Šporet je aparat za domaćinstvo koji se koristi svakodnevno, tokom čitave godine. Upravo zato treba izabrati šporet koji odgovara vašim potrebama, zanemarujući pritom izvesne razlike u ceni. Ukoliko ga platite nešto više nego što ste planirali, kroz upotrebu će se isplatiti početni trošak ako je aparat onaj pravi.

Ponuda šporeta je velika. Pored prodavnica koje prodaju isključivo aparate za domaćinstvo, možete ih kupiti u prodavnicama tehnike, megamarketima, radnjama koje prodaju polovne uređaje, obično iz uvoza. Najbolje je odabrati neki od poznatih brendova, pošto će vam tako rezervni delovi za šporete, ovlašćeni majstori i servisi biti brže dostupni. Ako se opredelite za neko „egzotično“ ime, nedovoljno prisutno kod nas, raspitajte se o mogućnostima popravke.

Prvo pitanje koje je važno je izvor energije. Na tržištu se nalaze šporeti na plin, na struju, i kombinovani koji imaju dva gorionika i dve grejne ploče – ringle. Vlasnici kombinovanih šporeta trvrde da su prezadovoljni izborom, pošto mogu brzo da postignu željenu temperaturu uz pomoć plina a da se, kad im zatreba pouzdana kontrola procesa pripremanja hrane, opredele za struju.

Električni šporet može da ima klasične ringle ili ravnu ploču, koja je staklokeramička ili indukciona. Staklokeramičke ploče štede vreme i energiju i ne zagrevaju vazduh, a kod indukcionih, koje rade na principu magnetnog polja, proces uštede podignut je na još viši nivo. Potrebno je informisati se detaljno o posuđu koje odgovara svakoj od tri vrste grejnih površina. U svakom slučaju, šporeti sa ravnom pločom biće jednostavniji za održavanje od aparata sa ringlama.

Sledeće pitanje odnosi se na veličinu i kapacitet šporeta, posebno kapacitet rerne. Multifunkcionalne rerne, za razliku od klasičnih, donose veće uštede i imaju mogućnost pripremanja više jela istovremeno bez mešanja arome. Ovo je omogućeno tako što su grejači za šporete specifičnog oblika i rasporeda. Šporeti mogu da imaju dve etaže u rerni, za gril i pečenje, a pojedini modeli imaju i dve potpuno odvojene rerne.

Šporeti se prodaju u nekoliko standardnih širina, ali ipak izmerite prostor u koji nameravate aparat da smestite. Visina i dubina obično su identične i odgovarajuće za kuhinjske elemente kako bi šporet bio u nizu.

Savremeni šporeti imaju pirolitički način čišćenja i na tržištu su obeleženi kao „šporeti sa samočistećom rernom“. Oni spaljuju nečistoće na temperaturi od 500 stepeni Celzijusa, a na vama je samo da krpom pokupite ostatke. Postoje i druga slična tehnološka rešenja koja obezbeđuju jednostavnije održavanje šporeta, što je na deklaraciji naznačeno.

Upoznajte se i sa drugim karakteristikama šporeta koje se odnose na rernu – u ponudi su obično gril, ventilator, pica programi i programi za testa, odmrzavanje, sporo pečenje odnosno kuvanje...

U specifikaciji ćete sigurno pronaći i podatak vezan za zonu zagrevanja iznad ploče – sve što se nađe na tom prostoru mora biti otporno na toplotu. Imajte na umu utičnice, police, kuhinjske ormariće, bojler, tapete... Kao prosečna bezbedna udaljenost obično se navodi 76 centimetara, ali vaš budući šporet može da bude i izuzetak.

Izvesni šporeti na plin namenjeni kućnim plinskim instalacijama mogu se konvertovati u šporete na plinsku bocu, što mora biti naznačeno.

Praktično je na šporetu imati poklopac koji se spušta i omogućava da se šporet sačuva, a poklopac koristi kao radna površina kad se aparat ne koristi.

Bilo da je šporet na plin, na struju ili kombinovani, pozovite ovlašćenog majstora za instaliranje. Šporet ima specijalni kabl, utikač i utičnicu i ne može se uključiti bilo gde.