Sajt kupideo.com koristi kolačiće radi što boljeg iskustva naših posetilaca. Daljim korišćenjem sajta smatramo da ste saglasni sa našom politikom privatnosti i potvrđujete prihvatanje kolačića.
Obaveštavamo sve kupce da postoji mogućnost pomeranja rokova isporuke paketa od strane kurirske službe i u pojedinim situacijama mogu biti od 3 do 7 dana. Zahvaljujemo se svima na razumevanju i strpljenju.

Znate li šta je freon?

Autor admin 08/02/2018 6 Komentar(i)

Ukoliko niste majstor, profesionalac, koji se sa freonom susreće u poslu, verovatno će prva asocijacija na ovaj pojam biti – rashladni aparati. U pravu ste! Freon, supstanca bez boje i mirisa, nalazi se u frižiderima, zamrzivačima, klima uređajima.

freoni za klime Istorija nastanka freona otkriva nam jednu zanimljivost. Freon je registrovan kao originalan brend, a zatim se ime, upotrebom, proširilo na čitavu grupu proizvoda. Posle višedecenijskih istraživanja, Freon je razvila i pustila u prodaju američka kompanija E.I. du Pont de Nemours & Company (poznatiija kao DuPont), početkom 20 veka. Interesantno je da se slično dogodilo i sa najlonom, neoprenom, likrom, teflonom, koje je kao svoje pojedinačne brendove proizveo isti gigant, ili neka od njegovih povezanih kompanija.    

Freoni su jednostavna, stabilna, organska jedinjenja, zasnovana na fluoru i ugljeniku, u gasovitom ili tečnom stanju. Pored odsustva mirisa i boje, osobine su im nezapaljivost, nekorozivnost i niska toksičnost. Koriste se u rashladnim uređajima, aerosol bocama (raspršivačima) i industrijskim pogonima, za različite tehnološke i tehničke namene. 

Kako freon hladi?

Pojednostavljeno, kad temperatura u prostoriji poraste, termostat na klima uređaju uključi kompresor. Kompresor stavlja gasoviti freon u klimi pod pritisak, tako da se on naglo zagreje. Zatim, prolaskom kroz sistem cevi, pređe u tečno stanje, pa ispari, stvarajući gas niskog pritiska i otpuštajući hladnoću, koja hladi vazduh i vraća ga u sobu. 

U skladu sa prethodnim, jasno je zbog čega nedostatak freona, odnosno "curenje freona" na koje se korisnici najčešće žale, prouzrokuje probleme u radu rashladnih uređaja. Serviser tada mora doći da proveri instalaciju, popravi je i ponovo napuni.    

Freoni su u fokus javnosti dospeli kao jedinjenja opasna za ozonski omotač Zemlje. Označeni su, čak, kao najodgovorniji za ozonske rupe, koje propuštaju opasno UV zračenje Sunca, a ono povećava rizik za nastanak raka kože i nepovoljno utiče na živi svet. U najrazvijenijim zemljama usledila su ograničenja upotrebe freona, zabrane, uvođenje novijih ekološki bezbednijih vrsta, istraživanja supstanci koje bi mogle da ih zamene...

U Srbiji je, danas, u upotrebi nekoliko vrsta freona. Freon R134A najviše se koristi za auto klime, zatim za frižidere, zamrzivače i kućne klime. Freoni R407c i R410A nalaze se u novijim kućnim klimama, a freon R22 u starijim kućnim klimama. Freon R600a koriste noviji modeli frižidera i zamrzivača, a freon R404 veliki rashladni sistemi...

Korisnici obično pitaju da li je freon opasan po zdravlje ako "iscuri" u kući. Na sobnoj temperaturi – freon je gas. Udisanje malih količina u prostoriji ne predstavlja neposredni rizik, niti dovodi do odloženih posledica. Duboko, direktno udisanje većih količina freona, međutim, smanjuje dovod kiseonika u pluća i prouzrokuje vrtoglavicu, glavobolju, nepravilan rad srca, uznemirenost, a posle dugotrajne izloženosti i ozbiljne bolesti i oštećenje vitalnih organa, pa se oprez preporučuje osobama koje rade sa freonom.  

 


* Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Kupideo nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Kupideo ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.

6 Komentar(i)

Vladimir:
27/02/2018, 11:48:21 PM
Odgovori

Čuo sam za to da su freoni odgovorni za ozonske rupe, ali lično ne znam za neki drugi gas koji moze efikasno da ga zameni.Čini mi se da se bez freona necemo rashladiti.

Nemanja I.:
22/03/2018, 11:07:56 AM
Odgovori

Nisam znao da ima različitih freona. Kad god su nam dolazili majstori za zamrzivač i klimu nikad se nije pomiljalo da postoji više vrsta.

Boban Z.:
21/06/2018, 12:14:24 AM
Odgovori

Interesantan tekst. Nisam znao da se freon koristi i u sprejevima.

vukasin kupreski:
02/09/2018, 10:05:02 PM, kupideo
Odgovori

e malo pojasnjenja ne lepog freon R22 ,R14 ne razgradjuje ozon vec jednostano ga vezuje hemiski istvara rupe u ozonskom omotacu sto se tice onnije otrovan otrov ali se jedini sa kiseonikom iz vazduha i postane bojni otrov fozgen toliko vukasin

Ivan:
26/09/2018, 08:58:54 PM
Odgovori

Preventive radi,da li na neki način možemo primetiti curenje? Po meni vrlo bitno za zatvorene prostorije s obzirom da sa kiseonikom formira otrov.

Igor:
29/04/2019, 11:25:34 AM

Ne mozeš primetiti curenje posto su to obicno male rupe i sporo izlazi freon,a i nema neki poseban miris. Prilikom popravke curenja na vozilu se sipa u freon boja da bi se mogla lakše uočiti pukotina. U evropi masovno vec izbacuju R134a i R404 iz rashlanih uređaja dok ih zamenjuje R600 ili Co2.

Milovan Marinkovic:
21/12/2019, 09:29:59 PM
Odgovori

Treba mi boca R-12 0603977616

Luka:
03/08/2020, 04:42:24 PM

Patentirani naziv rashladnog sredstva je ,,Freon" on se rastoji od dva atoma hlora i fluora i naziva se R 12 protokolom iz montreala iz'87 naša zemlja kao potpisnica je uzbacila iz upotrebe dakle proizvodnje, uvoza i stavljanja u promet pomenutog rashladnog sredstva. S tim u vezi moraćete da pronadjete neki od gore pomenutih alternativa rashladnih gasova kao npr. R600 koje se pogrešno nazivaju Freon Srdačan pozdrav

Ostavite Vaš komentar

Loading...
Loading...
Loading...