Ukoliko želite brzo i lako da osvetlite bilo koji deo svog dvorišta ili terase, predlažemo solarne baštenske lampe. Za njihovo montiranje nije vam potrebno kopanje, polaganje i zaštita električnih kablova, povezivanje u razvodnim ormanima. Postavićete ih bez majstora, tamo gde vi želite, a ako vam raspored ne odgovara možete ih premestiti na drugo mesto.

Solarnim LED lampama osvetlite prilaz garaži, stazu do ulaznih vrata, prostor oko bazena, roštilja, čak i mali balkon u stambenoj zgradi. One će veoma dekorativno delovati na travnjaku, pored žbuna koji ima neobičan oblik, omiljene ruže u bašti... Ukoliko imate udaljeni manje pristupačan deo okućnice, koji je zaklonjen od ostale rasvete, lampe će povećeti bezbednost tog dela poseda.

Vaša kreativnost u postavljanju solarnih baštenskih lampi može doći do izražaja ako tek uređujete vrt, ali i u dvorištu u kojem ste odrasli i živite sa porodicom decenijama. Zbog jednostavnosti montaže lampe su pogodne i za iznajmljene kuće i vikendice. Bez dodatnih troškova ćete ih, kada se iseljavate, poneti sa sobom.

solarna bastenska rasveta

Solarne baštenske lampe funkcionišu tako što se baterija u njima puni tokom dnevne svetlosti. U sumrak se LED lampa automatski pali i ostaje upaljena onoliko dugo koliko je energije prikupila. Za punu bateriju modela koji se najčešće mogu pronaći na našem tržištu potrebno je oko osam sati punjenja, što obezbeđuje oko šest sati osvetljavanja. Lampe su snabdevene i prekidačem, tako da se ne moraju uključivati automatski – možete ih isključiti i tako sačuvati akumuliranu energiju za vremenski period koji vam je važan.

Nekoliko je očiglednih prednosti koje ovaj tip rasvete poseduje.

Pored prethodno navedene jednostavnosti montaže, lampe osvetljavaju vaš prostor, praktično, besplatno, čime smanjujete troškove električne energije.

Ovi mali, sve popularniji ekološki proizvodi nisu skupi, pa ih možete postaviti nekoliko bez velikih troškova, a možete ih kasnije i dokupiti i rearanžirati.

LED rasveta u lampama je bezbedna, pošto se ne zagreva kao klasična, a LED diode su i značajno dugotrajnije od klasičnih sijalica.

Vaša nova baštenska rasveta ne zahteva komplikovano održavanje i bilo kakve troškove s tim u vezi. Dovoljno je da je obrišete od prašine i vlage spolja, pošto je unutra zaštićena. Bateriju ćete posle nekog vremena morati da zamenite, slično kao sve druge punjive baterije.

Delovi lampi su obično izrađeni od plastike ili nerđajućeg čelika, što ih čini otpornim na nepovoljne uticaje iz okruženja.

U prodavnicama možete pronaći različite oblike i dizajnerska rešenja samih lampi, bez mnogo variranja u ceni. Neka od njih će sigurno zadovoljiti vaše želje i preferencije.

Prednosti su, kako vidite, brojne, ali navedimo i par nedostataka koje treba imati u vidu.

Solarni paneli na lampama nalaze se na vrhu. U idealnim uslovima pretpostavlja se da ovaj deo bude što duže osvetljen direktnim sunčevim zracima, što ne može uvek biti slučaj. Nekoliko vezanih oblačnih dana doprineće da kapacitet osvetljavanja ne bude maksimalan.

LED lampe su idealne za ambijentalno osvetljenje i nisu preterano jake. Najbolje je da kupite par njih i testirate ih, kako biste se uverili koliko vam je dodatnih potrebno.

Da pomenemo još jedan srodan solarni proizvod koji vam može biti koristan za osvetljavanje dvorišta. LED reflektori funkcionišu po istom principu kao solarne baštenske lampe, ali se montiraju na zid i sadrže PIR senzor. Lampa je tokom noći ugašena i aktivira se tek kada registruje pokret u određenoj zoni, posle čega svetli par desetina sekundi, a zatim se automatski ugasi.