Verovatno ste se, bar jednom, našli pred pitanjem da li će utikač na uređaju koji kupujete biti odgovarajući za utičnice u vašem stanu. Problem nastaje posebno u situaciji, sve češćoj poslednjih godina, kada aparat za domaćinstvo, alat, mašinu, računar... naručujete iz inostranstva, a niste u mogućnosti da ga detaljno proverite. Ako do nesaglasnosti dođe, rešenje su adapteri, kao i majstori koji mogu da vam daju savet vezan za elektro galanteriju.

tipovi uticnica


Pa ipak, zbog čega utičnice u nekim zemljama izgledaju tako čudno, i postoje li pravila za određene države? Otkrivamo ono što treba da znate, i koji tipovi utičnica i utikača su najčešći. 


Širom sveta, u upotrebi danas postoji 15 vrsta standardnih utičnica i njima odgovarajućih utikača. Obeleženi su, redom, velikim slovima engleske abecede, od slova A do slova O. Rasprostranjenost pojedinih tipova razlikuje se u zavisnosti od istorijskog nasleđa i razvoja elektroenergetske mreže na određenoj teritoriji. U Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Japanu, Srednjoj i delovima Južne Amerike, na primer, gotovo isključivo su prisutni tipovi A i B, dok u najvećem delu kontinentalne Evrope, Rusiji, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i gotovo polovini zemalja afričkog kontinenta dominiraju tipovi C, E i F.        


Iz prakse znate da neke utičnice možete koristiti za različite vrste utikača – najprisutnije utičnice u stanovima na našim prostorima (tip F, ili kako ih zovemo "šuko") kompatibilne su sa utikačima tipa C, E i F.  

 
Razlike između svih navedenih tipova utičnica zasnivaju se na nekoliko osobina, od kojih su najvažnije vezane za napon (izražen u voltima) i jačinu struje (izraženu u amperima). Utičnice mogu da imaju dva ili tri otvora (za pinove utikača), da budu sa uzemljenjem, ili bez njega. 


Ako kupujete utičnicu, potrebno je proveriti i druge karakteristike, manje važne, ali praktične. Utičnice mogu biti ugradne i nazidne, sa zaštitnim poklopcem ili bez njega, pojedinačne ili dvostruke, sa zaštitom od vlage, zaštitom za decu, utičnice sa ugradnim prekidačem, ili tajmerom. Na našem tržištu pojavile su se i smart utičnice sa wi-fi kontrolom, uz pomoć kojih možete uključivati i isključivati uređaje na daljinu ili, putem aplikacije na mobilnom telefonu, programirati vreme njihovog rada.   


O utičnicama treba razmisliti prilikom kupovine električnih aparata, ali i ukoliko se spremate na put, ili preseljenje. Zanimljivo je da će vas u nekim evropskim zemljama (Švajcarska, Danska, Italija...) verovatno sačekati utičnice sa tri otvora, namenjene utikačima sa tri pina (tipovi J, K, L). U njih možete uključiti aparat za brijanje, punjač za mobilni telefon, laptop... koji imaju utikače sa dva pina, tip C, ali ne i neke druge uređaje.


Ako morate da koristite adapter, posavetujte se sa majstorima koji imaju iskustvo. Svi adapteri  nemaju identične funkcije i osobine. 
Ukoliko ste kupili nov aparat, imajte u vidu da zamena neodgovarajućeg utikača može da utiče na gubljenje garancije. Raspitajte se dobro pre nego što bilo šta preduzmete na uređaju pod garancijom.