Ukoliko niste majstor, profesionalac, koji se sa freonom susreće u poslu, verovatno će prva asocijacija na ovaj pojam biti – rashladni aparati. U pravu ste! Freon, supstanca bez boje i mirisa, nalazi se u frižiderima, zamrzivačima, klima uređajima.

freoni za klime Istorija nastanka freona otkriva nam jednu zanimljivost. Freon je registrovan kao originalan brend, a zatim se ime, upotrebom, proširilo na čitavu grupu proizvoda. Posle višedecenijskih istraživanja, Freon je razvila i pustila u prodaju američka kompanija E.I. du Pont de Nemours & Company (poznatiija kao DuPont), početkom 20 veka. Interesantno je da se slično dogodilo i sa najlonom, neoprenom, likrom, teflonom, koje je kao svoje pojedinačne brendove proizveo isti gigant, ili neka od njegovih povezanih kompanija.    

Freoni su jednostavna, stabilna, organska jedinjenja, zasnovana na fluoru i ugljeniku, u gasovitom ili tečnom stanju. Pored odsustva mirisa i boje, osobine su im nezapaljivost, nekorozivnost i niska toksičnost. Koriste se u rashladnim uređajima, aerosol bocama (raspršivačima) i industrijskim pogonima, za različite tehnološke i tehničke namene. 

Kako freon hladi?

Pojednostavljeno, kad temperatura u prostoriji poraste, termostat na klima uređaju uključi kompresor. Kompresor stavlja gasoviti freon u klimi pod pritisak, tako da se on naglo zagreje. Zatim, prolaskom kroz sistem cevi, pređe u tečno stanje, pa ispari, stvarajući gas niskog pritiska i otpuštajući hladnoću, koja hladi vazduh i vraća ga u sobu. 

U skladu sa prethodnim, jasno je zbog čega nedostatak freona, odnosno "curenje freona" na koje se korisnici najčešće žale, prouzrokuje probleme u radu rashladnih uređaja. Serviser tada mora doći da proveri instalaciju, popravi je i ponovo napuni.    

Freoni su u fokus javnosti dospeli kao jedinjenja opasna za ozonski omotač Zemlje. Označeni su, čak, kao najodgovorniji za ozonske rupe, koje propuštaju opasno UV zračenje Sunca, a ono povećava rizik za nastanak raka kože i nepovoljno utiče na živi svet. U najrazvijenijim zemljama usledila su ograničenja upotrebe freona, zabrane, uvođenje novijih ekološki bezbednijih vrsta, istraživanja supstanci koje bi mogle da ih zamene...

U Srbiji je, danas, u upotrebi nekoliko vrsta freona. Freon R134A najviše se koristi za auto klime, zatim za frižidere, zamrzivače i kućne klime. Freoni R407c i R410A nalaze se u novijim kućnim klimama, a freon R22 u starijim kućnim klimama. Freon R600a koriste noviji modeli frižidera i zamrzivača, a freon R404 veliki rashladni sistemi...

Korisnici obično pitaju da li je freon opasan po zdravlje ako "iscuri" u kući. Na sobnoj temperaturi – freon je gas. Udisanje malih količina u prostoriji ne predstavlja neposredni rizik, niti dovodi do odloženih posledica. Duboko, direktno udisanje većih količina freona, međutim, smanjuje dovod kiseonika u pluća i prouzrokuje vrtoglavicu, glavobolju, nepravilan rad srca, uznemirenost, a posle dugotrajne izloženosti i ozbiljne bolesti i oštećenje vitalnih organa, pa se oprez preporučuje osobama koje rade sa freonom.  

 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.