Obaveštavamo sve kupce da zbog tehničkih problema, nije moguća registracija kupaca preko stranice "Registracija novog korisnika". Registraciju je moguće izvršiti samo preko stranice "Kasa". Radimo na otklanjanju problema. Hvala na razumevanju.
Sajt kupideo.com koristi kolačiće radi što boljeg iskustva naših posetilaca. Daljim korišćenjem sajta smatramo da ste saglasni sa našom politikom privatnosti i potvrđujete prihvatanje kolačića.

Utičnice, tipovi i funkcije

Autor admin 17/10/2019 3 Komentar(i)

Verovatno ste se, bar jednom, našli pred pitanjem da li će utikač na uređaju koji kupujete biti odgovarajući za utičnice u vašem stanu. Problem nastaje posebno u situaciji, sve češćoj poslednjih godina, kada aparat za domaćinstvo, alat, mašinu, računar... naručujete iz inostranstva, a niste u mogućnosti da ga detaljno proverite. Ako do nesaglasnosti dođe, rešenje su adapteri, kao i majstori koji mogu da vam daju savet vezan za elektro galanteriju.

tipovi uticnica


Pa ipak, zbog čega utičnice u nekim zemljama izgledaju tako čudno, i postoje li pravila za određene države? Otkrivamo ono što treba da znate, i koji tipovi utičnica i utikača su najčešći. 


Širom sveta, u upotrebi danas postoji 15 vrsta standardnih utičnica i njima odgovarajućih utikača. Obeleženi su, redom, velikim slovima engleske abecede, od slova A do slova O. Rasprostranjenost pojedinih tipova razlikuje se u zavisnosti od istorijskog nasleđa i razvoja elektroenergetske mreže na određenoj teritoriji. U Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Japanu, Srednjoj i delovima Južne Amerike, na primer, gotovo isključivo su prisutni tipovi A i B, dok u najvećem delu kontinentalne Evrope, Rusiji, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i gotovo polovini zemalja afričkog kontinenta dominiraju tipovi C, E i F.        


Iz prakse znate da neke utičnice možete koristiti za različite vrste utikača – najprisutnije utičnice u stanovima na našim prostorima (tip F, ili kako ih zovemo "šuko") kompatibilne su sa utikačima tipa C, E i F.  

 
Razlike između svih navedenih tipova utičnica zasnivaju se na nekoliko osobina, od kojih su najvažnije vezane za napon (izražen u voltima) i jačinu struje (izraženu u amperima). Utičnice mogu da imaju dva ili tri otvora (za pinove utikača), da budu sa uzemljenjem, ili bez njega. 


Ako kupujete utičnicu, potrebno je proveriti i druge karakteristike, manje važne, ali praktične. Utičnice mogu biti ugradne i nazidne, sa zaštitnim poklopcem ili bez njega, pojedinačne ili dvostruke, sa zaštitom od vlage, zaštitom za decu, utičnice sa ugradnim prekidačem, ili tajmerom. Na našem tržištu pojavile su se i smart utičnice sa wi-fi kontrolom, uz pomoć kojih možete uključivati i isključivati uređaje na daljinu ili, putem aplikacije na mobilnom telefonu, programirati vreme njihovog rada.   


O utičnicama treba razmisliti prilikom kupovine električnih aparata, ali i ukoliko se spremate na put, ili preseljenje. Zanimljivo je da će vas u nekim evropskim zemljama (Švajcarska, Danska, Italija...) verovatno sačekati utičnice sa tri otvora, namenjene utikačima sa tri pina (tipovi J, K, L). U njih možete uključiti aparat za brijanje, punjač za mobilni telefon, laptop... koji imaju utikače sa dva pina, tip C, ali ne i neke druge uređaje.


Ako morate da koristite adapter, posavetujte se sa majstorima koji imaju iskustvo. Svi adapteri  nemaju identične funkcije i osobine. 
Ukoliko ste kupili nov aparat, imajte u vidu da zamena neodgovarajućeg utikača može da utiče na gubljenje garancije. Raspitajte se dobro pre nego što bilo šta preduzmete na uređaju pod garancijom.  

 

3 Komentar(i)

Borko J.:
30/10/2019, 06:57:18 PM
Odgovori

Znao sam da ima različitih utičnica ali da ih ima 15 vrsta me baš iznenadilo. Mislim da je od tog problema sa utikačima na tim uređajima iz inostranstva veći problem na kojem naponu oni rade (recimo uređaji iz amerike rade na 110V). Jer ako nemaju prekidač koji može da bira napon na kojem rade uređaj će nam biti neupotrebljiv.

Ivke:
19/11/2019, 11:43:33 PM
Odgovori

Gde mnogu naći te utičnice sa wi-fi kontrolom i koliko im se kreće cena? Pozdrav

KupiDeo:
07/10/2020, 03:29:04 PM

Poštovani, možete i kod nas. Cene su oko 1300din...

Nikola:
24/08/2020, 11:16:53 PM
Odgovori

Da li imate vi u ponudi te adaptere? Dobio sam jedan uređaj sa utikačem koji ima tri pina.

KupiDeo:
07/10/2020, 03:35:52 PM

Poštovani, nemamo ih u ponudi.

Ostavite Vaš komentar

Loading...
Loading...
Loading...