Obaveštavamo sve kupce da zbog tehničkih problema, nije moguća registracija kupaca preko stranice "Registracija novog korisnika". Registraciju je moguće izvršiti samo preko stranice "Kasa". Radimo na otklanjanju problema. Hvala na razumevanju.
Sajt kupideo.com koristi kolačiće radi što boljeg iskustva naših posetilaca. Daljim korišćenjem sajta smatramo da ste saglasni sa našom politikom privatnosti i potvrđujete prihvatanje kolačića.

Kontrolisana ventilacija, za zdravlje i uštede

Autor admin 24/12/2020 3 Komentar(i)

Ventilacija stana, kuće, proizvodne hale, kancelarije... najbolja je ako znate kada, kako i koliko vazduha ulazi i izlazi iz prostora u kojem boravite.

Poražavajuća je činjenica da većina ljudi provede oko 90% života u zatvorenom. Razmislite koliko vremena dnevno boravite napolju, i biće vam jasno da je kvalitet vazduha u stanu prioritet, koji treba razmotriti odmah. 

Potrebno je da, najpre, analizirate kako se ventilira, a kako i čime zagađuje vaš prostor.  ventilacija

Prirodna ventilacija je najčešća – jednostavno otvorite prozor i cirkulacija vazduha počinje. Pre nego što to uradite, vazduh se razmenjuje kroz pukotine i sve male otvore na vratima i prozorima, posebno kad napolju duva vetar. Prirodna ventilacija nije idealna, pošto ne možete da kontrolišete vlažnost i kvalitet vazduha koji ulazi spolja. U zimskim uslovima na ovaj način, takođe, smanjujete energetsku efikasnost grejanja. Ispitivanja pokazuju da vlasnici dodatno izolovanih stanova retko otvaraju prozore, što nije dobro.      

Spot ventilacija, kako joj i samo ime kaže, dodaje na određenim tačkama uređaje koji loš vazduh izbacuju kroz ventilacione otvore. Najjednostavniji primer su izduvni ventilatori u kupatilima, u kuhinjama iznad šporeta, podrumima i na svim mestima odakle je teško izvesti vazduh lošeg kvaliteta. Ove ventilatore je dobro imati u svakom slučaju, i koristiti ih u zavisnosti od potreba, kontinuirano ili povremeno. Ventilatori i aspiratori efikasno sprečavaju širenje vlage i neprijatnih mirisa, uz minimalnu potrošnju električne energije. 

Razmotrite i mogućnost kupovine aparata za prečišćavanje vazduha ukoliko je vazduh koji dolazi spolja zagađen, ali nemojte odustajati od ventilacije. 

Ako imate stan u zgradi, ograničeni ste sa rešenjima, ali ukoliko posedujete kuću, preporuka je da pozovete stručnjake i problem rešite trajno. Postoji nekoliko vrsta ventilacionih sistema, koji se ugrađuju u zavisnosti od vaših potreba. Pre nego što ih instalirate, majstor će izmeriti sve parametre vazduha, od temperature i nivoa vlažnosti, do specifičnih zagađivača. Postavljanjem ventilacionih kolena, cevi i  preporučenih uređaja možete kontrolisati razmenjivanje unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha, uz očuvanje njegovog kvaliteta i energije.       

Nemojte zanemarivati ventilaciju prostora. Čak i ako savršeno i redovno održavate higijenu, veći broj toksičnih supstanci kontinuirano zagađuje vazduh u stanu. Rad električnih i elektronskih aparata, isparavanje lepkova i boja iz tepiha, zidova, nameštaja, plastike, sredstava za ličnu higijenu... ne mora mnogo da podigne koncentraciju nezdravih čestica, ali to čini stalno. Otvorena ložišta takođe su rizična. Ukoliko u stanu boravi na malom prostoru više osoba, uključujući kućne ljubimce, ventilaciju bi trebalo vršiti još češće. Čak i samo disanje povećava koncentraciju ugljen dioksida. 

Provetravanje dovodi do smanjenja rizika od prenošenja virusnih bolesti, pojava alergija i hroničnih glavobolja, umora, pospanosti. Dobar vazduh olakšava disanje, poboljšava mentalne sposobnosti i raspoloženje, čini vas otpornijim i zdravijim.

Tagovi: usteda saveti

3 Komentar(i)

Davor:
13/01/2021, 10:47:58 PM
Odgovori

Ventilacija jeste bitna ali nekako se uvek najviše oslanjamo na prirodnu ventilaciju. Nadam se da ćemo biti uskoro u prilici da sve uradimo po preporuci.

Nikola J.:
17/03/2021, 08:57:54 PM
Odgovori

Nedavno smo ugradili ventilator u kupatilu. Razlika je ogromna.

Brako Milić:
07/04/2021, 10:06:13 PM
Odgovori

Zamolio bih vas za vaše mišljenje o onim respiratorima za kuhinju koji vraćaju pročišćeni vazduh u prostoriju (valjda imaju aktivni ugalj u filteru). Razmišljam o njima kao rešenju jer u kuhinji nemam dimnjak a spoljni zid je daleko od šporeta? Hvala unapred.

Ostavite Vaš komentar

Loading...
Loading...
Loading...