduh izbacuju kroz ventilacione otvore. Najjednostavniji primer su izduvni ventilatori u kupatilima, u kuhinjama iznad šporeta, podrumima i na svim mestima odakle je teško izvesti vazduh lošeg kvaliteta. Ove ventilatore je dobro imati u svakom slučaju, i koristiti ih u zavisnosti od potreba, kontinuirano ili povremeno. Ventilatori i aspiratori efikasno sprečavaju širenje vlage i neprijatnih mirisa, uz minimalnu potrošnju električne energije. 

Razmotrite i mogućnost kupovine aparata za prečišćavanje vazduha ukoliko je vazduh koji dolazi spolja zagađen, ali nemojte odustajati od ventilacije. 

Ako imate stan u zgradi, ograničeni ste sa rešenjima, ali ukoliko posedujete kuću, preporuka je da pozovete stručnjake i problem rešite trajno. Postoji nekoliko vrsta ventilacionih sistema, koji se ugrađuju u zavisnosti od vaših potreba. Pre nego što ih instalirate, majstor će izmeriti sve parametre vazduha, od temperature i nivoa vlažnosti, do specifičnih zagađivača. Postavljanjem ventilacionih kolena, cevi i  preporučenih uređaja možete kontrolisati razmenjivanje unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha, uz očuvanje njegovog kvaliteta i energije.       

Nemojte zanemarivati ventilaciju prostora. Čak i ako savršeno i redovno održavate higijenu, veći broj toksičnih supstanci kontinuirano zagađuje vazduh u stanu. Rad električnih i elektronskih aparata, isparavanje lepkova i boja iz tepiha, zidova, nameštaja, plastike, sredstava za ličnu higijenu... ne mora mnogo da podigne koncentraciju nezdravih čestica, ali to čini stalno. Otvorena ložišta takođe su rizična. Ukoliko u stanu boravi na malom prostoru više osoba, uključujući kućne ljubimce, ventilaciju bi trebalo vršiti još češće. Čak i samo disanje povećava koncentraciju ugljen dioksida. 

Provetravanje dovodi do smanjenja rizika od prenošenja virusnih bolesti, pojava alergija i hroničnih glavobolja, umora, pospanosti. Dobar vazduh olakšava disanje, poboljšava mentalne sposobnosti i raspoloženje, čini vas otpornijim i zdravijim.