Mašina za pranje sudova neophodan je sastavni deo savremene kuhinje. Delovi za sudo mašine, kako ih skraćeno zovemo, obično su nešto su skuplji od rezervnih delova za druga aparate u domaćinstvu. Zbog toga je dobro misliti o održavanju na vreme, i posvetiti mašini potrebnu pažnju.

Uz kupljenu mašinu za pranje sudova dobićete uputstvo za održavanje, koje je neophodno pročitati. Postoji mogućnost, takođe, da pozovete ovlašćeni servis, i razjasnite moguće nedoumice. Sudo mašine pojedinih proizvođača imaju posebne karakteristike koje je neophodno poštovati ali, generalno, važi sledeće. Redovno čistite filter, ako ga vaša mašina ima. Ostaci hrane i druge nešistoće koje se tu skupljaju mogu prouzrokovati neprijatan miris i smanjiti efikasnost mašine.

Redovno čistite i brišite korpu za sudove i posudu za deterdžent, vrata i gumene dihtunge vrata, ručice i celu spoljašnost mašine. Najbolje je obrisati sve vlažnom krpom, a ako postoji nešto što se ne može skinuti, upotrebite kap sredstva za pranje posuđa.

Brizgaljke za prskanje posuđa takođe obrišite vlažnom dobro isceđenom krpom. Preporučuje se da prskalice najmanje jednom u par meseci, a ako svakodnevno koristite mašinu i češće, skinete i detaljno proverite da li je neki otvor začepljen. Pustite vodu preko brizgaljki u sudoperi i upotrebite čačkalicu za odstranjivanje nečistoća.

Svi delove koje skidate, pre vraćanja na mesto, moraju biti posušeni, a zatim i potpuno osušeni na vazduhu. Dostupnu unutrašnjost mašine u međuvremenu obrišite vlažnom krpom.

Kamenac, masnoće i ostaci deterdženta najveći su manje vidljivi neprijatelji vaše mašine, ali i vašeg zdravlja. Mašina za pranje sudova ne bi smela do postane pogodna sredina za razvoj gljivica, plesni i drugih mikroorganizama. Specijalna sredstva za čišćenje i dezinfekciju obično su praktično upakovana kao tablete koje se koriste jednom mesečno.

Ako vaša mašina ima program za samočišćenje neophodno je da pažljivo pročitate uputstvo proizvođača pre nego što ga uključite.

Savete za čišćenje mašine sredstvima iz kuhinje, kao što su soda bikarbona, sirće, limunov sok... na ovom mestu nećemo dati. Na tržištu i u upotrebi se nalazi veliki broj sudo mašina, od onih najstarijih u našim kuhinjama, do visokosofisticiranih smart mašina najnovije generacije. Ono što važi za jednu ne mora da važi za drugu, pa vas upućujemo ponovo na uputstvo i kontakt sa ovlašćenim servisom pre nego što primenite amaterske savete koje pronalazite u medijima. U našem online shopu možete pronaći i so za sudo mašine u pakovanjima od 1 kg, kao i sredstvo za održavanje mašina za sudove.

Dobar majstor će vam reći da će vaša mašina za sudove raditi bolje i trajati duže ako je koristite redovno. Potrebno je da najmanje jednom nedeljno mašina prođe ciklus pranja, kako bi motor radio optimalno. Svakodnevna upotreba sprečiće taloženje i sušenje sićušnih ostataka nečistoća, pa će i preporučeno održavanje trajati kraće. Ukoliko mislite da je poslednji savet suvišan pošto brinete za povećane troškove električne energije, evo nekoliko preporuka i na tu temu.

Mašina treba da bude puna, kako bi se postigla najmanja potrošnja struje. Ako mašinu u potpunosti napunite sigurno ćete potrošiti manje električne energije i vode nego da posuđe perete ručno.

Uklonite sve ostatke hrane pre stavljanja posuđa u mašinu. Redovno čistite filter i druge delove neophodne za ispravno funkcionisanje. Ako nije neophodan, isključite program sušenja. Najpoznatiji proizvođači mašina obično za svoje uređaje poseduju opciju priključka na toplu vodu, do određene maksimalne temperature.

Ukoliko imate dovod tople vode u domaćinstvu pozovite majstora da proveri imate li uslove za tako nešto. Posao priključenja trebalo bi da obavi ovlašćeni servis. Pridržavajte se u korišćenju mašine svih detalja uputstva proizvođača.

Ukoliko tek planirate da kupite mašinu za pranje sudova, ili staru zamenite novom, proverite obavezno na aparatima oznaku energetske efikasnosti. Uređaji više energetske klase (maksimalna nosi oznaku A+++) su nešto skuplji, ali su uštede tokom vremena zaista značajne, pa takav izbor uvek savetujemo. Isto se odnosi i na druge nove tehnologije. Mašine sa inverter motorom bez četkica, na primer, nalaze se u ponudi svih ozbiljnijih proizvođača, pa uzmite u obzir i ovu stavku kad planirate uštede električne energije.