Proizvođači mikrotalasnih pećnica u deklaraciji obično navode da ovaj aparat traje 10 godina. Sigurni smo da može i duže, uz pravilno i redovno održavanje.

Tosteri, pećnice i pekači nalaze se u kategoriji koju nazivamo mali kućni aparati. Oni nisu skupi, predstavljaju korisnu pomoć u domaćinstvu, i računamo da ćemo ih lako zameniti kada za to dođe vreme. Zbog toga smo skloni da manje pažnje posvetimo uputstvima, koja su za mikrotalasne rerne važna. Uz preporuku da ih pročitate, evo nekoliko univerzalnih, za sve tipove pećnica.

Budite brzi sa čišćenjem prolivenog sadržaja. Skoreli ostaci hrane mogu da apsorbuju deo energije kada ponovo uključite rernu, a mogu i da oštete unutrašnjost. Čišćenje obavite sa punom pažnjom, bez grebanja oštrim predmetom. Zidove i dno rerne obrišite vlažnom krpom, a delove namenjene skidanju i pranju operite u vrućoj vodi i tečnosti za pranje posuđa.

Mirise u pećnici ćete najlakše neutralisati ako u nju stavite posudu sa vodom i četvrtinom šolje limunovog soka. Pećnicu uključite na maksimum u trajanju od jednog minuta. Kada uklonite posudu obrišite kondenzaciju od vode u unutrašnjosti, čime ćete rernu dodatno očistiti. Pređite sve još jednom, krpom namočeom samo u vodu. Tvrdokorne mrlje možete lagano ostrugati komadom plastike, a neki savetuju da za ovu namenu sačuvate staru kreditnu karticu.

Ventilator ugrađen u pećnicu treba uvek koristiti. Time je čuvate od vlage i produžavate njen životni vek.

Filter mikrotalasne rerne je potrebno redovno čistiti, kako se ne bi zagušio. Preterano zaprljan filter povećava potrošnju energije, a u nekim slučajevima može da dovede i do požara. Da li znate gde se filter nalazi? Pogledajte uputstvo za upotrebu za vaš model. Obično je na podu aparata i može se lako skinuti i potopiti u vruću vodu i deterdžent za posuđe. Neki proizvođači čak dozvoljavaju pranje u mašini za pranje sudova.

Svi kućni aparati u uputstvima za upoterbu imaju važno upozorenje, koga se morate pridržavati. Pre detaljnog čišćenja ili skidanja delova potrebno je isključiti ih iz struje. Kod malih aparata to je veoma jednostavno.

Iz istih bezbednosnih razloga nikada nemojte pokušavati sami da popravite pećnicu, ili otkrijete kvar. Mikrotalasna rerna može zadržati u kondenzatorima na hiljade volti visok napon, satima, ili čak danima posle isključenja.

Mikrotalasna pećnica funkcioniše tek kada su joj vrata zatvorena. Obično se na vratima nalazi tri do četiri zatvarača koji to omogućavaju. Njihovi delovi su ponekad napravljeni od plastike, pa morate voditi računa da se ne polome ili oštete. Pažljivo zatvarajte i otvarajte vrata, bez suvišne sile.

Ne uključujte nikada rernu kada je prazna, pošto bez molekula vode može da se pregreje i da dođe do oštećenja. Mikrotalasi mogu i da se koncentrišu u jednom delu unutrašnjosti, i prouzrokuju štetu.

Ne koristite metal u mikrotalasnoj pećnici. Metal odbija mikrotalase, a staklo, papir, plastika i većina keramičkih materijala omogućavaju talasima da prođu do hrane. Ako na posuđu postoji metal, na primer i samo u vidu ukrasa, može da dođe do varnica. Neki proizvođači dozvoljavaju minimalnu količinu aluminijumske folije, ali samo čvrsto priljubljene uz posudu. Neophodno je izbeći da metal dođe u blizinu unutrašnjih stranica rerne. Varnica u tom slučaju može da izazove rupe u zidu – oštećenje koje se ne može popraviti. Udaljenost folije od zidova mora da bude najmanje tri centimetra.

Uvek koristite podešavanja pećnice onako kako je preporučeno za pojedine vrste hrane. To će sprečiti da hrana prska po zidovima rerne. Vreme kuvanja, otapanja, podgrevanja, takođe, prilagodite savetima iz uputstva.