Odlučili ste da kupite novu peglu za svoje domaćinstvo, ili na poklon. Zadatak se čini jednostavnim, ponuda u prodavnicama je dobra, ali na neka pitanja, koja sigurno imate, trebalo bi na vreme pribaviti odgovor. Evo, zato, korisnih saveta.

Pegle se mogu podeliti u nekoliko kategorija, a paralelno sa tim i u nekoliko cenovnih grupa. 

Klasične pegle za suvo peglanje nemaju mogućnost primene pare, poseduju samo osnovne funkcije i najčešće su najjeftinije. U prodavnicama su manje zastupljene, pošto su pegle sa parom postale standardna ponuda.   

Parne pegle ili pegle sa parom ispuštaju paru kroz otvore na grejnoj ploči i tako omogućavaju lagano vlaženje tkanine, zajedno sa primenom toplote. Za brže i bolje peglanje ovo je sigurno prednost. U prodaji ima veoma veliki broj modela različitih proizvođača, koji su peglama dodavali i druge funkcije. Automatsko isključivanje i isključivanje prilikom pregrevanja obezbeđuje poseban termostat pegle, a pegla može posedovati i funkcije otklanjanja kamenca, samočišćenja, precizne regulacija količine pare, sprečavavanja kapanja...


Parne stanice namenjene su domaćinstvima u kojima se često pegla. Ranije ste ih mogli videti samo u krojačkim salonima, a danas su moderno dizajnirane verzije u ponudi u svim prodavnicama. Kod parne stanice rezervoar sa parom odvojen je od same pegle, što omogućava da količina vode i stalno dostupne pare bude veća, a pegla lakša. Pegla je parnim kablom dovoljne dužine povezana sa rezervoarom.

Portabl pegle su pogodne za putovanja i najčešće su namenjene vertikalnom peglanju, tako da vam nije potrebna daska za peglanje ili druga ravna podloga. One su lagane, malih dimenzija ili sklopive, obično bežične.

Prilikom kupovine, obratite pažnju i na sledeće.

Kabl pegle mora da bude dovoljno dug za mesto na kojem ćete je koristiti, pa vam produžni i priključni kablovi neće biti potrebni. Proverite kakav je spoj kabla na pegli – dobro je da se kabl na tom mestu lako pomera i okreće u svim pravcima. U prodaji su i bežićne pegle, koje se zagrevaju na bazi, a zatim odvajaju od nje. Posle nekoliko minuta pegla će signalizirati da je vratite na bazu na dogrevanje. Bežičnom peglom lako ćete peglati vertikalno, uz pomoć pare, kao i na nepristupačnim mestima. Pegla može biti i kombinovana, za upotrebu sa ili bez kabla.

Ako često i mnogo peglate, proverite ručicu pegle, odnosno koliko vam pegla dobro leži u ruci, kao i težinu. Ukoliko kupujete onlajn, svratite u prodavnicu i uzmite u ruku isti model. Teže pegle će vršiti veći pritisak na ruku tokom podizanja, ali će vam biti potreban manji pritisak prilikom peglanja. 

Proverite šta nudi dugme za regulaciju temperature i koliko vam je lako dostupno.

Rezervoar za vodu trebalo bi da se jednostavno puni i prazni. Obično je providan pa možete da vidite količinu vode. Na nekim modelima rezervoar se može odvojiti od pegle, što je veoma praktično. 

Ploča pegle može da bude napravljena od različitih materijala. Ako je od aluminijuma, pegla će se grejati brže, ali se ploča može izgrebati i biće teže da je očistite ukoliko se na nju nešto zalepi. Bolje opcije su keramička ili ploča od inoksa – nerđajućeg čelika. Proizvođač je možda naneo i poseban teflon premaz koji sprečava lepljenje, pa to proverite.   

Otvori za paru obezbeđuju različite načine ispuštanja pare. Na većini pegli je ispuštanje varijabilno, odnosno možete ga sami podešavati, u zavisnosti od kvaliteta tranine. Dobro je da pegla ima mogućnost vertikalnog ispuštanja, kao i opciju za dodatno kratkotrajno pojačavanje pare na mestima gde je to neophodno.    

Snaga pegle izražena je u vatima. Što je snaga veća, performanse su bolje – pegla se brže zagreva i lakše uklanja nabore, ali takva pegla je obično skuplja. 

Uz peglu ćete dobiti garanciju i spisak servisera. Raspitajte se na vreme da li su za brend koji kupujete lako dostupni delovi. Rezervni delovi za belu tehniku za pojedine proizvode mogu da se čekaju dugo, pa će za pegle nedovoljno prisutne na domaćem tržištu ponekad biti jednostavnije i jeftinije da ih zamenite, nego da ih popravite.