Mašine za sušenje veša sve češće su prisutne u našim stanovima. Ako imate dovoljno prostora da instalirate sušaru, kako je često zovemo, i novca da je kupite, uštedećete vreme i rešiti na najbolji način organizaciju poslova vezanih za pranje, sušenje, peglanje i odlaganje veša. Ukoliko je domaćinstvo višečlano, i posebno ako imate decu, obavezno stavite ovaj aparat u planove izdataka.

Za sve one koji se još nisu sreli sa mašinom za sušenje veša, ali i za vas koji želite da zamenite postojeću i kupite novu, evo kratkog podsetnika za izbor.

Odvodne, kondenzacione, sa toplotnom pumpom, kombinovane

Mašine za sušenje veša možemo podeliti u tri grupe – na mašine sa odvodom, kondenzacione i mašine sa toplotnom pumpom. Mašine sa odvodom su se prve pojavile na tržištu. Danas su jeftiniji i energetski manje efikasni modeli.

Odvodne mašine ispumpavaju kroz odvodnu cev (crevo) vruć i vlažan vazduh, tako da je potrebno obezbediti pogodno mesto za njegovo ispuštanje. Kondenzaciona mašina uopšte nema potrebu za odvodom, pošto se u njoj topla vodena para kondenzuje i pretvara u vodu. Voda se sakuplja u posebnoj posudi u samoj mašini, koju ćete s vremena na vreme morati da ispraznite.

Mašine sa toplotnom pumpom koriste novu, savremenu tehnologiju za sušenje veša pomoću toplog vazduha. Skuplje su od drugih modela, ali se njihova kupovina isplati zbog ušteda električne energije, posebno ako imate potrebu da mašinu koristite često. Iako se razlikuju od klasičnih kondenzacionih, i sušare sa toplotnom pumpom imaju kondenzat. Mašinu možete postaviti bilo gde, ali morate povremeno isprazniti posudu sa vodom. Prostorija bi trebalo, u svakom slučaju, da ima dobru ventilaciju.

Tehnologija rada sušara nije komplikovana, i biće potrebno da znate samo osnovne pojmove vezane za redovno održavanje. Ako se pojavi problem, rezervne delove majstor može potražiti u našoj prodavnici. Najčešće su to jeftine ručice vrata, remeni, nogice, potporni točkovi... zatim lageri, španeri... ali ni termostat mašine za sušenje veša i pumpa nisu skupi.

Napominjemo da postoji još jedna vrsta mašina koja može da vam odgovara – kombinovane mašine za pranje i sušenje veša, sa svim procesima u jednom aparatu.


Saveti za izbor mašine

Prikupite sve potrebne informacije a zatim proverite koje programe mašina nudi.

Proverite da li je mašina sa senzorom vlage, što može da uštedi vreme i novac.

Veličina bubnja je srazmerna uštedama. Obično bubanj može da primi između 7 i 10kg veša, a za vas je bolje da izaberete veći.

Birajte model za koji će vam biti lako da pristupite filteru i posudi za prikupljanje kondenzata. Pogledajte da li se vrata otvaraju u smeru pogodnom za mesto na kojem planirate da postavite mašinu. Vrata na ovakvom tipu aparata obično imaju mogućnost zamene pozicije brave ako vam postojeća ne odgovara.

LED lampice bi trebalo da vas obaveste kada je potrebno isprazniti posudu sa kondenzatom ili očistiti filter.

Dobro je da sušara ima child lock funkciju ako imate malu decu. Izvesni modeli imaju displej sa pretpostavljenim vremenom preostalim do kraja sušenja, što je korisna funkcija. Novi modeli imaju mogućnost programiranja početka rada mašine na vreme koje vam aodgovara.

Proverite i da li se bubanj okreće dok radi u oba smera, što sprečava gužvanje veša. Pojedine mašine imaju specijalna rešenja protiv gužvanja.

Saveti za upotrebu i održavanje mašine

Proverite etikete na odevnim predmetima koje stavljate u bubanj. Neke tkanine ne podnose dobro sušenje u sušari. Za takve komade možete, možda, da smanjite količinu veša, ili izaberete specijalan program ako ga mašina ima, kako bi se izbeglo skupljanje i deformisanje odeće. Sušite slične tkanine zajedno. Ovo može smanjiti vreme sušenja i uštedeti energiju.

Rastresite dobro veš pre stavljanja u mašinu i on će se osušiti brže. Koristite loptice za sušaru, koje možete nabaviti i kod nas.

Nemojte da opteretite mašinu više od preporučene težine. Izbegavajte sušenje veoma teških komada kao što su ćebad, na primer. Neophodno je da u bubnju ostane dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha, kako se mašina ne bi pregrejala.

Očistite filter posle svakog pranja da bi mašina radila maksimalno efikasno. Jednom u par meseci obrišite bubanj rastvorom belog sirćeta ili sredstvom namenjenim za čišćenje, za ispravno funkcionisanje senzora.

Poštujte pravila za pražnjenje posude sa kondenzatom.

Obavezno pročitajte detaljno uputstvo koje se nalazi uz svaku mašinu za sušenje veša.